Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος: η συζήτηση στην ολομέλεια και τα σενάρια εκλογών

ekl_nom
Μετά τη δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από τηνψηφοφορία, το σχέδιο της κυβέρνησης για συγκέντρωση 200 ψήφων, ώστε να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, ναυάγησε οριστικά. Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, πάντως, κορυφώθηκε χτες, χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις. Το Μαξίμου έψαχνε 2-3 βουλευτές για τους «200», τώρα χρειάζεται 21 για να πετύχει το στόχο του....

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου γίνεται λόγος τόσο για τη Χρυσή Αυγή όσο και για τη στήριξη από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι: «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος».
«Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή», καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά».
«Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά τηςΝΔ».
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογέςθα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οιαυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με διάφορες υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στην χώρα».
Σενάρια εκλογών
Για την αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα, η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου συνδέεται με τις προθέσεις της για πρόωρες εκλογές. Η αδυναμία της να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους δείχνει την πολιτική της απομόνωση, την οποία ο πρωθυπουργός προσπάθησε να σπάσει με τα ραντεβού που έκανε με παράγοντες της εξωκοινοβουλευτικής κεντροαριστεράς, τονΓιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη και που ερμηνεύθηκαν σαν πρόβα για το μέτωπο της κεντροαριστεράς. Με τον μεν κ.Παπανδρέου ήθελε να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που ο κ. Παπανδρέου δεν επηρεάζει βουλευτές. Με τον κ.Κουβέλη, η συνεργασία και η ενδεχόμενη επιστροφή του έχει προαναγγελθεί.
Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη μετά τον εκλογικό νόμο να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Τις θέσεις της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στις 25 Ιουλίου. Tο κρίσιμο θέμα είναι η απευθείας από τον λαό εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive