Τρίτη 9 Μαΐου 2017

"ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ" το σκοινί στο λαιμό μας. «Handelsblatt»: Ιδού το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησαν Αθήνα-τρόικα

Τα 13 SOS του αναθεωρημένου μνημονίου


Το τελικό κείμενο 53 σελίδων που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών την προηγούμενη Τρίτη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Το κείμενο αναφέρει όλο το φάσμα των προαπαιτούμενων δράσεων, από το πώς θα εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ το 2018 μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου τα επόμενα χρόνια....

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε έτη, δηλαδή από το 2018 έως και το 2022.

Στο κείμενο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ότι:

- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών, αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.

- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019, αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ που θα φέρει επιβάρυνση 650 ευρώ για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

- Η εξοικονόμηση για το 2018 θα προέλθει από την ανασκόπηση των προνοιακών επιδομάτων (259 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της οροφής του μηχανισμού clawback - επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ - (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ το 2018), τη φορολόγηση των ενοικιαζόμενων κατοικιών τύπου Airbnb (48 εκατ. ευρώ το 2018) και από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα (με όφελος στα 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018).

-Οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου ορίου) θα εφαρμοστούν από το 2019 αντί για το 2020, αν το ΔΝΤ - σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος - θεωρήσουν ότι με βάση την αξιολόγησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο στόχος αυτός πρέπει να γίνει εφικτός χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

-Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι το επεκτατικό πακέτο μέτρων, δηλαδή τα γνωστά ως αντίμετρα, θα εφαρμοστούν από το 2019 υπό τον όρο μιας αποτίμησης και συμφωνίας με όλους τους θεσμούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος.

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2019 - 2021, αρμοδιότητα υπερεπόπτη στο ΔΝΤ από το 2018 αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κρυφό συνδικαλιστικό νόμο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους δανειστές που έχει σταλεί ήδη στα εθνικά κοινοβούλια.
Η αποστολή του κειμένου έχει γίνει από την περασμένη Πέμπτη μετά την συνεδρίαση του EWG όπου επικυρώθηκε η συμφωνία που είχαμε νωρίς το πρωί της Τρίτης με στόχο να υπάρχουν τα νομικά κείμενα και να προχωρήσει γρήγορα η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ.
Στα βασικά του σημεία το ολοκληρωμένο κείμενο της συμφωνίας ρίχνει φως στα σκοτεινά σημεία των προκαταρκτικών σημείων των κειμένων που είχαν σταλεί στην Αθήνα πριν τον τελευταίο κύκλο επαφών.
Δείτε εδώ όλο το κείμενο
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συμφωνία.

2 σχόλια:

  1. Κατ αρχήν η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΕ ΔΙΚΑΙΟ
    ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ.ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ
    1.ΠΑΡΑΝΟΜΟ
    2.ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ
    3.ΑΠΕΧΘΕΣ
    4.ΠΑΡΑΝΟΜΟ
    Το ελληνικό χρέος, μια ευρωπαϊκή τραγωδία (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους) [HQ]
    https://www.youtube.com/watch?v=I1XUzD146BI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και επειδή είναι το χρέος όλα αυτά που λες νομίζεις ότι δεν θα το πληρώσουμε; Είσαι βαθιά νυχτωμένος. Αφού βγάζουμε κυβερνήσεις προδοτών, τι περιμένεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive