Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Το χρονικό που προηγήθηκε του Απριλίου 1967.Γράφει ο Νίκος Β

Ακολουθούν αποσπάσματα του βιβλίου του Μ. Χατζηδάκη με τίτλο "Βασιλέας Κωνσταντίνος Β', όσα είπε και όσα...δεν είπε"
Ιανουάριος 1961. ο Ανδρέας Παπανδρέου  επιστρέφει από την Αμερική για να εκλεγεί βουλευτής με την Ένωση Κέντρου του πατρός του. Από την πρώτη στιγμή οργάνωσε την δική του φράξια μέσα στην ΕΚ, την εξτρεμιστική ομάδα "Κεκράκτες" η οποία εξώθησε τον Γεώργιο Παπανδρέου στον "ανένδοτο αγώνα" και άρχισε να συνοδοιπορεί με την ΕΔΑ (ΚΚΕ) υιοθετώντας τα συνθήματά της.
Αύγουστος 1961. Στο 8ο συνέδριό του το ΚΚΕ επισημαίνεται "Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη να είναι ο λαός έτοιμος για τον άλλο, τον μη ειρηνικό δρόμο".
Οκτώβριος 1961....

Υπό την συγκυρία του "ανένδοτου αγώνα" που κύρηξε ο Γ. Παπανδρέου κατά της ΕΡΕ με την αφορμή των εκλογών "βίας και νοθείας" που κέρδισε ο Καραμανλής το 1961 με υψηλό ποσοστό, η ΕΔΑ (παράνομο ΚΚΕ) προσχώρησε στον αντιφασιστικό αγώνα της Ένωσης Κέντρου κατά της ΕΡΕ. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής είχε πει τότε: "Σας λέγω με πάσα ειλικρίνεια ότι εάν συνεχισθεί η πολιτική της καλλιέργειας του πνεύματος αναρχίας υπό της ΕΚ, θα δημιουργηθεί η ανάγκη δικτατορίας".


Απρίλιος 1963. Η βασίλισσα Φρειδερίκη δέχθηκε επίθεση στο Λονδίνο από αριστερούς Έλληνες διαδηλωτές.

Μάϊος 1963. Δολοφονείται ο πρωτεργάτης του "ανένδοτου αγώνα" Γρηγόρης Λαμπράκης στην Θεσσαλονίκη, κάτω από αδιευκρίνιστες έως σήμερα συνθήκες. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τον Καραμανλή ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

Ιούνιος 1963. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής παραιτείται κάτω από την κατακραυγή της υπόθεσης Λαμπράκη και της διαφωνίας του με τον βασιλικό ζεύγος για την προικοδότηση της πριγκίπισσας Σοφίας.

Νοέμβριος 1963. Η Ένωση Κέντρου κερδίζει τις εκλογές δίχως όμως αυτοδυναμία. Ο βασιλέας Παύλος αναθέτει ευνοιοκρατικά την διακυβέρνηση στον Γ. Παπανδρέου, για να πλήξει τον Καραμανλή.

Δεκέμβριος 1963. Ο Καραμανλής φεύγει αιφνιδιαστικά από την Ελλάδα για το Παρίσι, κάτω από μυστηριώδεις και συνομωτικές συνθήκες, υπό το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης. Αναλαμβάνει πρόεδρος της ΕΡΕ ο Π. Κανελλόπουλος.

Φεβρουάριος 1964. Η ΕΔΑ (ΚΚΕ) με μία ευφυή κίνηση απέσυρε τις υποψηφιότητές της από 24 εκλογικές περιφέρειες με την περίφημη πριμοδότηση στην ΕΚ. Έτσι η ΕΚ κέρδισε εντός μόλις τριών μηνών 11 ποσοστιαίες μονάδες. .

Απρίλιος 1964. Άρχισε αθρώος επαναπατρισμός τέως συμμοριτών εκ του "παραπετάσματος" εκ των οποίων 503 άνευε προεγκρίσεως. Απελευθερώθηκαν και 400 κομμουνιστές επιπλέον καταδικασμένοι για εγκλήματα και σφαγές. Ιδρύθηκε η κομμουνιστική νεολαία Λαμπράκη η οποία υπερέβη τα 35.000 μέλη και συγκρότησε ομάδες κρούσεως και ταγμάτων εφόδου, με βίαιες πεζοδρομιακές εκδηλώσεις το καλοκαίρι του 1964.

Μάρτιος 1964. Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος και τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος.

Ιούλιος 1964. Στις δημοτικές εκλογές το "λαϊκό μέτωπο" ενισχύθηκε με πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ στελεχών της ΕΚ και της ΕΔΑ (ΚΚΕ), με συνέπεια οι περισσότεροι δήμοι και κοινότητες να περιέλθουν υπό τον έλεγχο της ΕΔΑ που ενίσχυε κυρίως τον Α. Παπανδρέου και την φράξια που είχε δημιουργήσει εντός του κόμματος του πατρός του.

Νοέμβριος 1964. Ο Α. Παπανδρέου παραιτείται από το υπουργείο Συντονισμού έπειτα από την εμπλοκή του σε διάφορα σκάνδαλα. Κατά τον εορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας Γοργοποτάμου υπό την ηγεσία των πρώην καπεταναίων του ΕΛΑΣ Αυγερόπουλου και Κοσίγκα, όγκος 20.000 νεολαίων Λαμπράκηδων επετέθη κατά των παρισταμένων διοικητικών και στρατιωτικών αρχών με άγριους προπηλακισμούς, διαλύοντας τον εορτασμό και προκαλώντας την έκρηξη παλαιάς νάρκης, με αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 45 τραυματίες.

Φεβρουάριος 1965. Ο Π. Κανελόπουλος αναφωνούσε: "Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η βόρειος Ελλάς βόρειο Βιετνάμ. Ένας βίαιος άνεμος ΕΑΜισμού πνέει εις την ύπαιθρον, αφανώς και υπούλως εισδύει παντού και επικρατεί βαθμιαίως ο κομμουνισμός, χωρίς να μας δίδει την ευκαιρία της κατά μέτωπον ανοικτής κατ΄αυτού μάχης".

Μάϊος 1965. Αποκαλύπτεται η ΑΣΠΙΔΑ η κορυφαία απόπειρα αλώσεως των ενόπλων δυνάμεων δια της δημιουργίας μιας κεντροαριστερής παραστρατιωτικής οργανώσεως που γεννήθηκε μέσα από την ΚΥΠ. Αποκαλύφθηκαν οι δεσμοί του Α. Παπανδρέου με την οργάνωση αυτή, γινόμενος ουσιαστικά ο πολιτικός της αρχηγός. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να καλύψει τον υιό του στο ανακριτικό συμβούλιο.

Ιούλιος 1965. Στις 15 Ιουλίου ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός επειδή ο υιός του Αντρέας αξίωνε πιεστικά την διάλυση της βουλής και την ρήξη με τον Βασιλιά, ώστε να συγκαλύψει την εμπλοκή του στον ΑΣΠΙΔΑ. Στις 15 Ιουλίου ο Βασιλιάς ορκίζει την κυβέρνηση Νόβα έως τότε προέδρου της βουλής, που αποκαλέστηκε η πρώτη κυβέρνηση της "αποστασίας". Ο Γ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε συνταγματικό πραξικόπημα επειδή η παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει αυτομάτως και παραίτηση της κυβερνήσεως. Η σύγκρουση Βασιλέως - Γ. Παπανδρέου θα οδηγήσει σε συνθήκες αντίστοιχες του εθνικού διχασμού του 1915. Οι δρόμοι των Αθηνών έφερναν παράλληλα στην μνήμη εικόνες των Δεκεμβριανών του 1944! Αρχίζει η "συμφορά των 70 ημερών": 400 μετωπικές διαδηλώσεις, αιματηρές οδομαχίες, θύματα και τραυματίες εκατέρωθεν. Οι απεργίες παραλύουν τα πάντα και φθάνουν τις 1377 από το 1963! Πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται το ΚΚΕ που ενώνει και καθοδηγεί τις έξαλλες μάζες της Ένωσης Κέντρου σε αιματηρές κινητοποιήσεις. Ο Α. Παπανδρέου τις συντονίζει μαζί με τον Λ. Κύρκο της ΕΔΑ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου στις 20 Ιουλίου ηγείται πομπής εκατοντάδων αυτοκινήτων. Στις 21 Ιουλίου σκοτώνεται ο αριστερός φοιτητής Πέτρουλας και τραυματίζονται 150 αστυνομικοί και διαδηλωτές! Στην βουλή καθημερινά συγκρούονται βουλευτές και δέρνονται μετατρέποντάς την σε αρένα. Η πρωτοφανής αυτή περίοδος θα αποτυπωθεί στην ιστορία ως "ιουλιανά".

Αύγουστος 1965. Στις 20 Αυγούστου ορκίζεται η δεύτερη κυβέρνηση της "αποστασίας" του Η. Τσιριμώκου. Την ίδια ημέρα η Αθήνα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Οι φωτιές από τα οδοφράγματα και τα πυρπολημένα αυτοκίνητα καίνε μέχρι τα ξημερώματα.

Καταγεγραμμένες δηλώσεις των πρωταγωνιστών:
Α. Παπανδρέου: Είμαι υπέρ της λαϊκής εξεγέρσεως!
Γ. Παπανδρέου: Με την δάδα της ΕΔΑ θα ανάψω μιαν πυρκαϊάν από το Ταίναρον μέχρι την Ροδόπη δια να καύσω την Δεξιάν. 
Κ. Καραμανλής από την αυτοεξορία: Εκάματε πολύ καλά που ερίξατε τον Παπανδρέου. Κάνατε όμως ένα λάθος. Έπρεπε να τραβήξετε κατ' ευθείαν προς εκτροπή εκ του Συντάγματος και να κηρύξετε δικτατορίαν.
Άνσουτς CIA: Για πρώτη φορά από τον συμμοριτοπόλεμο, οι κομμουνιστές δεν είναι πλέον απομονωμένοι, αλλά έχουν επιτύχει να συνεργαστούν στην βάση, με τις πολύ μεγαλύτερες κεντρώες μάζες.
Γ. Παπανδρέου: Υπάρχουν 80.000 αντάρτες πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος, που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πολεμήσουν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας! Τραγικό, ο άνθρωπος που πολέμησε τους συμμορίτες του ΕΑΜ στα Δεκεμβριανά του 1944 ετάσσετο υπέρ των συμμοριτών που είχαν φύγει το 1949 για το "παραπέτασμα" και απειλούσε με νέο συμμοριτοπόλεμο!
Π. Κανελλόπουλος: Φοβούμεθα για την επιβίωση του έθνους μας. Η χώρα απειλείται από εμφύλιον πόλεμον. Η κρίσις του καθεστώτος ελευθερίας είναι βαρύτατη. Η δημοκρατία έχει καταλυθεί. Έχομεν φθάσει εις το όριον των καιρών.
Π. Πιπινέλης: το Κομμουνιστικόν Κόμμα αφού επέτυχε να διαβρώσει το Κράτος και να πραγματοποιήσει το Λαϊκόν Μέτωπον, ευρίσκεται στα πρόθυρα να δοκιμάσει το "διαλεκτικόν πήδημα" κατά την κομμουνιστική ορολογία, δηλαδή την δυναμικήν αναμέτρηση.
Δ. Κιουσόπουλος: Υπό τας υφιστάμενας συνθήκας είναι αδύνατον να γίνουν εκλογαί. 
Κ. Τσαλδάρης: Η περίπτωσις του να πάμε εις εκλογάς σήμερον, κατ' εμέ τουλάχιστον αποτελεί εθνικήν αυτοκτονίαν. 
Η. Τσιριμώκος: Αι εκλογαί είναι δυνατόν να οδηγήσουν όλην την Χώραν εις αλληλοσφαγήν.
Κ. Δόβας: Το ΚΚΕ δρα ανενόχλητον και ξεύρει να δράσει και να επιτύχει. Δια τούτο έχει δημιουργηθεί πραγματική φοβία στον κόσμον και εις τα όργανα του κρατικού μηχανισμού, ίδια εις τους κατοίκους της υπαίθρου. Και διερωτώμαι πως είναι δυνατόν υπ' αυτάς τας συνθήκας να έχωμεν ελευθέραν έκφρασιν του φρονήματος ενός εκάστου. Πρέπει να αποκλεισθεί η λύσις των αμέσων εκλογών.
Γ. Αθανασιάδης - Νόβας: Αν πρόκειται να αιματοκυλισθεί κατά την εκλογικής περίοδον ο τόπος, τότε οιονδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφή.
Σ. Μαρκεζίνης: Ευρισκόμενοι προ εθνικής κρίσεως, οφείλομεν να αναζητήσωμεν εθνικής αντιμετώπισιν. Οι κίνδυνοι είναι μέγιστοι. 
Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει μόνον παραβίασις του πολιτεύματος, αλλά και σήψις. Ουδέποτε ο πολιτικός βίος της χώρας είχεν εκπέσει εις τόσην παρακμήν. Όλοι οι θεσμοί έχουν εκπέσει. Σήμερον δεν υπάρχει πλέον δημόσιος βίος. Υπάρχει πύργος Βαβέλ και γενική φθορά των αξιών των Ελλήνων.
Κ. Ροδόπουλος: Πρέπει να κλείσει η βουλή και η χώρα να κυβερνηθεί για 6 μήνες με Στρατιωτικό Νόμο. 

Σεπτέμβριος 1965. Ορκίζεται η κυβέρνηση Σ. Στεφανόπουλου με στήριξη της ΕΡΕ και των Προοδευτικών. 

Έτος 1966, καταγεγραμμένες δηλώσεις των πρωταγωνιστών: 
Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του: Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα γεννηθέν έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της Πατρίδος, πάντα ερχόμενον εις επαφή με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Έλληνα, μη διαβλέποντα τον κίνδυνον.
Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Τσολάκας: Αντιμετωπίζουμε μίαν πλήρη και ολοκληρωμένην οργάνωσιν του κομμουνισμού, καθ' όλην την έκτασιν της χώρας. Υπάρχει ευρεία και βαθεία διείσδυσις κομμουνιστική. Εις την νεολαίαν, εις τον συνδικαλισμόν, εις τους αγρότας, εις τον κρατικόν μηχανισμόν και εις τας Ενόπλους Δυνάμεις ακόμη.
Διευθυντής ΚΥΠ Κ. Παπαγεωργόπουλος: Το ΚΚΕ προσπαθεί την δυναμικήν αναμέτρησιν, δυναμικήν επιβολήν. Υποθέτων το ΚΚΕ ότι είναι δυνατόν να μην γίνουν εκλογαί, προπαρασκευάζει την δυναμικήν αναμέτρησιν. 
Λ. Στρίγκος στέλεχος ΕΔΑ: Η σύγκρουση από τα σκοτεινά παρασκήνια μεταφέρθηκε στον στίβο της ανοιχτής πάλης. 
Δ. Παρτσαλίδης στέλεχος ΕΔΑ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την ένοπλη σύγκρουση. 
Κ. Φιλίνης: Είναι ανάγκη για το δημοκρατικό κίνημα της χώρας μας να ανεβάζει την ετοιμότητά του και για την περίπτωση του μη ειρηνικού δρόμου. 
Μ. Γλέζος στο συνέδριο της ΕΔΑ, περιγράφοντας την "τακτική του σαλαμιού": Α' φάση - θα στηρίξουμε την κυβέρνηση της Ε. Κ. Β' φάση - θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση της Ε.Κ. Γ' Φάση - θα είμαστε εμείς κυβέρνηση και θα συμμετέχουνε εκείνοι. Δ' Φάση - θα είμαστε μόνοι μας κυβέρνηση. 
Π. Κανελλόπουλος: Υπάρχει ο κίνδυνος να παύσωμεν να είμεθα Ελλάς δια πρώτην φοράν εις την ιστορίαν.
Κ. Καραμανλής: Η πείρα μου με έπεισε ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί δημοκρατικά ο τόπος μας, αν δεν γίνουν βαθειές αλλαγές στην εθνική μας ζωή. Προϋπόθεση για να επιστρέψω στην Ελλάδα είναι να κηρύξετε τον στρατιωτικό νόμο, ως έχετε το δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Νοέμβριος 1966. Ο Βασιλιάς εκπονεί την την πολιτειακή εκτροπή με το σχέδιο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ για την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκης αναθέτει στον Γ. Παπαδόπουλο τον επιτελικό σχεδιασμό του σχεδίου. Οι αξιωματικοί από συνταγματάρχη και κάτω συσπειρώνονται γύρων από τον Παπαδόπουλο.

Δεκέμβριος 1966. Μυστική συμφωνία μεταξύ Βασιλιά, Π. Κανελόπουλου και Γ. Παπανδρέου η οποία προέβλεπε την ανατροπή της κυβέρνησης Στεφανόπουλου, την διαδοχή της από κυβέρνηση Ι. Παρασκευόπουλου τον Φεβρουάριο και τις εκλογές στις 28 Μαΐου 1967 με απλή αναλογική. Η συμφωνία αυτή δεν ευοδώθηκε επειδή κρατήθηκε μυστική υπό τον φόβο των αντιδράσεων του Α. Παπανδρέου, ο οποίος δεν ήθελε το Λαϊκό Μέτωπο της ΕΚ να κόψει τους δεσμούς με την ΕΔΑ. Ήταν επίσης καταδικασμένη να αποτύχει επειδή δεν προέβλεπε μετεκλογική συνεργασία μεταξύ ΕΚ και ΕΡΕ. 

Έτος 1967, καταγεγραμμένες δηλώσεις των πρωταγωνιστών:
Γ. Ράλλης: Η ΕΚ κατέστη ο Δούρειος Ίππος τον οποίον οι κομμουνισταί έστησαν μέσα εις το οχυρόν της αστικής Ελλάδος. Οι κομμουνισταί θα επιχειρήσουν την τελική εξόρμησιν δια να επιτύχουν χάρις εις την κεντροαριστεράν εκείνο που δεν επέτυχαν το 1944, το 1946-49, το 1956.
Κ. Τσάτσος: Δεν πρόκειται περί Λαϊκού Μετώπου το οποίο βλάπτει αλλά δεν καταστρέφει την δημοκρατία. Πρόκειται περί πλήρους εξαρτήσεως του Κέντρου από την ΕΔΑ, περί ολοκληρωτικής εξυπηρετήσεως των σκοπών της ΕΔΑ από το Κέντρον.
Τ. Μώρυ σταθμάρχης CIA: Αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις θα οδηγούσαν σε εξαιρετικά αρνητική αντίδραση των ΗΠΑ. 

Φεβρουάριος 1967. Ο Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκης κατ' εντολή του Βασιλιά, διέταξε στον Ν. Μακαρέζο να σχεδιάσει την ενέργεια του στρατού στην περιοχή Αθηνών για την περίπτωση που θα απαιτηθεί η επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων. Τον διέταξε επίσης να συνεργαστεί με τον συνταγματάρχη Γ. Παπαδόπουλο που υπηρετεί ως υποδιευθυντής του 3ου επιτελικού γραφείου ΓΕΣ. Θα προσάρμοζαν το σχέδιο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ χρησιμοποιώντας όλες τις μονάδες στρατού του λεκανοπεδίου Αττικής. Του τόνισε πως η αποστολή είναι άκρως απόρρητη και κανένας άλλος από εκείνον και τον Παπαδόπουλο δεν θα πρέπει να μάθει ή να υποπτευθεί το παραμικρό.

Μάρτιος 1967. Ολοκληρώθηκε το σχέδιο ενεργείας από την τριανδρία Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος. Παρουσιάστηκε στην οικία του Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκη ο οποίος ενέκρινε το σχέδιο και το κράτησε. Ακολούθως ο Σπαντιδάκης το παρουσίασε στον Βασιλιά, δίχως να το γνωρίζει η τριανδρία των Απριλιανών. Εξαιτίας μίας παρεξήγησης μεταξύ του Α/ΓΕΣ και του υπασπιστή του Βασιλιά Αρναούτη, ο Παπαδόπουλος έμαθε πως ο ίδιος ο Βασιλιάς θα τεθεί επικεφαλής και θα έδινε το πράσινο φως για την εκτροπή. Ο Μακαρέζος δήλωσε πως η ανάμιξη του Βασιλέως ήτο απαράδεκτος διότι εάν η επιχείρησις απετύγχανεν ο Βασιλεύς θα έχανε τον θρόνον του και αι συνέπειαι θα ήταν τραγικαί. Ο Παπαδόπουλος δήλωσε πωςπροτιμά η όλη ενέργεια να προέλθη από τον Α/ΓΕΣ, πλην, τον θεωρεί ξεγραμμένο αν πραγματοποιήσει την απόφασή του να ενημερώση τον Βασιλιά προ της κινήσεώς του. Θα ενεργήσω πρωτοβούλως εις περίπτωση που ο Α/ΓΕΣ αχρηστευθεί ή ολιγωρήσει. 
Ο Βασιλιάς ζήτησε από τον πρεσβευτή Τάλμποτ την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιβολή δικτατορίας. Οι ΗΠΑ απάντησαν πως για λόγους αρχής θα είναι αντίθετες σε εξωκοινοβουλευτική κίνηση. Η αντίδραση των ΗΠΑ δεν μπορεί να καθορισθεί εκ των προτέρων, αλλά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την στιγμή. Η ΕΚ απέσυρε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Παρασκευοπούλου και ο λόγος ήταν η παράταση της βουλευτικής ασυλίας του Α. Παπανδρέου μετά την διάλυση της βουλής και εν' όψει των εκλογών της 28ης Μαΐου, ώστε να αποφύγει την ανάκριση για τον ΑΣΠΙΔΑ. 


Απρίλιος 1967. Ο Βασιλιάς προσπάθησε ανεπιτυχώς την σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης και πάλι εξαιτίας της άρνησης του Α. Παπανδρέου. Κατά τον Βασιλιά ο Γ. Παπανδρέου του είχε πει πως αυτό το παιδί είναι η κατάρα της ζωής μου. Ανέφερε επίσης στο βιβλίο του "Χωρίς Τίτλο" πως ο Α. Παπανδρέου είχε απειλήσει τον πατέρα του πως αν μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, να ξεχάσει τα εγγόνια του, δεν θα τα ξαναδεί ποτέ. Ο Π. Κανελλόπουλος για να πείσει τον Βασιλιά να τον κάνει πρωθυπουργό είχε δύο φορές δηλώσει δώστε μου την κυβέρνησιν και αν πέσω εις την βουλήν θα κάνω εγώ δικτατορία. Ο Βασιλιάς και ο πρόεδρος της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλος παραβίασαν την συμφωνία και ανέτρεψαν την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου για να τον διαδεχθεί ο ίδιος ο Κανελλόπουλος. Επίσης ο Κανελλόπουλος μαζί με Παπαληγούρα και Ράλλη είχαν συλλάβει ένα οπερετικό σχέδιο ανατροπής της κάλπης, ανήμερα των εκλογών του Μαΐου. Ο Κανελλόπουλος μάλιστα είχε ζητήσει μέσω του απόστρατου Α. Φροντιστή στον Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκη, να επέμβει με τον στρατό εάν τα αποτελέσματα την ημέρα των εκλογών δεν ήταν ευνοϊκά για την ΕΡΕ. Ο Σπαντιδάκης αρνήθηκε και δήλωσε πως οι αξιωματικοί στο σύνολό τους ουδεμίαν διάθεσην έχουν να μεταβληθούν σε όργανα του οιουδήποτε πολιτικού, αλλά και εθεώρουν υπεύθυνα και κατεδίκαζαν όλα τα κόμματα. 
Ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει τον Βασιλιά για νέο πραξικόπημα. Ξεσπούν νέες ταραχές εντονότερες από τα Ιουλιανά του 1965. Η Αθήνα καθημερινώς φλέγεται θυμίζοντας τα Δεκεμβριανά του 1944. Την φοβερή σύρραξη επισφράγισαν 51 τραυματίες αστυνομικοί, 34 οικοδόμοι και 3 πολίτες. 
Ο Α. Παπανδρέου δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες και να ξαναγίνει ένας άλλος Άγιος Δομίνικος. Εάν η ΕΚ πλειοψηφούσε, θα αγνοούσε Σύνταγμα και Βασιλεία ορκίζοντας επαναστατική κυβέρνηση στην πλατεία Συντάγματος. Ο συνταγματάρχης Ι. Λαδάς διευθυντής της ΕΣΑ δήλωσε στον υπουργό εθνικής άμυνας Παπαληγούρα πως κανένας δεν θα σας βοηθήσει κε υπουργέ σ' αυτό που σκέπτεσθε να κάνετε μετά το αποτέλεσμα τον εκλογών. Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Η. Τσιριμώκος δήλωσε προς τον Βασιλιά πωςείναι ανάγκη να διαλύσει την βουλήν, να κυρήξει τον στρατιωτικόν νόμον και να ορίσει μίαν οιανδήποτε ισχυράν κυβέρνησιν δια να κυβερνήσει την χώραν επί 1 ή 2 έτη, διαλύουσα τις νεολαίες, εξουδετερώνουσα τους κομμουνιστάς και προετοιμάζουσα εκλογάς, όχι προ παρελεύσεως διετίας. Εάν θελήσει να προχωρήσει όπως προχωρεί προς εκλογάς, η χώρα οδηγείται κατ' ευθείαν εις το παραπέτασμα, λόγω δυναμικότητος του ΚΚΕ, τυχοδιωκτισμού του Α. Παπανδρέου και παθητικότητος της ΕΚ και της ΕΡΕ. Εκτός και αν επέμβει ο στρατός. Εγώ καταλαβαίνω καλύτερα από όλους σας και τον Ανδρέα και την ΕΔΑ και ξέρω καλύτερα από όλους σας τι περιμένει την Πατρίδα μας, εάν η εξουσία πέσει στα χέρια τους. Ο εξόριστος αρχηγός του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης δήλωσε στις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα, υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες να νικηθεί η αντίδραση στις εκλογές στις 28 Μάη. Η κατάσταση στην Ελλάδα και μέσα στις ένοπλες δυνάμεις είναι αντικειμενικά ευνοϊκή για μας και απαιτεί θαρραλέα πρωτοβουλία. 
Στις 15 Απριλίου ο απόστρατος αριστερός αντιστράτηγος Α. Αργυρόπουλος και ο καθηγητής Φ. Βεγλερής συνέταξαν ένα "γενικό σχέδιο ενεργειών" για τις εκλογές που προέβλεπε οργάνωση εμφυλίου πολέμου κατά τις εκλογές με συνεργασία της ΕΚ και της ΕΔΑ. Στις 22 Απριλίου θα άρχιζε η προεκλογική περίοδος. Στις 23 Απριλίου είχε προγραμματισθεί θεαματική άφιξη του Γ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη επί τεθρίππου άρματος και ομιλία του. Μαχητικές ομάδες κρούσεως κομμουνιστών και μετωπικών δυνάμεων είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκεί με σκοπό έπειτα από τον εμπρηστικό λόγο να καύσουν ομοίωμα του Βασιλιά. Κατόπιν θα επιχειρείτο η κατάληψη του διοικητικού κέντρου της συμπρωτεύουσας με τις καταλήψεις του διοικητηρίου της πόλεως και του υπουργείου Β. Ελλάδος, της έδρας του Γ' σώματος στρατού και όλων των δημόσιων καταστημάτων.
Στις 20 Απριλίου ο Α/ΓΕΣ με την σύμφωνη γνώμη του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΑ εξουσιοδοτήθηκε από τους αντιστρατήγους να εισηγηθεί στον Βασιλιά την ματαίωση των εκλογών και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκης δεσμεύτηκε ότι θα συναντούσε τον Βασιλιά την Δευτέρα 24 Απριλίου. Αυτό καταδεικνύει πως όλοι θεωρούσαν αναγκαία και αναπόφευκτη την Επανάσταση. Ήθελαν όμως να καλυφθούν πίσω από τον Βασιλιά. Σε επιστολή του το 1971 σε εφημερίδα ο Σπαντιδάκης δήλωσε πως οι στρατηγοί εισηγούμενοι εις τον Βασιλέα την εκτροπήν μετεβίβαζαν την ιστορικής ευθύνην αυτής εις τους ώμου του, οι οποίοι ήσαν ήδη ασθενείς εκ των θλιβερών γεγονότων του θέρους του 1965. Οι συνταγματάρχαι γνωρίζοντες τας κινήσεις των στρατηγών είχον λάβει τας αποφάσεις των. Εκφράζοντες το φιλοεπαναστατικόν πνεύμα των ενόπλων δυνάμεων και την θεωρίαν του "λοχία" η οποία εκέρδιζεν συνεχώς έδαφος εις ευρέα στρώματα του λαού, έβλεπαν ότι τυχόν ανάμιξις του Βασιλέως θα εκλόνιζεν ανεπανορθώτως το κύρος του ως προσώπου και ως θεσμού. Έπρεπε να παραμείνει εκτός πάσης ευθύνης ο Βασιλεύς. Αν η Επανάστασις αποτύγχανεν αι συνέπειαι θα έπληττον μόνον μία ομάδα στρατιωτικών. Ο θρόνος θα παρέμενε ανεύθυνος.

Τα γεγονότα της 21ης Απριλίου που ακολούθησαν αποτελούν πλέον ιστορία. Ας τα κρίνει ο καθένας σύμφωνα με την συνείδησή του και τις αξίες του. Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι όμως πως την ευθύνη για το χάος στο οποίο είχε εισέλθει η Ελλάδα της δεκαετίας του '60 είχαν αποκλειστικά τα πολιτικά κόμματα με τους αρχηγούς τους, καθώς και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. 
Ας μην λησμονήσουμε και τον Καραμανλή ο οποίος περίμενε την δικτατορία για να γυρίσει από τις διακοπές του στην Ευρώπη ως σωτήρας το 1967. Τελικά αυτό το έπραξε σε μία άλλη ταραχώδη περίοδο του ελληνισμού μετά από 7 χρόνια. Την κυπριακή τραγωδία. "Καραμανλής ή τανκς" είχε πει τότε ο Μίκης Θεοδωράκης. Επτά όμως χρόνια πριν το ευκταίο γεγονός για να επιστρέψει ο ψευτοεθνάρχης ήταν "Καραμανλής με τανκς"!  
http://vinyl-djs.blogspot.bg/2016/04/1967_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive