ΣΗΜ. ΠΑΚΤΩΛΟΣ χρημάτων ξοδεύονται απο τους υποψηφίους μνημονιακούς "αρχηγούς" της Ν.Δ. Οι "κεραίες" μας "πιάνουν" δυσθεώρητα νούμερα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πετιούνται στη "μάχη". Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες -προς το παρόν- αλλά κάνουμε την ΑΠΛΗ ερώτηση - πρόταση: ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ αυτές οι τεράστιες δαπάνες και το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ τους; Προτείνουμε: ΟΛΑ τα έξοδα των υποψηφίων με ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ να ανεβαίνουν στην "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" όπως γίνεται για τους υποψήφιους Βουλευτές των εθνικών εκλογών. ΑΥΤΑ λέμε για σήμερα, εις αύριον τα σπουδαία.... Ανεβαίνει η ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. μέρα με τη μέρα, με τους υποψήφιους να αρκούνται σε σφοδρές βολές μεταξύ τους για διαδικαστικά κυρίως ζητήματα αντί να προβληματίζονται σοβαρά για την αλλαγή στο κόμμα.
Η κατάσταση είναι γραφική και οριακή, με τον Άδωνι και τον Κυριάκο να εμμένουν στη διενέργεια ντιμπέιτ, στο οποίο αρνείται σθεναρά να συμμετάσχει ο Μεϊμαράκης.
Και οι τρεις υποψήφιοι στρέφονται κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν και σε συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις του «τολμάει» ό,τι δεν έκανε κανείς ώς τώρα στη Ν.Δ.: την πολιτική αποκαθήλωση τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι η καθοδική πορεία της Ν.Δ. ξεκίνησε από το 2004 επειδή λοξοδρόμησε από την ιδεολογία της στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αποκάλεσε τυχόν εκλογή Μεϊμαράκη ως επιλογή ήττας που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του καταγγέλλει ότι Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας χρησιμοποιούν με αθέμιτο τρόπο τους θεσμικούς τους ρόλους, ενώ θέμα για το πώς αξιοποιεί ο Μεϊμαράκης τη θέση του μεταβατικού προέδρου θέτει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πυρ ομαδόν
Προχτές το βράδυ ένταση υπήρξε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων αντάλλαξαν πυρά εφ’ όλης της ύλης, δείχνοντας ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος έχει εκτροχιαστεί, ενώ πολλοί βλέπουν σοβαρά προβλήματα ενότητας.
Η πλευρά Γεωργιάδη έφτασε να κατηγορεί ότι απαγορεύτηκε η είσοδος σε στελέχη του κόμματος στα γραφεία της Ν.Δ., ενώ και τα στρατόπεδα Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα κατήγγειλαν ότι χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί του κόμματος για την καμπάνια Μεϊμαράκη.
Ο Άδωνις δε, αφήνει αιχμές και για τον Τζιτζικώστα, ότι χρησιμοποιεί την Περιφέρεια για την προεκλογική του εκστρατεία.
Οι ζοφερές προοπτικές για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα έχει οδηγήσει πολλούς στο να προωθούν την ιδέα να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, αν ο πρώτος ξεφύγει από τους τρεις υπόλοιπους με μεγάλη διαφορά και έχει φτάσει στο 44%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μην έχει αντίρρηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την τήρηση του Καταστατικού, που θέλει εκλογή με 50% και μία ψήφο.
Πολλοί όμως είναι μέσα στη Ν.Δ. που επισημαίνουν ότι ένας δεύτερος γύρος μπορεί να δοκιμάσει σοβαρά την ενότητα του κόμματος, ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε ήδη και τα επόμενα χρόνια η κεντροδεξιά παράταξη θα βρεθεί στη δίνη του κατακερματισμού.
Πολλοί διακινούν εντός της Ν.Δ. και το σενάριο ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα ανάληψης της πρωθυπουργίας, αν δεν είναι υποψήφιος βουλευτής ο αρχηγός του κόμματος, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να απαντά ότι δέχεται πόλεμο λάσπης με αστειότητες.
Μέσα σε όλα αυτά,ο Σαμαράς δηλώνει παρών, σε μια κίνηση έντονου πολιτικού συμβολισμού, που ερμηνεύεται ως προσπάθεια προστασίας της κυβέρνησής του από την κριτική που εξαπολύουν οι υποψήφιοι.
«Εξακολουθώ να είμαι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου» είπε στην ισπανική εφημερίδα «La Razon» ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να παραμείνει όπως ο προκάτοχός του Κώστας Καραμανλής σιωπηλός και θα υπερασπίζεται το έργο του, αλλά και θα υπερθεματίζει υπέρ της σκληρής πολιτικής κατά του Τσίπρα. Ο Σαμαράς «προφητεύει» ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα μείνει πολύ στην εξουσία και είναι προφανές πως δηλώνει ότι θα διεκδικήσει να έχει λόγο για την κυβέρνηση που, κατά τη γνώμη του, θα σχηματιστεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν μοιάζει να πτοείται και να συγκινείται από τις προσπάθειες Σαμαρά και δείχνει να απολαμβάνει το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμά του, ενώ είναι γεγονός ότι έχει καταφέρει να σύρει τους υπόλοιπους τρεις στο δικό του γήπεδο.
Οι τρεις ανθυποψήφιοί του, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης, επιχειρούν να τον αποδομήσουν ασχολούμενοι ολημερίς και ολονυχτίς μαζί του, ενώ αυτός αρνείται να μπει σε πικρόχολα σχόλια για αυτούς, παίζοντας το χαρτί της ενότητας και του ψευδεπίγραφου «όλοι φίλοι είμαστε».
Ποιοι ψηφίζουν ποιον
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μεϊμαράκης ποντάρει πολύ στην παρουσία των ηλικιωμένων στις κάλπες που θα στηθούν στις 22 Νοεμβρίου, αφού, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, έχει μεγάλη αποδοχή στις ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ ο Κυριάκος αντλεί δύναμη από τις μεσαίες ηλικιακές ομάδες μεταξύ 35-55 και ο Τζιτζικώστας με τον Άδωνι έχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους στους νέους ώς 35 ετών.
Με βάση αυτό το εύρημα οι υποψήφιοι κινούνται προκειμένου να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους να βρεθούν στις κάλπες. Και οι τέσσερις περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Κυριάκος και Άδωνις έχουν εγκαταλείψει τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα προκειμένου να βρεθούν πιο κοντά στους πολίτες της χώρας.
Σε περιοδεία βρίσκεται και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χωρίς ωστόσο να λησμονεί την κοινοβουλευτική του παρουσία. Μάλιστα ο Νικήτας Κακλαμάνης, από τους φανατικούς υποστηρικτές του, είπε σε δηλώσεις του ότι ο Μεϊμαράκης είναι κατά 70% πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά 30% υποψήφιος. Αυτή ακριβώς η στάση του έχει εκνευρίσει σφόδρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καταγγέλλει ότι ο Μεϊμαράκης εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του μεταβατικού προέδρου του κόμματος για να κάνει προεκλογική καμπάνια. Η προσπάθειά του να περιορίσει την εμβέλεια των κινήσεων του Μεϊμαράκη τις τρεις εβδομάδες που απομένουν ώς την εκλογή είναι εμφανής.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε πως έχει ήδη συγκεντρώσει 25 υπογραφές βουλευτών που επιθυμούν οι τέσσερις υποψήφιοι να προσέλθουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να καταθέσουν εντός της, σε κλειστή συνεδρίαση, τις θέσεις τους για το κόμμα.
Βέβαια κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τι νόημα θα έχει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που δεν θα είναι δημόσια, προκειμένου να δεσμεύει και τους υποψηφίους.
Το γραπτό πάντως αίτημα του Άδωνι για τη διενέργεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις τους, πήγε άκλαυτο, αφού ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε αναρμόδιος για τέτοια απόφαση, όπως και όλη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Ο Τζιτζικώστας έχει κρυφτεί πίσω από την άρνηση του Βαγγέλη να κάνει ντιμπέιτ, συσχετίζοντας την παρουσία του με την αποδοχή της πρότασης από τον μεταβατικό πρόεδρο της Ν.Δ. Ο Μεϊμαράκης από την πλευρά του θεωρεί ότι το ντιμπέιτ θα εκφυλίσει τη διαδικασία και θα δυναμιτίσει την εσωτερική ενότητα.
Ωστόσο οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επισημαίνουν ότι ο Μεϊμαράκης επιχειρεί να διατηρήσει το προφίλ του ηγέτη και να μην καταστεί «ισοϋψής» με τους υπόλοιπους τρεις. Με την εμπειρία των ντιμπέιτ των πρόσφατων εθνικών εκλογών, οι συνεργάτες του Βαγγέλη αντιλαμβάνονται ότι μόνο να χάσει μπορεί, αν εμφανιστεί μπροστά σε νεότερους και πιο επικοινωνιακούς ανθυποψηφίους, όπως ο έμπειρος τηλεοπτικά και αφόρητα λαϊκιστής Γεωργιάδης, ο συγκροτημένος ιδεολογικά και πολιτικά Μητσοτάκης και συγκρατημένος Τζιτζικώστας.
Επίσης ο Μεϊμαράκης στο ντιμπέιτ κινδυνεύει να εμφανιστεί ο υποψήφιος με τις λιγότερες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και οργανωτικές αλλαγές μέσα στο κόμμα, ενώ ο Κυριάκος (κυρίως) αλλά και ο Τζιτζικώστας εισηγούνται συνεχώς νέα μέτρα για την αναζωογόνηση του κόμματος.
Γενικά προς το παρόν ο ένας παρακολουθεί τον άλλο και η προεκλογική αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί σε ένα γαϊτανάκι αιχμών γύρω από διαδικαστικά ζητήματα, αντί να υπάρξει μια σοβαρή αυτοκριτική και μια ουσιαστική αναζήτηση του ρόλου ενός κεντροδεξιού κόμματος. Με αποτέλεσμα πολλοί να διαβλέπουν ότι η εκλογή νέου αρχηγού θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» εισάγοντας και τυπικά την Κεντροδεξιά σε μια δίνη εσωστρέφειας, αντίστοιχη αυτής που αντιμετώπισε η Κεντροαριστερά την προηγούμενη 5ετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.