Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το «σμήνος» σεισμών στη Λέσβο

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το «σμήνος» σεισμών στη Λέσβο
Νέα δόνηση 5 ρίχτερ – Τέσσερα «5άρια» την τελευταία εβδομάδα  «Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Λέσβο, στην οποία ήρθε να προστεθεί μια ακόμη δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο πριν τις 4 χθες το απόγευμα....
 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου είχε εστιακό βάθος μόλις τα 5 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρό του ήταν 56 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, στην περιοχή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη βόρεια Λέσβο.  Πρόκειται για τον τέταρτο σεισμό με ένταση πάνω από πέντε ρίχτερ την τελευταία εβδομάδα στη συγκεκριμένη «ευαίσθητη» περιοχή, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.  Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει στη Λέσβο με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την ασυνήθιστη εξέλιξη του φαινομένου.  «Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι σε εγρήγορση και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπάνιο να έχουμε σμήνος από σεισμούς 5 ρίχτερ στην Ελλάδα και προσωπικά δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον» δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.  Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες των νησιών του βορείου Αιγαίου να μην πανικοβάλλονται.  Ο ίδιος εκτίμησε πως πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα που εκτονώνεται το τελευταίο διάστημα και η οποία εντάσσεται αποκλειστικά στον τουρκικό χερσαίο χώρο και όχι στο νησί της Λέσβου.  Ακόμη, πρόσθεσε πως η απόσταση είναι μεγάλη, και έτσι, ακόμη αν συνεχιστεί η δραστηριότητα αυτή, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον ελληνικό χώρο.  Υπογράμμισε, τέλος, πως οι κατασκευές και υποδομές στη χώρα μας αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, συμπληρώνοντας πως για να αρχίσουμε να ανησυχούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλά μεγέθη, πράγμα που, όπως είπε, δεν θεωρεί πιθανό.        Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, υποστήριξε πως   «ο μηχανισμός γένεσης της σεισμικής δόνησης των 5 Ρίχτερ δείχνει ότι η διάρρηξη έγινε σε ένα εφελκυστικό ρήγμα με Βορειοδυτική διεύθυνση. Όλες οι σεισμικές δονήσεις της ακολουθίας της 6ης Φεβρουαρίου η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται προκλήθηκαν από την διάρρηξη εφελκυστικών ρηγμάτων τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν την δυνατότητα γένεσης μεγαλύτερων μεγεθών σεισμών από  5.3 έως 5.5 Ρίχτερ. Σε αντιδιαστολή με την μεγάλη ρηξιγενή δομή του Αδραμυτίου η οποία έχει αντίθετη διεύθυνση».  Οι ειδικοί φοβούνται μήπως και οι ισχυρές δονήσεις των τελευταίων ημερών με επίκεντρο πάντα στην ακτή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη Λέσβο ενεργοποιήσει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του Αδραμμύτιου που έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς έντασης μέχρι και 6,8 Ρίχτερ.  Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν δυο ισχυροί σεισμοί 5 και 5,2 Ρίχτερ ενώ την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ακόμη ένας 5,2 Ρίχτερ. Μέσα στη εβδομάδα σημειώθηκαν επίσης εκατοντάδες σεισμοί μικρότερης έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive