Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΓΑΛΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΜΑΧΗ ΝΕΑΣ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΤΑΞΗ. ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ


Όλα είναι έτοιμα στη Γαλλία για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγεται σήμερα μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης...
καθώς κάποιοι επιχείρησαν να επέμβουν και σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση την τελευταία στιγμή, με την κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν και την διαρροή δεκάδων χιλιάδων μηνυμάτων στο διαδίκτυο, το βράδυ της Παρασκευής.

Ωστόσο το σοβαρό περιστατικό δεν εμπόδισε την κανονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας αφού χθες άνοιξαν οι κάλπες για 1,3 εκατομμύρια Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό ή στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.



Θα ακολουθήσει σήμερα το πρωί, η προσέλευση στις κάλπες των 46 εκατομμυρίων Γάλλων που ζουν στην μητροπολιτική Γαλλία.

Τα 66.546 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 τοπική ώρα (9:00 Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 στις μικρές πόλεις και στις 20:00 στις μεγαλουπόλεις όπως είναι το Παρίσι, η Λυών, η Μασσαλία, η Τουλούζη ή η Νάντη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του Μακρόν στις Γαλλικές εκλογές

Το πρώτο επίσημο exit poll αναμένεται στις 20:00 τοπική ώρα.

Όπως και πριν από 15 ημέρες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας καθώς και για αυτές τις εκλογές, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια ανάρτηση στα γαλλικά στο διαδίκτυο, ζητά από τους οπαδούς της να χτυπήσουν εκλογικά τμήματα.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες μαζί με στρατιωτικούς θα είναι σήμερα όλη την μέρα επί ποδός για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και όπου αλλού χρειαστεί.

Στο Παρίσι στα 896 εκλογικά τμήματα θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 7:00 το πρωί έως και τις 23:00 το βράδυ.

Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης θα γιορτάσει στον υπαίθριο χώρο του Λούβρου, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.

Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, όπως και την Δευτέρα, από άτομα κυρίως του ακροαριστερού χώρου που διαφωνούν με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε νίκη του Μακρόν ελπίζει το Βερολίνο

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι, αν εκλεγεί, ένας εποικοδομητικός εταίρος για το Βερολίνο. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται ότι η συνεργασία μαζί του θα είναι… περίπατος.

Ο ιδρυτής του κινήματος En Marche τίθεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών, που αποτελεί, ως γνωστόν, κόκκινο πανί για το Βερολίνο.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί αφόρητα τα πλεονάσματα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου και υπερβολικά χαμηλές τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, δεν έχει προκαταλήψεις έναντι της Γερμανίας, δηλώνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρντ, σύμβουλός του Εμ. Μακρόν σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους αντιπάλους του τόνισε κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα ότι η Γερμανία αποτελεί για εκείνον υπόδειγμα στον οικονομικό τομέα.

Κανείς στο Βερολίνο δεν τολμά να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε μια νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Θεωρείται δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχτισαν επί δεκαετίες μεταπολεμικά Γαλλία και Γερμανία.

Επιπλέον, ουδείς στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σε θέση να φανταστεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Γαλλία.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν.

Όμως, στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία, μιας και στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω.

Από την πλευρά της, πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ στήριξε, έστω και έμμεσα, τον υποψήφιο του κινήματος En Marche (Εμπρός).

Σε συνέντευξή της στη εφημερίδα Kölner Stadt-Αnzeiger αφού τόνισε ότι δεν παρεμβαίνει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ότι θα χαίρονταν αν εκλέγονταν ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, ακολουθεί συνειδητά μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική.

Η Κλαιρ Ντεσμέ από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο Εμ. Μακρόν είναι «συμβατός» με όλα σχεδόν τα γερμανικά κόμματα.

Η ειδική σε ζητήματα Γαλλίας εκτιμά ότι το καθοριστικό στοιχείο για το Βερολίνο είναι ότι οι θέσεις του Εμ. Μακρόν είναι πολύ κοντά στις γερμανικές ως προς το ευρώ και τη ζώνη του Σέγκεν, αλλά και σε ζητήματα όπως η Ρωσία, η Συρία και το ελεύθερο εμπόριο.

