Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Wikileaks: Όταν ο υπουργός μιλούσε στις ΗΠΑ για την «εμπρηστική» Τουρκία. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σχόλια του State Department για τη Χρυσή Αυγή στην ετήσια έκθεση για τις «Θρησκευτικές Ελευθερίες»
Η ιστοσελίδα Wikileaks, δημοσίευσε εμπιστευτικό τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα προς την Ουάσινγκτον με τα λόγια του Έλληνα υπουργού εξωτερικών που το 2005 διεμήνυε στις ΗΠΑ τη σοβαρή ενόχληση της Αθήνας από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τις Τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις. «Με 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα, δεν μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί απέναντι στην Άγκυρα», σημείωνε ο Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή στον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών. Στο τηλεγράφημα του τελευταίου προς την Ουάσιγκτον η Άγκυρα αναφερόταν ως εμπρηστική....
 Το τηλεγράφημα που εστάλη προς την Ουάσινγκτον τον Ιούνιο του 2005, ανέφερε ότι ο κ. Μολυβιάτης είχε «επαναλάβει στον πρέσβη το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πως ο υψηλός αριθμός παραβιάσεων καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη συνεργασία με την Τουρκία σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου εκείνου της ΕΕ».
«Ο Μολυβιάτης υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα στον διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο για να υποστηρίξει την πολιτική της θέση» αναφέρει το σήμα. «Θα μπορούσε, επέμεινε, να στείλει μία πτήση την εβδομάδα και να καταφέρει το ίδιο».
Καταλαβαίνουμε από αυτό το σχόλιο ότι μία από τις συνέπειες των συνεχών παραβιάσεων είναι οι φοβερά κοστοβόρες απογειώσεις των μαχητικών αεροσκαφών τα οποία καλούνται να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Ειδικά σήμερα που για την Ελλάδα τέτοια κόστη υπολογίζονται πολύ περισσότερο από ότι τότε, παραμένει σοβαρό πρόβλημα.
Το πιο σημαντικό ωστόσο σημείο του σήματος είναι εκείνο που αποκαλύπτει την απάντηση του αμερικανού πρέσβη προς τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών ο οποίος «ρώτησε εάν η Ελλάδα διακρίνει επαρκώς μεταξύ παραβιάσεων του εναέριου χώρου και παραβάσεων» και «σημείωσε πως η ελληνική αξιοπιστία θα ενισχυόταν αν η ελληνική πλευρά στεκόταν περισσότερο μόνο στην τουρκικές παραβιάσεων εντός έξι ναυτικών μιλίων, όπου τα περιστατικά είναι λιγότερα και η διεθνής νομοθεσία σαφέστερη».
Ουσιαστικά η απάντηση του εκπροσώπου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μόνο ικανοποιητική δεν ήταν αφού πρότεινε στον υπουργό εξωτερικών να παραβλέψουν τις παραβιάσεις που γίνονταν στα 12 ναυτικά μίλια έως τα 6. Μάλιστα η φράση «η ελληνική αξιοπιστία θα αυξανόταν» σε συνδυασμό με την αναφορά στην «σαφέστερη διεθνή νομοθεσία» είναι δείγμα ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις αναφορικά στην εδαφική μας κυριαρχία δεν αντιμετωπίζονταν από τους Αμερικανούς ως ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive