Ηχηρό μήνυμα προς ΠΓΔΜ και Τουρκία σχετικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στις δηλώσεις του μετά από την συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόσεν Πλέβνελιεφ ο κ.Παυλόπουλος τόνισε: «Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά, εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Και μιλάω για το ζήτημα της FYROM:...
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βεβαίως είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά επειδή υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι εταίροι που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, πρέπει να μάθουν να σέβονται το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως, να σέβονται την Ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους παραχάραξης της Ιστορίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στην Τουρκία επισήμανε: «Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος και στο Κυπριακό τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σαφές ότι οφείλει να σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου - ιδίως το θέμα του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Ηχηρή ήταν επίσης και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Προσφυγικό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «για εμάς τους Έλληνες, όπως και για τον βουλγαρικό λαό, το Προσφυγικό δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα αρχών. Υπερασπιζόμενοι τον 'Ανθρωπο, επειδή έτσι είναι ο Πολιτισμός μας και η Δημοκρατία μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες ως ανθρώπους. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η αλληλεγγύη δεν είναι πάντα οικονομική αλληλεγγύη, είναι αλληλεγγύη στην πράξη».
Στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Δεν είναι νοητό να υπάρχουν κράτη, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν φοβικά σύνδρομα. Κράτη τα οποία λένε, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα αυτό. Κράτη τα οποία έρχονται και λένε ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα σύνορά της. Ποια είναι η απαίτησή τους δηλαδή; Γιατί μιλάμε για θαλάσσια σύνορα. Όταν έρχονται οι πρόσφυγες, όπως έρχονται και μάλιστα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από την πλευρά της Τουρκίας, και μάλιστα δυστυχώς με συνεργασία των διακινητών με τουρκικές αρχές, πράγμα το οποίο επιβαρύνει πάρα πολύ την θέση της Τουρκίας.
Δηλαδή, η Ελλάδα τι έπρεπε να κάνει για να φυλάξει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Να εγκαταλείψει τους ανθρώπους στην τύχη τους; Να τους αφήσει να πνιγούν; Λέμε ευθέως όχι. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αφήσουν την Μεσόγειο να γίνει από Βασίλειο του Απόλλωνα και του Φωτός σε Βασίλειο του Πλούτωνα. Δεν πρόκειται ποτέ, να γίνει το Αιγαίο χώρος όπου θα ζούμε την τραγωδία πτωμάτων αθώων παιδιών.
Εμείς θα υπερασπιστούμε τον 'Ανθρωπο. Και πρέπει να το καταλάβουν και ορισμένοι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εταίροι, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν είναι στο κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο 'Ανθρωπος, αλλά το κέντρο βάρους είναι το ευρώ, και ότι όλα αποτιμώνται σε ευρώ, δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τονίζω: Αυτοί που έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτοί που υπερασπίζονται τον 'Ανθρωπο και την Δημοκρατία, με βάση τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της αλληλεγγύης λέγοντας «'Αρα λοιπόν δεν ζητάμε, ούτε εμείς ούτε η Βουλγαρία, περισσότερα μέσα τόσο πολύ. Ίσως να τα χρειαστούμε γιατί παραδείγματος χάρη ξέρετε τι κρίση αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και τι τεράστια προβλήματα. Αλλά δεν είναι αυτή η πρώτη μας απαίτηση. Η πρώτη μας απαίτηση απέναντι στους Εταίρους μας είναι αλληλεγγύη στο να υπερασπιστούμε τον 'Ανθρωπο και την Δημοκρατία στο όνομα των προσφύγων. Δεν τους καλέσαμε εμείς, ήρθαν από έναν άδικο πόλεμο, στον οποίο, δυστυχώς, η Διεθνής Κοινότητα έδειξε αρχικώς μία απίστευτη αδιαφορία, που την πληρώνουν όλοι αυτή την στιγμή μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα».
Απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του, κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μεγάλων προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε και τα περιθώρια που υπάρχουν για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.