Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΕΡΕΥΝΑ: Λαθρομετανάστες: Παίρνουν τις δουλειές, κάνουν κακό στην οικονομία, υποβαθμίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας, αυξάνουν την εγκληματικότητα είναι μερικές από τις απόψεις που ασπάζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων. ΠΙΝΑΚΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για λαθρομετανάστες
Προβληματισμένοι έντονα οι πολίτες  που βλέπουν τους λαθρομετανάστες να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, να παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων εργαζομένων και να υποβαθμίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας μας εμφανίζονται οι περισσότεροι Έλληνες σε πρόσφατη έρευνα του...
Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Τα πορίσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στο μεταναστευτικό πληθυσμό (MIGHEAL)», η οποία υλοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ σε συνεργασία με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), υπό την επιστημονική ευθύνη της διευθύντριας Ερευνών Θεώνης Σταθοπούλου. Η επιτόπια έρευνα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, σε μια περίοδο που σφραγίστηκε τόσο από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση όσο και από την κρίση διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής των τελευταίων ετών. Τα βασικά ευρήματα ως προς τις στάσεις και αντιλήψεις των Ελλήνων και μεταναστών αναφορικά με τη μετανάστευση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί τους μετανάστες απειλή για την οικονομία και για τον πολιτισμό, είναι μάλλον αναμενόμενα και επιβεβαιώνουν την τάση ανόδου της μεγάλης ανεργίας και οικονομικής κρίσης.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές είναι μάλλον αρνητικός για την ελληνική οικονομία ο ερχομός μεταναστών στην Ελλάδα, το 59% θεωρεί ότι οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ το 59% πιστεύει ότι οι μετανάστες παίρνουν από την Ελλάδα περισσότερα από όσα αφήνουν στον τόπο μας.
Αλλά και στην πιο γενική ερώτηση αν ο ερχομός των μεταναστών έκανε την Ελλάδα καλύτερο ή χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι την έκανε χειρότερο μέρος, ενώ και σε ό,τι αφορά την πολιτιστική μας ζωή, το 57% των Ελλήνων θεωρεί ότι έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας του ερχομού των μεταναστών. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις των περισσότερων Ελλήνων σχετικά με τη διαχείριση της αυξημένης προσφυγικής ροής των τελευταίων ετών.
Το 44,4% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες των τελευταίων ετών λίγο έως πολύ καλύτερα από ό,τι αντιμετωπίζει τους Έλληνες και το 29,2% ότι τους αντιμετωπίζει το ίδιο.
Επιπλέον, το 41% διαφωνεί, ανάμεσά τους κάποιοι έντονα, ότι θα έπρεπε να κρίνει η κυβέρνηση με γενναιοδωρία τις αιτήσεις ασύλου, ενώ το 29,8% ούτε διαφωνεί ούτε συμφωνεί και το 29,3% συμφωνεί. 
Σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται το ποσοστό όσων εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις απέναντι στους μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες, σε βαθμό που εμφανίζονται έτοιμοι να συνηγορήσουν σε ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Ένα 42,1% φαίνεται να ασπάζεται την θέση ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει σε κανένα μουσουλμάνο αλλοδαπό να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα, ενώ το 41% θεωρεί ότι θα έπρεπε να επιτραπεί η είσοδος σε λίγους.
Άλλωστε, σε άλλη πανευρωπαϊκή έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Chatham House που δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου, λίγο μετά το διάταγμα Τραμπ στις ΗΠΑ, το 58% των Ελλήνων συμφωνεί ότι πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση από χώρες με βασική θρησκεία το Ισλάμ. 

Τι λένε οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας

Ερευνα του ΕΚΚΕ στον ελληνικό πληθυσμό σχετικά με τους μετανάστες
Διαφορετική στάση από τους Έλληνες κρατούν, όπως είναι φυσικό, οι ίδιοι οι μετανάστες, που απάντησαν κι αυτοί στις ερωτήσεις της έρευνας.
Το δείγμα περιλαμβάνει μετανάστες από 19 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της ανατολικής Ευρώπης, της Καραϊβικής και άλλων περιοχών, που ζουν στην Ελλάδα και μιλούν ελληνικά.
Χωριστή κατηγορία του δείγματος συνιστούν οι μετανάστες από την Αλβανία, καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη και μια από τις πιο παλιές μεταναστευτικές ομάδες που ζουν στην Ελλάδα, και θεωρήθηκε ότι ενδεχομένως να έχουν διαφορετική στάση απέναντι στη μετανάστευση, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Αντιθέτως, τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι μετανάστες δεν έχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση, γεγονός που διαψεύδει τη διαδεδομένη αντίληψη πως οι Αλβανοί έχουν σε τέτοιο βαθμό ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία ώστε υιοθετούν και αυτοί αντιλήψεις απέναντι στους μετέπειτα μετανάστες άλλης καταγωγής. 
Η πλειονότητα των Αλβανών και των μεταναστών άλλης καταγωγής θεωρούν ότι, σε γενικές γραμμές, είναι μάλλον θετική για την ελληνική οικονομία ο ερχομός μεταναστών στην Ελλάδα (44% των Αλβανών και 44% των μεταναστών άλλης καταγωγής), ότι οι μετανάστες δημιουργούν δουλειές στην Ελλάδα (54% και 40%), ότι αφήνουν περισσότερα στην ελληνική οικονομία από όσα παίρνουν (55% και 35%).
Θεωρούν επίσης ότι οι μετανάστες κάνουν καλύτερο μέρος την Ελλάδα (43% και 42%) και εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της (51% και 54%). 
Όσο και αν είναι πιθανό να μεροληπτούν σ' ένα βαθμό οι μετανάστες υπέρ της θετικής παρουσίας τους στην Ελλάδα, εντούτοις φαίνεται ότι η στάση τους είναι πιο ισορροπημένη και πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σχέση με τη μεροληψία των περισσότερων Ελλήνων εναντίον τους.
 «Η ελληνική ταυτότητα οικοδομήθηκε πάνω στο τρίπτυχο της κοινής καταγωγής, των κοινών παραδόσεων και του κοινού θρησκεύματος. Όταν μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ τη δεκαετία του '90 ξεκίνησε η μαζική εισροή μεταναστών στην Ελλάδα, ήρθαν στη χώρα μας μετανάστες με διαφορετικές παραδόσεις, πολιτισμό και θρήσκευμα, κάτι που σηματοδοτήθηκε στο φαντασιακό της ελληνικής κοινωνίας σαν απειλή.
»Η αντίληψη των μεταναστών σαν απειλή ήταν ξεκάθαρη στην κοινοβουλευτική συζήτηση των αρχών της δεκαετίας του '90 σχετικά με τον πρώτο σχετικό νόμο, που είχε στόχο την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια περίοδο σχετικής ευημερίας, άρχισε να εκφέρεται πιο ισορροπημένος λόγος και η συζήτηση πλέον να επικεντρώνεται γύρω από την ενσωμάτωση των μεταναστών.
»Με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο η αντίληψη που θεωρεί τους μετανάστες απειλή», επισημαίνει  ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Άγγελος Τραμουντάνης, μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

1 σχόλιο:

  1. τεραστια αναντιστοιχια μεταξυ των φοβων-ανησυχιων του ελληνικου λαου και το τι τελικα ψηφιζει στην καλπη,θα πρεπει να αναρωτηθει και ο ιδιος ο ευρυτερος πατριωτικος-εθνικιστικος χωρος γιατι δεν μπορει να κερδισει την εμπιστοσυνη του ελληνικου λαου σε σχεση με το τι συμβαινει στις αλλες ευρωπαικες χωρες οταν η ελλαδα αντιμετωπιζει αναλογικα μεγαλυτερο προβλημα λαθροεισβολης και λαθροεποικισμου(καντε τωρα την θλιβερη συγκριση με το τι ελαβαν οι ελληνες εθνικιστες στις τελευταιες εκλογες ή στις δημοσκοπησεις και τα ποσοστα που λαμβανουν και το τι λαμβανουν αντιστοιχα κομματα στην ευρωπη),θα πρεπει να αναρωτηθει γιατι εχει αποτυχει να προσελκυσει προς την μερια του σημαντικο μερος του ελληνικου λαου οταν μαλιστα ο ελληνικος λαος θεωρει μειζον προβλμημα την λαθροεισβολη και τον λαθροεποικισμο,θα πρεπει να αναρωτηθει γιατι δεν συμπαρισταται μαζι του ο ελληνικος λαος και αντι αυτου στηριζει κομματα αντιθετα προς τα συμφεροντα και τους φοβους-ανησυχιες του οπως π.χ. ο λαθροσυριζα που πρεσβεβει ξεκαθαρα οτι οι ελληνες να γινουν μειονοτητα στην ιδια τους την πατριδα,αποδοση ιθαγενειας σε αλλογενεις,ανοιγματα στον φραχτη,καταργηση των κεντρων κρατησης μεταναστων,ανοιχτα συνορα κλπ...

    κατι που θα πρεπει να μας προβληματισει επισης ειναι και το παρακατω σημειο σε μια απο αυτες τις ερευνες:

    ''Έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται εμμέσως κατά της πολυπολιτισμικότητας, καθώς πιστεύουν πως η υψηλή «διαφορετικότητα» καθιστά τη χώρα τους ένα «κακό μέρος» για να ζήσει κάποιος. Μόλις το 10% των Ελλήνων πιστεύει πως η αυξανόμενη διαφορετικότητα βελτιώνει τις συνθήκες ζωής στη χώρα τους, ενώ το 27% δηλώνει πως δεν υπάρχει διαφορά.''

    οπως βλεπετε δεν προκειται για και τοσο χαμηλα ποσοστα,αν μελετησει λοιπον κανεις προσεκτικα τα αποτελεσματα και τα ποσοστα βλεπει κανεις ποσο τελειωμενος και παρακμιακος ειναι πλεον ο ελληνικος λαος αφου ενα σημαντικο τμημα ειναι υπερ των λαθρομεταναστων
    δεν περιμενα ποτε οτι ο ελληνας οχι μονο θα αποδεχοταν να μετατραπει σε μειοψηφια μεσα στην ιδια του την πατριδα αλλα και να το επιδιωκει,δεν πιστευω να υπαρχει αλλος λαος στον κοσμο που να ειναι τοσο τελειωμενος και παρακμιακος οπως ο ελληνικος λαος...απλα θλιβομαι

    αφου κατεστρεψαν και εξαφανισαν τον ελληνισμο εκτος των συνορων της σημερινης ελλαδας,τωρα μπαινουμε στο τελευταιο κεφαλαιο της εξαφανισης και του ελληνισμου εντος των συνορων της σημερινης ελλαδας,οι ξενοι εκαναν παντοτε την δουλεια τους αυτος εδω ομως ο τοπος εβγαζε παντα τους μεγαλυτερους εφιαλτες

    αν εισαι οπαδος του πολυπολιτισμου,των ανοιχτων συνορων,διεθνιστης κλπ...αυτα που θα συμβουν(ουσιαστικα ηδη συμβαινουν) τα επομενα 10-20 χρονια στην χωρα μας απλα θα το ευχαριστηθεις σε μεγιστο βαθμο,χαρας ευαγγελια για ολους τους λαθρολαγνους,για ολους τους αλλους απλα θα βλεπουμε την πατριδα μας να διαλυεται,γιατι εκει οδευει προς διαλυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive