Σε προηγούμενο άρθρο του el.gr είχαμε γράψει πως ο Ερντογάν, πέρα από τις πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας
με την πρόσφατη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και της πρόθεσης προσάρτησης των ελληνικών νησιών στην Τουρκία, αποσπά την προσοχή από το εσωτερικό της χώρας...
με τα πάμπολλα προβλήματα και την στρέφει στο Αιγαίο. Τι να σκέφτεται άραγε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για όλη αυτή την κατάσταση; «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη, τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). «Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε κατά την συνήθη ελλαδική αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις. Εμείς να θυμίσουμε πως η πρόκληση Ερντογάν έρχεται μετά την κοινή συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, την οποία ακολούθησε συνομιλία του τούρκου προέδρου με τον Χένρι Κίσσινγκερ. Δεν αποκλείεται λοιπόν η συμπεριφορά Ερντογάν να είναι απόρροια αυτών των συναντήσεων. Η αλήθεια είναι, αν το καλοσκεφτείτε, πως η εν λόγω εξέλιξη βολεύει και την Αθήνα, καθώς και εντός των ελληνικών συνόρων υπάρχουν πολλά προβλήματα, συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών σε οικονομία, πολιτική και κοινωνία. Έτσι, η ένταση στρέφει την προσοχή στο εξωτερικό και προσφέρεται, αν μη τι άλλο, για εσωτερική κατανάλωση. Ενδεχόμενα σε αυτή την κατεύθυνση να έγιναν και οι «πύρινες» δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, στον όλον θέμα υπάρχει μία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ένας κίνδυνος: Η διαφορά: Η Τουρκία δεν ξεχνά, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τις άδικες αξιώσεις της εις βάρος της Ελλάδας, σε αντίθεση με την Αθήνα, η οποία έχει λάβει τον ρόλο του «ειρηνοποιού». Ο κίνδυνος: Όσο κι αν βολεύει η συγκεκριμένη «ένταση» τις δύο χώρες, δεν αποκλείεται τα πράγματα να ξεφύγουν, καθώς διανύουμε μίας άκρως ρευστή περίοδο στην ευρύτερη περιοχή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.