Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Γιατί οι τραπεζίτες «καθαρίζουν» τον Θεοδωρόπουλο από την Εθνική;

theodoropoulos
Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει διάταξη του νομοσχεδίου που εισάγεται ως κατεπείγον για ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, με την οποία θεσμοθετούνται τα κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Έτσι, ενώ οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα τα οποία θα τα χρωστάνε και θα τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, οι διοικήσεις των τραπεζών σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5, παράγραφος 28 του πολυνομοσχεδίου δεν μπορούν παρά να ελέγχονται πλήρως κι αποκλειστικά από τους… τραπεζίτες!...

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει πως για να μπορεί να είναι κάποιος/α μέλος σε διοικητικό συμβούλιο τράπεζας θα πρέπει να έχει 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερη διευθυντική θέση του τραπεζικού συστήματος ενώ ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη θα ισχύει η επιπρόσθετη προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει και τρία χρόνια ως μέλη διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Για να το γράψουμε και πιο απλά: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita AE και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΒ, συμβαίνει να είναι σήμερα και μέλος του Δ.Σ της Εθνικής. Αυτό δεν θα μπορεί να συμβαίνει πλέον καθώς οδηγούμαστε σε μια λογική «οι τράπεζες αποκλειστικά στους τραπεζίτες», χωρίς άνοιγμα και επαφή με την αγορά και την κοινωνία! Μόνον όσοι είναι «σαρξ εκ της σαρκός» του τραπεζικού συστήματος θα μπορούν εφεξής να αναλαμβάνουν ευθύνες διοίκησης στις τράπεζες, λες και πρόκειται για μέλη ενός κλειστού και απρόσιτου κλαμπ για οποιονδήποτε άλλον «κοινό θνητό».
Όμως η επίμαχη παράγραφος του πολυνομοσχεδίου θέτει και μια ακόμη προϋπόθεση, η οποία αν και φαίνεται εύλογη σε μια πρώτη ανάγνωση, εντούτοις στην αγορά συζητείται ήδη ως «φωτογραφική». Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα μέλους διοίκησης τράπεζας όποιος τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν το διορισμό του έχει αναλάβει να ασκήσει σημαντικό δημόσιο λειτούργημα «όπως Αρχηγού Κράτους, Προέδρου της Κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος». Ποιοι μένουν; Σε συνδυασμό και με τις παραπάνω προϋποθέσεις κανείς άλλος πλην των τραπεζιτών!
Επειδή κανείς δεν φαντάζεται πως κάποιος πρώην Πρωθυπουργός ή πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδηλώσει την επιθυμία να γίνει μέλος σε Δ.Σ τράπεζας, αυτό που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες είναι το κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη είναι «φωτογραφική», προκειμένου οι τραπεζίτες να συνεχίσουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των τραπεζών, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα πως είναι παγκόσμιο παράδοξο αυτοί που οδήγησαν τις τράπεζες «στα βράχια», να συνεχίσουν να τις διοικούν και μάλιστα όταν ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα το οποίο καλούνται να ξεπληρώσουν οι πολίτες μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive