Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Απ’ τον γιο του ταχυδρόμου, στον γιο του κτηνοτρόφου και από εκεί κατευθείαν στη Βουλγαρία

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, δεν νοιάζεται για τα διδακτορικά, ούτε για την ακρίβεια των αριθμών. Έχει τις “καβάτζες” του και οριακά ανορθόδοξες λύσεις για όλα… Ο Δημήτρης Τσακίρης ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελέυθερων Επαγγελματιών με την ιστορική φράση “ τα πολυσέλιδα βιογραφικά με διδακτορικά δεν έσωσαν τα ταμεία”....
Ο ίδιος με ένα λίγο πτωχότερο βιογραφικό αλλά μεγάλη εμπειρία στους αγώνες, χρειάστηκε έναν μόλις χρόνο για να αφήσει το αποτύπωμά του στον ΟΑΕΕ, αν και απεδείχθη λίγο αδύναμος στην αριθμητική.
AdTech Ad

Όντας ήδη στη θέση του κατά τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού, ο κος Τσακίρης γνώριζε ότι η κρατική επιχορήγηση που αναλογούσε στο ταμείο ήταν 834 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Ήδη από το Σεπτέμβριο ο ΟΑΕΕ είχε ροκανίσει το σύνολο του προϋπολογισμού αλλά και ένα εκατομμύριο ακόμη. Ήτοι 835 εκατ. ευρώ, το σύνολο.
Τότε ήταν που ο “γιός του κτηνοτρόφου” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιογραφικό το οποίο κατέθεσε στη Βουλή),  είχε την μοναδική ιδέα να αρχίσει να τρώει από “τα έτοιμα”. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, στα τέλη του προηγούμενου και στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ζήτησε και έλαβε από το κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών (ΑΚΑΓΕ) 350 εκατ. ευρώ επιπλέον. Ποσό που αντιστοιχεί στο 10% περίπου των ετήσιων συνταξιοδοτικών του αναγκών.
Στις αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο κος Τσακίρης απάντησε με τη διαβεβαίωση ότι όλα έγιναν για προληπτικούς λόγους. Με τεχνοκρατική διάθεση κατηγόρησε για κιτρινισμό όσους του καταλόγιζαν ότι βάζει χέρι στα λεφτά των παιδιών μας και απάντησε ότι τα χρήματα είναι “μαξιλάρι”, δημιουργώντας απορίες σχετικά με τις επιδόσεις του στην αριθμητική αλλά και με το που θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει τους τρεις επόμενους μήνες τις συντάξεις.
Προσέθεσε δε ότι δεν πρόκειται για τον κουμπαρά των παιδιών μας αλλά “είναι από την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, η οποία υπάγεται και διαχειρίζεται ο ΑΚΑΓΕ, αλλά ο σκοπός αυτού του λογαριασμού δεν είναι για τις νεότερες γενιές. Είναι για τους ασφαλισμένους, όταν τα ταμεία τους δεν έχουν, δυσκολεύονται, δεν έχουν τα αποθεματικά, για να τους δώσουν τις συντάξεις του τρέχοντος μήνα, ή του επόμενου μήνα. Δεν είναι ο “κουμπαράς” ο οποίος αν χρειαστεί θα ανοίξει 1.1.2019, ο μεγάλος, λεγόμενος, λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ” (Ρ/Σ ΑΠΕ 7 Οκτωβρίου 2016).
Βεβαίως τα λεφτά αυτά δεν αποτελούν μαξιλάρι. Ήταν αναγκαία για να πληρωθούν οι συντάξεις, αλλά όχι και ικανά για να πληρωθούν όλες οι συντάξεις. Για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους απαιτούνται ακόμη 560 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός υπολογίζει ότι θα εισπράξει από εισφορές τα 390 εκατ. ευρώ. Άρα μια επιπλέον τρύπα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ θα προκύψει. Ωστόσο ξεχνά να συνυπολογίσει ότι το ποσό που προσδοκά να εισπράξει θα είναι κατά τι μειωμένο καθώς από την αρχή του έτους υπάρχει μια πτώση στα έσοδα που αγγίζει το 15%. Τουτέστιν, η τρύπα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ο κύριος Τσακίρης δεν φταίει βεβαίως για την κατάντια του ασφαλιστικού συστήματος. Αντιμετώπισε όμως με αλαζονεία την πρόκληση της διαχείρισης του “τέρατος” που ονομάζεται ΟΑΕΕ. Δουλειά στην οποία απέτυχαν ακόμη και επιστήμονες με διδακτορικά. Ο ίδιος όχι μόνο απέτυχε να κάνει μπακαλίστικους υπολογισμούς και να μην εκτεθεί με ανόητες προβλέψεις περί μαξιλαριών αλλά συνεχίζει τους αυθαίρετους υπολογισμούς στο μπακαλοτέφτερο.
Το χειρότερο είναι ότι μετά από έναν χρόνο στη θέση και έχοντας διαδεχθεί τον νυν Υφυπουργό εργασίας κο. Τάσο Πετρόπουλο (με τον οποίο είναι φίλοι), δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει κάποιο σαφές σχέδιο για τη σωτηρία του Οργανισμού. Περιμένει σαν μάννα εξ ουρανού τις αυξημένες (και ποσοστιαίες) εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών το 2017, αν και ήδη γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο να πληρωθούν. Ο ίδιος άλλωστε φέρεται να παρότρυνε όσους δεν τα βγάζουν πέρα, να πάνε στη Βουλγαρία και απ’ ότι φαίνεται κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να δώσει επιπλέον κίνητρα για την ασφαλιστική μετανάστευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive