(ο οποίος είχε δηλώσει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα λάβει χώρα το αργότερο με το τέλος της προεδρικής θητείας Μ.Ομπάμα δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου του 2017) ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα εμμείνει στην συμφωνία του Μαϊου και η συζήτηση για το χρέος θα γίνει στα μέσα του 20181
Με αυτό τον τρόπο φυσικά (και αν εμμείνει στη απόφαση) δρομολογούνται και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αν δεν υπάρξει πλήρης υλοποίηση των στόχων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές τον Απρίλιο του 2017.
Δηλαδή, βάσει των όσων έχουν δηλώσει δημοσίως τόσο ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ.Σταθάκης, "Αν δεν λυθεί το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε δεν μπορούμε...",υποννοώντας ότι μπορεί να υπάρξει μέχρι και παραίτηση.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο αλλά απέρριψε εκ νέου κάθε συζήτηση για το χρέος πριν το 2018. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Ότι θα συνεχίσει να τραβάει τον «Γολγοθά» της χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή για άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον και τότε που θα έρθει η ώρα για συζητήσεις οτιδήποτε δοθεί στην χώρα θα είναι υπό την μορφή ενός τέταρτου μνημονίου.
Σημειώνεται ότι το 2018 λήγει το τρίτο μνημόνιο και φυσικά η χώρα χωρίς μείωση χρέους δεν θα είνα εφικτό να βγει στις αγορές και θα είναι αναγκαμένη να ζητήσει εκ νέου χρηματοδότηση.
Αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Πολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.
Τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις η πρόωρη συζήτηση για το χρέος
Επιπλέον διέψευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητο όρο για τη στήριξη του ελληνικού δανειακού προγράμματος, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Όπως διευκρίνισε, «το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: "Θα τα καταφέρουμε".
Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον Ελληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επισήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».
Πρόταση για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν στον ESM
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε ισχυρότερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM στον έλεγχο του προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο ESM δεν θα αξιολογούσε τα σχέδια προϋπολογισμού με πολιτικά κριτήρια, αλλά αυστηρά με βάση τους κανόνες», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την τοποθέτηση της Κομισιόν κατά της επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για παραβίαση των ορίων για το δημόσιο έλλειμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.