Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

H αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα είναι μια τεράστια επιτυχία για τη Ρωσία

Η επαναπροσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι μια σοβαρή ανησυχία για την Δύση, διότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και να σηματοδοτήσει την τεράστια επιτυχία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής...
γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung [1].
Η ισορροπία των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει και πάλι μετά από τη συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία για το γεγονός ότι στη Συρία δεν μπορεί να επιτευχθεί «στρατιωτική λύση». Αυτό το γεγονός δεν ήταν μόνο ένα “σημείο καμπής” της σύγκρουσης, αλλά κατέδειξε επίσης την προθυμία της μέτριας φιλοδοξίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση του με τη Ρωσία, σημειώνει η εφημερίδα.
Την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας ήταν δύσκολο να την φανταστεί κανείς, δεδομένου ότι οι διμερείς σχέσεις είχαν ουσιαστικά «παγώσει» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Συρίας, στις 24 Νοεμβρίου του 2015.
Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εδώ και πολύ καιρό προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να κάνει ειρήνη με τη Ρωσία. Τον Ιούνιο, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του Su-24, και τόνισε επίσης την προθυμία να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και όταν στην Τουρκία, υπήρξε μια προσπάθεια πραξικοπήματος, ο Ερντογάν στράφηκε έντονα προς την Ανατολή, διότι δεν έλαβε επαρκή στήριξη από τη Δύση, γράφει ο συντάκτης του άρθρου.
Τώρα η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αναπτύσσεται ραγδαία. Ο Ερντογάν εξέφρασε ενδιαφέρον για τα συστήματα ρωσική πυραυλικής άμυνας, και η Μόσχα ήρε το εμπάργκο για εισαγωγή τροφίμων και ξανάνοιξε τις πόρτες εισόδου στην Τουρκία για τους τουρίστες της. Τον Οκτώβριο, η χώρα ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου του «Τουρκικού Stream», και το Νοέμβριο, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να “κολλήσει” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα συνεργαστεί με την Κίνα και τη Ρωσία, γράφει η εφημερίδα.
Ως αποτέλεσμα, για την Μόσχα πηγαίνουν όλα “σαν το ρολόι.” Λόγω της Κριμαίας η Ρωσία έχει και πάλι γίνει η κυρίαρχη δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, και τώρα ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να την προστατεύσει για την πορεία της στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αν η Μόσχα καταφέρνει να στείλει στην έξοδο του NATO την Τουρκία, η Ρωσία θα κερδίσει την μεγαλύτερη νίκη της εξωτερικής πολιτικής της, η οποία θα επισκιάσει ακόμη το επίτευγμα στη Συρία, καταλήγει ο συγγραφέας του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive