Προς το παρόν η Βουλγαρία δεν δέχεται τις προτάσεις της ομάδας Βίσεγκραντ για επανεξέταση του συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη και τη δημιουργία «εφεδρικού συνοριακού συστήματος» στην γραμμή Βουλγαρία-Σκόπια το οποίο να προστατεύει τις χώρες του Σένγκεν από τους παράνομους μετανάστες. Τέτοιο έμμεσο...
συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς από τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα η οποία συναντήθηκε την Πέμπτη στη Σόφια με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Φωτογραφία: Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ)
Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα μαζευτούν στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα, για να διαμορφώσουν μια κοινή στάση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφιερωμένο στην μεταναστευτική ροή που θα γίνει λίγες μέρες αργότερα. Αναμένεται στη συνάντηση να λάβει μέρος και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τον οποίο είχε καλέσει ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σόφια. Τότε ο Μπορίσοφ είχε συμφωνήσει με τον Όρμπαν ο οποίος ζητά η ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.
"Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη πολιτική δεν είναι αποδεκτή και δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, διότι είναι εταίροι και γείτονές μας", σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με όσα είπε "η απόφαση μιας ευρωπαϊκής συνόδου μπορεί να ληφθεί απλώς προς ενημέρωση, όχι όμως και ως υποχρέωση για την Βουλγαρία".
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη σειρά του δήλωσε πως "η Βουλγαρία έχει μεγάλη ευθύνη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και πρέπει να βοηθηθεί".
"Τα δικαιώματα των μεταναστών στη Βουλγαρία τηρούνται. Τώρα οι ροές μεταναστών από τη Βουλγαρία είναι ακόμα περιορισμένες, όμως ξέρουμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Επικροτούμε το γεγονός ότι η Βουλγαρία διαθέτει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που η πίεση αυτή αυξηθεί", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ "η Βουλγαρία είναι ένας πυλώνας ο οποίος στηρίζει τις βάσεις της Ευρώπης".
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει όσο την Ιταλία, τόσο και την Ελλάδα στην κατασκευή των λεγόμενων hot spot, ενώ η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι διακινητές είναι στην ουσία καλά οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων. Εμείς δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με την βουλγαρική κυβέρνηση, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η διερεύνηση των εγκληματικών δικτύων", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε πως πρέπει να ταυτοποιούνται τα θύματα αυτού του εγκλήματος, ενώ η αστυνομία να ενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
Η Ρουμιάνα Μπατσβάροβα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "Εμείς όχι μόνο ελέγχουμε την είσοδο μεταναστών στη Βουλγαρία, αλλά κάνουμε και συνεντεύξεις με τους εισερχόμενους. Παίρνουμε μέτρα καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, συλλαμβάνοντας παράνομους μετανάστες όχι μόνο στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση αλλαγής της μεταναστευτικής ροής είναι έτοιμο από το καλοκαίρι του 2015", κατέληξε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.