Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού τιμήθηκε δεόντως και μεγαλοπρεπώς, στον ομώνυμο Ελληνικό Ι. Ναό, ανήμερα της πανηγύρεώς του, στο Γαλάτσι Ρουμανίας, που είναι και πολιούχος της πόλης. Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ.Κασσιανός...
της Μητροπολιτικής επαρχίας Μουντένιας & Δοβρουτσάς, περιβαλλόμενος από μια ομάδα ιερέων και διακόνων, παρουσία των τοπικών αξιωματούχων, μελών της Ελληνικής κοινότητας και πολλών πιστών και ενοριτών.
Όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με παλιό έθιμο, μεταφέρθηκε στο ναό η Θαυματουργή Εικόνα της Μητέρας του Θεού, από την γυναικεία Ι.Μονή του Αδάμ, για προσκύνηση και ευλογία του πιστού λαού της Αρχιεπισκοπής Κάτω Δουνάβεως.
Ο σεβ/τος κ.Κασσιανός, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, ανέπεμψε δέηση για να στείλει ο Θεός βροχή, καθώς επίσης ευλόγησε και τα σταφύλια. Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τους ιδρυτές και κτήτορες του Ναού, ενώ μετά την απόλυση όλοι οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν και παρακάθισαν στην παραδοσιακή "Χριστιανική αγάπη".
Καθ' όλη την διάρκεια των ιερουργιών, διάκονοι και υποδιάκονοι μετέφραζαν στην νοηματική γλώσσα, για τις ανάγκες των κωφάλαλων προσκυνητών.
Η Ελληνική εκκλησία στο Γαλάτσι αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 1866, και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε την ημέρα της εορτή της Μεταμορφώσεως. Τα εγκαίνια έγιναν ύστερα από 6 χρόνια από τον Ρουμάνο επίσκοπο Μελχισεδέκ Stefanescu, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ευγένιο τον Ξηροποταμίτη.
Το Γκαλάτσι (ρουμανικά: Galaţi) είναι πόλη 250.000 κατοίκων και παραδουνάβιο λιμάνι στην ανατολική Ρουμανία, νότια της Μολδαβίας.
Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 1445, αλλά για τους Έλληνες είναι ιστορική,
καθ΄ ότι εδώ έλαβε χώρα η πρώτη μάχη στην Μολδοβλαχία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ( Μάχη του Γαλατσίου), και χύθηκε το πρώτο Ελληνικό αίμα του Εικοσιένα.
Στην κύρια είσοδο του ναού της Μεταμορφώσεως, υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένα τα ονόματα, από τους κύριους ιδρυτές της εκκλησίας: Ανδρέας Πανάς, Δημήτριος Ροδοκανάκης, Constantin Sakomanos.
πηγή: www.edj.ro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.