Από την πλευρά του ο Άλμουτ Μέλερ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι «για το Βερολίνο ο Εμ. Μακρόν είναι ο μόνος, που μπορεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν σήμερα την Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η υποστήριξη του Βερολίνου ενδέχεται ωστόσο να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν τον κατηγόρησε ότι διασφάλισε τις «ευλογίες της Μέρκελ» και ότι «δεν σχεδιάζει τίποτα χωρίς την συγκατάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου».

Με αρκετή δόση ειρωνείας η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε: «σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, η Γαλλία θα κυβερνάται από μια γυναίκα: είτε από εμένα, είτε από την κ. Μέρκελ».

Τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει Μακρόν και Λεπέν

Τα παρακάτω είναι τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει ότι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Εμανουέλ Μακρόν

- Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».

- Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.

- Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό.

Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.

- Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.

- Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.

- Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.

- Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.

- Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Μαρίν Λεπέν

- Επιστροφή στα εθνικά σύνορα «αμέσως» ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.

- Απέλαση «αμέσως» όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

- Μορατόριουμ στη μετανάστευση με στόχο την επανένωση οικογενειών.

- «Άμεσο» μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια.

- «Τους δύο πρώτους μήνες»: ακύρωση του εργατικού νόμου και της ποινικής νομοθεσίας που πέρασαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και Κριστιάν Τομπιρά.

Μείωση κατά 10% των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, επαναφορά του αφορολόγητου στις υπερωρίες, κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες.

Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.

- Κώδικας δεοντολογίας για τους πολιτικούς, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

- Σεπτέμβριος 2017: δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει την εθνική προτεραιότητα, θα εισάγει το αναλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογές και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Επίσης θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και θα ορίζει την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων επί των διεθνών συνθηκών.

Στο δημοψήφισμα επίσης θα τεθεί το θέμα της ακύρωσης του άρθρου 15 του Συντάγματος στο οποίο αναγράφεται ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., χωρίς να δίνεται σαφής ημερομηνία έναρξης, για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, προτού διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία 

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπό αυστηρή επιτήρηση: ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί υπό «συνθήκες υψίστης ασφαλείας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Και οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης, ο υποψήφιος του «Εμπρός!» θα γιορτάσει στην πλατεία μπροστά στο Λούβρο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.

Και εκεί «θα κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας για να φροντίσουν για την ασφάλεια των εορτασμών, των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων», σχολίασε ο Μπραντέ.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι Αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κρύβουν το γεγονός ότι φοβούνται το πιθανό ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, κυρίως από ακροαριστερές ομάδες.

Το βράδυ μετά τον πρώτο γύρο μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες νεαροί «αντιφασίστες» στο Παρίσι κατά του Μακρόν και της Λεπέν αμαυρώθηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία. Έξι αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ 143 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γαλλικές εκλογές

Περίπου 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες σήμερα για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, μεταξύ δύο υποψηφίων: τον κεντρώο, φιλοευρωπαίο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων, για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο Πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ' όψη στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, στον οποίο αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι των "παραδοσιακών" κομμάτων.

Στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας, ιδρυτής του κινήματος En Marche!, έλαβε ποσοστό 24,1%. Η Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου που ίδρυσε ο πατέρας της, ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,30%.

Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στη Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στη Γαλλική Πολυνησία.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία. Το καθεστώς αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και από αυτούς οι 12.000 θα αναλάβουν την ασφάλεια του Παρισιού.

Αποτελέσματα

Όπως κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες, οι Γάλλοι θα ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής (21.00 ώρα Ελλάδας) για να δουν το πρόσωπο του νέου προέδρου τους.

Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, πλην των ποσοστών συμμετοχής, πριν κλείσουν οι κάλπες.

Η παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν έτσι λιγότερο χρόνο για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι:

2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής).

2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά).

1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή.

1981-1995: Φρανσουά Μιτεράν (σοσιαλιστής) υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες.

1974-1981: Βαλερί Ζισκάρ Ντ'Εστέν (κεντροδεξιά).

1969-1974: Ζορζ Πομπιντού (δεξιά), απεβίωσε δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία του.

1959-1969: Σαρλ ντε Γκολ (δεξιά), εξελέγη από εκλέκτορες για την πρώτη επταετή θητεία του και το 1965 εκλέχθηκε με καθολική, άμεση ψηφοφορία. Παραιτήθηκε το 1969, όταν ηττήθηκε σε ένα δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας.

Κανένας Πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive