Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΕΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΤΣΑΙΝΑ

Ο Γεώργιος Μήτσαινας γεννήθηκε στις Θεσπιές Θηβών το 1938. Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων.  Σταδιοδρόμησε ως Ιπτάμενος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύθηκε το 1987 με το βαθμό του Υποπτεράρχου, συμπληρώνοντας 6.200 ώρες πτήσεως. Υπηρέτησε στην 337 Μοίρα Παντός Καιρού (F-86D), στην 336 Μοίρα Κρούσεως (F-104G) και στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (NORATLAS), όπου πέταξε και CL-215 (Πυροσβεστικά). Διετέλεσε Διοικητής της 354 ΜΤΜ και Διοικητής της 134 Σμηναρχίας Μάχης. Στην καριέρα του, υπηρέτησε ως Διευθυντής στο νεοσύστατο Κλάδο Επιχειρήσεων της ΔΑΥ, καθώς και σε διάφορες άλλες επιτελικές της θέσεις. Βοηθός Γραμματέα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ καθώς και σε άλλες επιτελικές θέσεις του ΓΕΕΘΑ....

Έλαβε μέρος στην ειδική αεροπορική επιχείρηση ΝΙΚΗ το 1974. Επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ και προτάθηκε για το χρυσούν αριστείον ανδρείας. Το 1994 τιμήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) με το ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΝΙΚΗ.
Φοίτησε σε πολλά Σχολεία επιμόρφωσης εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας. Εκπαιδεύτηκε στις ειδικές διαδικασίες των απ' αέρος ελέγχων των ραδιοβοηθημάτων στη FEDERAL ΑVIAΤΙΟΝ ΑDΜΙΝΙSΤRΑΤΙΟΝ (FΑΑ ΑCΑDΕΜΥ) στις ΗΠΑ. Έκτοτε, και επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος που εκτελούσε τους απ' αέρος ελέγχους όλων των ραδιοβοηθημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενίοτε και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
  Δίδαξε στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας το μάθημα "Επιχειρήσεις Αερομεταφορών". Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο". Το 1991 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).
 Τα «Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο» στην 3η έκδοση
    Στην τρίτη του έκδοση έχει φτάσει ήδη το βιβλίο του Υποπτέραρχου (Ι) ε.α. Γεωργ. Μήτσαινα «Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο. Επιχειρήσεις 1964-1974 Όπως τις Έζησαν Και τις αφηγούνται Οι Πρωταγωνιστές. Αποστολή Αυτοκτονίας. Μεταφορά Καταδρομέων στην Κύπρο».
      Πρόκειται για το καλύτερο και πληρέστερο έργο για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, το οποίο (από)καλύπτει όχι μόνο κάθε λεπτομέρεια της περίφημης αποστολής «ΝΙΚΗ», αλλά και όλες τις επιχειρήσεις τις Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο από το 1964 και μετά. Ο ίδιος, βέβαια, ο συγγραφέας συμμετείχε στην αποστολή «ΝΙΚΗ» και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχετικά γεγονότα. Είναι όμως τα υπόλοιπα κομμάτια του βιβλίου που συνιστούν πραγματικά αποκάλυψη και έρχονται να φωτίσουν άγνωστες έως τώρα πτυχές της δράσης της ΠΑ στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
  Επιπλέον, με αίσθημα ευθύνης και ιστορικής ακρίβειας, ο βετεράνος αεροπόρος δεν αρκέστηκε στις δάφνες τις πρώτης έκδοσης, αλλά φρόντισε να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τα δώδεκα κεφάλαια του σημαντικού αυτού έργου, με αποτέλεσμα η τελευταία (μέχρι τώρα!) 3η έκδοση να περιέχει πια 525 σελίδες, πλουσιότατες σε μαρτυρίες, πληροφορίες, ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό.
     Συνοπτικά, η δομή του βιβλίου έχει ως εξής:

Πρόλογος
Εισαγωγή
Κεφάλαιο Α΄: Από την Αγγλοκρατία μέχρι την Κρίση του 1964
Κεφάλαιο Β΄: Οι Επιχειρήσεις Μανσουρας και Κόκκινων
Κεφάλαιο Γ΄: Τα Γεγονότα που Οδήγησαν στην Κρίση του 1967
Κεφάλαιο Δ΄: Κύρια Γεγονότα μέχρι το Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου
Κεφάλαιο Ε΄: Προετοιμασίες για την Εισβολή
Κεφάλαιο Στ΄: Η Εισβολή
Κεφάλαιο Ζ΄: Αεροπορικές Επιχειρήσεις μετά την Επιστράτευση
Κεφάλαιο Η΄: Η Αποστολή των Noratlas
Κεφάλαιο Θ΄: Από την Κατάπαυση του Πυρός μέχρι τον Αττίλα ΙΙ
Κεφάλαιο Ι΄: Κινητοποίηση και Δράση της Α’ Μοίρας Καταδρομών
Κεφάλαιο ΙΑ΄: Πολιτική Μεταβολή
Κεφάλαιο ΙΒ’: Γεγονότα μετά την Μεταπολίτευση
Αντί Επιλόγου

Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε από τον ίδιο το συγγραφέα στα τηλέφωνα 210 8049260 και 6976 705258.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive