Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓIA ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Το «παλάτι» του Ιόλα στα χέρια του δήμου

Το κτήμα και το «παλάτι» του Ιόλα, που φιλοξένησαν «βαριά» ονόματα της τέχνης, της πολιτικής, της επιχειρηματικής και της κοσμικής ζωής της Αθήνας, και ανέδειξαν έργα σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως οι Πικάσο, Ντε Κίρικο, Μιρό, Νταλί, Αντι Γουόρχολ, Ερνστ, Τσαρούχης και Χατζηκυριάκος - Γκίκας, αναμένεται να περάσουν στα χέρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής....

Ηδη, το πρώτο «ναι» για απευθείας αγορά του κτήματος (6.678 τ.μ.) και της βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα (1.600 τ.μ.), επί των οδών Ομήρου, Δημοκρατίας και Χρ. Σμύρνης, είπε με μεγάλη πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου αποφασίστηκε η «καταρχάς έγκριση για απευθείας αγορά» του κτήματος και της βίλας, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, αλλά μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη τους το 1987 παραδόθηκαν στην εγκατάλειψη.
Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο με τον (άλλοτε) επιβλητικό κήπο έχει χαρακτηριστεί (με τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αγίας Παρασκευής) ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του δήμου. Ωστόσο, 16 χρόνια μετά τη δέσμευσή του, το «παλάτι» δεν έχει περιέλθει ακόμα στην κυριότητα του δήμου ή του υπουργείου Πολιτισμού. «Με τη μεγάλη μείωση που έχει υποστεί η τιμή των ακινήτων, η δημοτική Αρχή διαπιστώνει τη δυνατότητα απευθείας αγοράς του κτήματος και της βίλας, με τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού, και εισηγήθηκε την καταρχήν έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση έγινε δεκτή και ο δήμαρχος εξουσιοδοτήθηκε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.
Κατά πληροφορίες, το ακίνητο είχε περάσει στην κατοχή του αρχιτέκτονα Σπύρου Γεωργίου. Ωστόσο, μια σειρά από δικαστικές διαμάχες μπλόκαραν κάθε προσπάθεια αξιοποίησής του. Από το 1987 μέχρι σήμερα τα περισσότερα πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα της βίλας του παγκοσμίου φήμης γκαλερίστα (πίνακες, χαλιά, γλυπτά, πολυέλαιοι κ.ά.) πωλήθηκαν σε δημοπρασίες, άλλα κατέληξαν σε κληρονόμους του Ιόλα και ένα μέρος τους κατασχέθηκε από το ελληνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive