Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Αναζητείται σύμφωνο συμβίωσης των τριών 'συνιστωσών' της Νέας Δημοκρατίας. Του Θοδωρή Λαπαναΐτη


Με δύο μέρες καθυστέρηση δόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών. 11 μονάδες διαφορά ο Μεϊμαράκης από τον Μητσοτάκη. Εικόνα αλαλούμ και κρίση «ευρωπαϊκής ταυτότητας» για τη ΝΔ στη βουλή. Τριχοτομήθηκε η γαλάζια ΚΟ για το σύμφωνο συμβίωσης. Η καθαρόαιμη δεξιά είναι 30% λέει ο Τάκης Μπαλτάκος. Τη θεσμοθέτηση τάσεων προτείνει ο Άδωνις. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα 24ωρα.. κατ' εξακολούθηση αναβολές των επίσημων ανακοινώσεων, πολύς εκνευρισμός και ακόμα περισσότερη γκρίνια για να μπορέσει να εκδώσει τα τελικά-συγκεντρωτικά αποτελέσματα η ΝΔ για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ωστόσο τα μεσάνυχτα της Τρίτης που στη Συγγρού έκλεινε αυτό το μέτωπο άνοιγε ένα άλλο στη βουλή, όπου η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τριχοτομούνταν στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.
Το ακριβές αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής διαπιστώθηκε τελικά ότι βρισκόταν κάπου στη μέση των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν τα επιτελεία των δύο μονομάχων. Τελικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται μεν του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες ωστόσο απέχει αρκετά από το 43%-45% που εκτιμούσε ότι ήταν η δύναμη που θα συγκέντρωνε. Αντίστοιχα δεν επαληθεύτηκε το 30% και η μονοψήφια διαφορά από τον πρώτο του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως προεξοφλούσαν από το στρατόπεδό του το βράδυ της Κυριακής.
Πιο συγκεκριμένα επί των 404.078 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβαν: ο Β. Μεϊμαράκης 160.823 ψήφους και 39,8%, ο Κ. Μητσοτάκης 115.162 ψήφους και 28,5%, ο Α. Τζιτζικώστας 82.028 ψήφους και 20,3% και τέλος ο Ά. Γεωργιάδης 46.065 ψήφους και 11,4%.
Την ίδια στιγμή όμως που έκλεινε αυτή η εκκρεμότητα αποτρέποντας τη μετατροπή ενός ακόμα διαδικαστικού προβλήματος σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, η ΝΔ στη βουλή έμοιαζε με «σκόρπια διαδήλωση», καθώς η ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών εξελίχθηκε σε κρίση ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας της ΝΔ ως προς τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Σε τρία κομμάτια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Με αίτημα 38 γαλάζιων βουλευτών προκλήθηκε ονομαστική ψηφοφορία μετά από έντονες ζυμώσεις στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και οι απόψεις ως προς τη στάση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι ήταν όσοι και οι βουλευτές του κόμματος, εξ' αυτού και η ΝΔ οδηγήθηκε στην ψήφο κατά συνείδηση.
Στο τέλος της ημέρας η εικόνα της ΝΔ θύμιζε αλαλούμ. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης ψήφιζε υπέρ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης είχε την «σολομώντεια» άποψη της ψήφισης επί της αρχής και της καταψήφισης όλων των άρθρων, και ο εισηγητής επί του νομοσχεδίου Χαράλαμπος Αθανασίου καταψήφιζε. Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων προέδρων που πέρασαν στο β' γύρο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερψήφιζε, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος που έμεινε εκτός β' γύρου και έχει ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε την αποχή προκειμένου να μην καταψηφίσει.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συμφωνεί με τη θέση του κ. Πλακιωτάκη δεν παρέστη τελικά. Απόντες ήταν επίσης και οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Και η συνολική στάση της ΝΔ διαμορφώθηκε με την απόλυτη τριχοτόμηση της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου 17 βουλευτές ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, 29 καταψήφισαν και 27 απείχαν της ψηφοφορίας.
Αυτή η τραγελαφική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφηκε και στο σύνολο των βουλευτών καθώς διακρίνει κανείς ένα πιο ρευστό εσωκομματικό πεδίο από την κατηγοριοποίηση που είχε επιφέρει η εσωκομματική αναμέτρηση του α' γύρου των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ. Για παράδειγμα βουλευτές που υποστήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα που διαφωνεί με το σύμφωνο συμβίωσης υπερψήφιζαν, σαμαρικοί βουλευτές επίσης υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα, οι οποίοι είναι της άποψης να στηριχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταψήφιζαν, οι καραμανλικοί βουλευτές που στο μεγάλο τους μέρος φέρονται να στηρίζουν Μεϊμαράκη, μοιράστηκαν μεταξύ καταψήφισης και αποχής.
Μάλιστα αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε και στο κλίμα που υπήρχε μετά την ψηφοφορία ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ. Ξέχειλη ήταν η οργή και τα πικρόχολα σχόλια βουλευτών που ψήφισαν ναι, για τη στάση όχι τόσο των συναδέλφων τους που καταψήφισαν αλλά για εκείνους τους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή προκειμένου να αποφύγουν να υπερψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης.

Ευρώπη και συνιστώσες.

Πάντως η μεγαλύτερη στιγμή αμηχανίας για τη ΝΔ χτες στη βουλή ήταν όταν δεχόταν τα πυρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στις ομιλίες τους ασκούσαν από φιλοευρωπαϊκή σκοπιά κριτική καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει «τι σημαίνει εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας; μόνο το ευρώ;»
Η συζήτηση αυτή έχει μεταφερθεί μάλιστα και μέσα στο στελεχικό δυναμικό της ΝΔ όπου αρκετοί καταθέτουν έναν προβληματισμό για το τι νόημα είχε τελικά το «Μένουμε Ευρώπη» στο δημοψήφισμα και απαντούν πως «δεν μπορεί να σημαίνει μόνο μνημόνια».
Εν μέσω αυτών των αναταράξεων που προκαλεί η κρίση ταυτότητας ενός κόμματος στην Ελλάδα που προσδιορίζεται ως ευρωπαϊκό κεντροδεξιό, ο Τάκης Μπαλτάκος αθροίζει τα ποσοστά που συγκέντρωσαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης και μιλάει για ένα 30% το οποίο το προσδιορίζει ως «ομοιογενή καθαρόαιμη δεξιά» σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί» από το νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ορισμένοι μάλιστα βλέπουν πίσω από αυτές τις αναφορές πως «κρατιέται ζωντανό το σενάριο της διάσπασης».
Στο μεταξύ και ο Άδωνις Γεωργιάδης τάσσεται ανοιχτά υπέρ της θεσμοθέτησης τάσεων μέσα στη ΝΔ που θα πρέπει, σύμφωνα με τα όσα λέει, να κατοχυρωθούν καταστατικά στο συνέδριο του κόμματος. Η άποψη αυτή περί θεσμοθέτησης των τάσεων μέσα στη ΝΔ έχει ειπωθεί δημόσια και στο παρελθόν και από άλλα στελέχη όπως ο γραμματέας του κόμματος Αντρέας Παπαμιμίκος, ενώ σ' αυτή την άποψη συμφωνούν και άλλοι βουλευτές, κυρίως από αυτούς που προσδιορίζονται ως δεξιοί. Πάντως ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί πως δικαιούνται μετά την υποψηφιότητά του και το 11,4% να ηγηθεί της δεξιάς τάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive