Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο έμπιστος σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν που της στοίχισε την Προεδρία της Γαλλίας - Το «λάθος» για έξοδο από το ευρώ (φωτό)

Ούτε 24 ώρες δεν έχουν περάσει από την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία και ήδη τα «μαχαίρια» στο στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν και το «Εθνικό Μέτωπο» έχουν κάνει την εμφάνισή τους....

Από την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το στρατόπεδο της καθαρά δεξιάς είναι «υπό πολιορκία»
Πολλά στελέχη του καθαρά δεξιού κόμματος ζήτησαν ευθύνες για αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα ένα ρεκόρ ψήφων αλλά και μια σημαντική ήττα, με 35%. Ως πρώτο υπεύθυνο της ήττας θεωρούν τον αντιπρόεδρο του κόμματος Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος κατηγορείται ότι επέβαλε την άποψη για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και εκτιμούν ότι αυτή η γραμμή φόβισε τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, οι οποίοι στράφηκαν στον Μακρόν.
Η πρώτη που αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη εναντίον της γραμμής Φιλιππό είναι η ανιψιά της Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.
Η τελευταία είχε θέσει ως πλαφόν για μια «ωραία νίκη» το 40% και αμέσως μετά την ήττα κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να εξετάσουν τα αίτια της αποτυχίας. «Δεν κατορθώσαμε προφανώς να πείσουμε τους Γάλλους ότι επρόκειτο για ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Γαλλίας, υπέρ ή κατά της μαζικής μετανάστευσης (…) αυτά είναι προφανώς θέματα που πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε η Μαριόν Λεπέν.

Ο δήμαρχος της πόλης Béziers και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, Robert Ménard άσκησε  σκληρή κριτική μετά την ήττα. «Το 35% είναι περισσότερο από απογοήτευση, είναι ήττα. Δεν μπορεί ένα κόμμα να κερδίσει μόνο του στη Γαλλία αυτού του τύπου την εκλογή. Χρειάζονται συμμαχίες, και οι συμμαχίες δεν γίνονται μια εβδομάδα πριν τον δεύτερο γύρο, αλλά πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο δήμαρχος και πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα. Ο ίδιος είχε ζητήσει μάταια από το καθαρά δεξιό κόμμα να πάρει πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση και να ενωθεί με άλλα κόμματα της δεξιάς.
«Νομίζω ότι αν το Εθνικό Μέτωπο δεν ξέρει να κάνει συμμαχίες πολύ γρήγορα, αυτό θα είναι άσχημο νέο και εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Χρειαζόμαστε το μάξιμουμ των βουλευτικών εδρών. Επομένως πρέπει από τώρα να πείσουμε ότι δεν χτυπάμε τους εταίρους μας, (…) αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, να αφήσουμε χώρο στους άλλους. Ας δείξουμε ανοιχτό πνεύμα και θα δούμε ποιοί είναι σεχταριστές αντί να είναι ενωσικοί», πρόσθεσε ο καθαρά δεξιός δήμαρχος.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την ιστορία με το ευρώ, το να βγούμε από το ευρώ ήταν λάθος, είναι τεράστιο λάθος. Οταν το Εθνικό Μέτωπο θα καταλάβει ότι όχι μόνο πρέπει να σταματήσει να μιλάει γι'αυτό, αλλά να μη μιλάει καθόλου (…) τότε ίσως θα δούμε κάποιον που φέρει τις ιδέες μας να κερδίζει σε εκλογή», κατέληξε, στρέφοντας τα πυρά του στον Φλοριάν Φιλιππό.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ότι η εκλογή χάθηκε για το Εθνικό Μέτωπο εξαιρίας της θέσης για την έξοδο από το ευρώ.
Η ίδια η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε το βράδυ της ήττας της ότι το Εθνικό Μέτωπο θα αλλάξει όνομα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
«Το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να ανανεωθεί για να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών των Γάλλων. Θα προτείνω να οργανώσουμε μια νέα πολιτική δύναμη, ικανή να εξυψώσει τη χώρα μας», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν και έκανε λόγο για «βαθιά μεταμόρφωση του Εθνικού Μετώπου».
Η ίδια δεν ανακοίνωσε το νέο όνομα του κόμματός της, αλλά ο αντιπρόεδρος Φλοριάν Φιλιππό το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του. «Εξ ορισμού, δεν θα έχει πλέον το ίδιο όνομα», δήλωσε το νούμερο 2 του κόμματος.
«Θα γίνει συζήτηση για την αλλαγή ονόματος του Εθνικού Μετώπου, αλλά κυρίως για το άνοιγμά του», δήλωσε από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος στην προεκλογική εκστρατεία, Steeve Briois. «Θα υπάρχει προφανώς μια μεταμόρφωση», είπε και ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος Nicolas Bay.
Η αλλαγή ονόματος του ακροδεξιού κόμματος έκανε τον ιδρυτή του να αντιδράσει. «Πρέπει να μείνουμε πιστοί στις θεμελιώδεις αξίες του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο Ζαν Μαρί Λεπέν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Φιλιππό είναι μια περίεργη προσωπικότητα με λίγες συμπάθειες στο εσωτερικό του ακροδεξιού κόμματος. Στηρίζεται αποκλειστικά πάνω στην τυφλή εμπιστοσύνη που του δείχνει η Μαρίν Λεπέν.
Ο Φιλιππό είναι γιός μιας δασκάλας και ενός διευθυντή δημοτικού σχολείου. Η γιαγιά του Φιλιππό είναι πολωνικής καταγωγής.
Ο αδελφός του Νταμιέν Φιλιππό είναι επίσης μυστικοσύμβουλος της Μαρίν Λεπέν, πρώην δημοσκόπος στην Ifop.
Το σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer έγραψε προ ετών ότι ο Φλοριάν Φιλιππό είναι ομοφυλόφιλος, ένα θέμα ταμπού στο εσωτερικό ενός ακροδεξιού κόμματος. Το περιοδικό δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία του στο πλευρό ενός άντρα, δημοσιογράφου στην γαλλική τηλεόραση. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive