Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε το Eurogroup
Χωρίς συμφωνία για το χρέος, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυκτα το Eurogroup και ο Β. Σόιμπλε, με την επιμονή του κατάφερε να τορπιλίσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Όπως προβλεπόταν το Eurogroup εξελίχθηκε σε μάχη για το χρέος, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο. Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν τη χρυσή τομή...
με αποτέλεσμα το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης να γράφτηκε τουλάχιστον τρείς φορές!  Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, ήταν οι πολλές διακοπές, για περίπου τρεις ώρες καθώς και το πλήθος διαφορετικών διμερών και πολυμερών συζητήσεων ανάμεσα στους υπουργούς, σε μία προσπάθεια, να βρεθεί η «μαγική» διατύπωση της συμφωνίας.

 Στην πρώτη προσπάθεια, στο προσχέδιο προβλεπόταν στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από το 2023, έως το 2060. Το άλλο σενάριο που εξετάστηκε προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060.

 Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκε από την αρχή ότι είχε στόχο να «μπλοκάρει»  τη συμφωνία, καθώς προσήλθε ση συνεδρίαση, αποφασισμένος να μην βάλει την υπογραφή του σε κείμενο που θα προέβλεπε τη μείωση του ελληνικού χρέους. Από τις τέσσερεις το μεσημέρι, που ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup, τα πρώτα θέματα για τα ελλείμματα άλλων χωρών της ευρωζώνης και η παρακολούθηση χωρών που έχουν βγει από τα μνημόνια, ξεπεράστηκαν γρήγορα. Στην συνέχεια οι υπουργοί, έστρεψαν την προσοχή τους στο «κύριο πιάτο», το ελληνικό ζήτημα και το μεγάλο «αγκάθι» του χρέους.

 Κατά τις επτά και δέκα το απόγευμα, έγινε το πρώτο διάλλειμα στη συνεδρίαση και ξεκίνησαν οι επαφές ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος. Οι Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup), Τόμσεν (ΔΝΤ), Σόιμπλε (Γερμανία) και Λεμέρ (Γαλλία) συζήτησαν για σχεδόν τρεις ώρες τις δυνατότητες συμφωνίας και η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου στις εννέα το βράδυ. 


Απειλές ΔΝΤ, αλλά το αυτί του Σόιμπλε δεν ίδρωσε…

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που βγήκαν μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, το ΔΝΤ, έπαιξε σκληρό πόκερ στη διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για το χρέος, τονίζοντας ότι χωρίς ελάφρυνση, δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα νίψει τας χείρας του… όμως η άλλη πλευρά, αντί να απαντήσει απλά κλώτσησε το «τενεκεδάκι» προς το Eurogroup, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.

Ντάισελμπλουμ: Σημαντική πρόοδος, αλλά δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα
Δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο. Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την Ελλάδα, αλλά «επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία για το χρέος». Σύμφωνα με τον ίδιο, ανέφερε ότι επετεύχθη τεράστια πρόοδος στη δέσμη μέτρων πολιτικής, με την Ελλάδα να έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε επισήμως την αξιολόγηση (…) μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι». Για το ΔΝΤ, είπε ότι περιμένει την έκβαση των τελευταίων συζητήσεων για το χρέος τον Ιούνιο, πριν αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στη διάσωση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.
Ο ίδιος, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κατά τη διάρκεια του Eurogroup, επετεύχθη πρόοδος. «Συμφωνήσαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5%) πρέπει να συνεχίσουν για πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ολλανδός πολιτικός για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι  «για λεπτομέρειες επ' αυτών και για όσα θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε ακόμη δουλειά».
Στην συνέχεια, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε απόψε αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη», ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην εκταμίευσης της δόσης ύψους περίπου 7 δις ευρώ, είπε  ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία».
Η Γαλλία ζήτησε από την Γερμανία ελάφρυνση χρέους, αλλά...

Στη συνάντηση Σόιμπλε-Λεμέρ, που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Βρολίνο, πριν το Eurogroup, αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Η Γαλλία ζητά από τον Σόιμπλε βοήθεια για την Ελλάδα».  Σύμφωνα με τους Γερμανούς, «ο Γάλλος υπουργός  Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ζητά συμβιβασμό, εντούτοις ο Γερμανός ομόλογός του απορρίπτει κατηγορηματικά μια διαγραφή χρεών». Παρά την προσπάθεια του Μπρούνο Λεμέρ να φανεί αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός και μια λύση «που θα ησυχάσει τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές», ο Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου το αίτημα για επιπρόσθετες ελαφρύνσεις πριν το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «βρήκαν απήχηση στον βαυαρό συνάδελφό του από το CSU Mάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι 'ένα κούρεμα χρέους δεν βοηθά κανέναν. Απαιτεί θάρρος από τον Γκάμπριελ να υποστηρίζει ότι δεν θέλει μείωση φόρων στη Γερμανία, αλλά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα'».
Οι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στη συνεδρίαση, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για την ευρωπαϊκή Οικονομία να λυθεί το ελληνικό ζήτημα. Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, έγινε γνωστή η επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το EuroWorking Group, χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, αλλά όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις».

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ..Ποιο Χρέος?Τίποτε δεν χρωστάμε.Το χρέος είναι1.Παράνομο2.Δυσβάσταχτο 3.Απεχθές4.Παράνομο με τους διεθνείς Νόμους,Συμφωνίες,το Καταστατικό της Ευρωπαικής Τράπεζας.Ολα γίνονται για να κουκουλωθεί
    η Φούσκα Ευρωπαικών Τραπεζών και να την ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.Δείτε το βίντεο της Επιτροπής για το Χρέος
    La dette grecque, une tragédie européenne (The Greek debt, a European tragedy) [HQ] (multi-sub)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τις Γερμανικές αποζημιώσεις, τι γινεται; Ο Τσιπρας θα τις έπερνε. Να τον ρωτήσουμε. Κανένας δημοσιογράφος δεν τον ρωτάει. Γιατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive