Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (αφιερωμένο στον υπουργό… Παιδείας της Ελλάδας κ Φίλη). Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Μόνο αισθήματα οργής για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας της Ελλάδας, ότι δεν… υπήρξε ποντιακή γενοκτονία.  Το τραγούδι της γενοκτονίας από μια πασίγνωστη Τουρκάλα ερμηνεύτρια, την Şevval Sam, το τραγούδι του ποτισμένου με αίμα ελληνικού ποντιακού λαού, «Την πατριδαμ έχασα άκλαψα και πόνεσα»! ΒΙΝΤΕΟ>>  Όταν αυτή η πανέμορφη Τουρκάλα είχε το θάρρος να τραγουδήσει την ποντιακή γενοκτονία και τον αιματηρό ξεριζωμό των Ποντίων με αυτόν τον θαρραλέο τρόπο, έδειξε τον σωστό δρόμο και για κάποιους ανιστόρητους εδώ στην Ελλάδα.  Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Αφιερώνουμε αυτό το τραγούδι στον ανιστόρητο δυστυχώς υπουργό του ταλαίπωρου υπουργείου Παιδείας της χώρας μας.  
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος www.nikosxeiladakis.gr

3 σχόλια:

  1. Ο κύριος Χειλαδάκης λέει συνειδητά ΨΕΜΑΤΑ. Το τραγούδι "Την πατριδαμ έχασα" είναι ένα σχετικά καινούριο τραγούδι, που το τραγούδησε πρώτη στα τούρκικα η κυρία Σεβάλ Σαμ. Από 'κει κάποιοι δικοί μας το διασκεύασαν και το έκαναν στα ελληνικά. Δεν είναι λοιπόν παλιό ποντιακό τραγούδι όπως υπονοεί, ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΎΔΗΣΕ Η σΕΒΆΛ σΑΜ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΩΡΊΣΕΙ ΈΤΣΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑ.

    Όσο για τον κύριο Φίλη, δεν ασχολούμαι με δηλώσεις πολιτικών, όμως διάβασα καλά το άρθρο του. Δεν αρνείται το αίμα, τους νεκρούς κ.α. Απλώς λέει ότι για συγκεκριμένους λόγους θα έπρεπε τα γεγονότα να ονομαστούν ως "εθνοκάθαρση" και όχι γενοκτονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὁ κύριοος Χειλαδάκης γνωρίζει ἐν προκειμένω πολὺ καλὰ τὶ λέγει.
      Πρῶτον, ὡς καταγόμενος ἀπὸ τὴν Κερασοῦντα δὲν βλέπω στὰ χαρακτηριστικά τῆς τραγουδίστριας μία τουρκάλα ἀλλὰ μία Ποντία Ἑλληνίδα δηλαδὴ μία ὁποιαδήποτε θεία μου ἤ ἐξαδέλφη μου.
      Δεύτερον, τὸ τραγοῦδι αὐτὸ τὸ ἄκουγα συχνὰ ἀπὸ τὸν παποῦ μου στὴν ποντιακὴ πάντοτε διάλεκτο καὶ τρίτον τὸ ἴδιο ἀκριβῶς τραγοῦδι τὸ ἄκουσα πρὸ καιροῦ στὸ διαδίκτυο ἀπὸ τούρκους (;) στρατιῶτες εὑρισκομένους κάπου σὲ μία ἐμπόλεμο ζώνη.
      Τέλος, ὁ ἴδιος γράφεις ὅτι πρώτη τὸ τραγούδισε στὰ τούρκικα ἡ Σεβάλ Σάμ. Μὰ ἡ ἴδια στὸ βίντεο τὸ τραγουδᾶ στὰ ποντιακά. Μήπωςἡ ἴδια τὸ ἐτραγοὐδισε καὶ στὰ τουρκικὰ δι' ὅσους δὲν γνωρίζουν τὴν ποντιακή;

      Διαγραφή
  2. Το τραγούδι ως μελωδία προέρχεται από την περιοχή της Τραπεζούντας.
    Στα Τούρκικα οι στίχοι μιλάνε για αγάπη.
    Ο τίτλος είναι "ben seni sevdigimi" που σημαίνει "θα μ' αγαπάς".
    Μετά τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού στη μητροπολιτική Ελλάδα έγινε διασκευή της μελωδίας για λύρα που κινείται μελωδικά(σε maqam hicaz) από τον Κ.Σιαμιδη και προστέθηκαν Ποντιακοί στίχοι από τον Χ. Αντωνιάδη.
    Δεν είναι παραδοσιακό το "την πατρίδα μ' έχασα" με την ένοια που χρησιμοποιείται η λέξη μουσικολογικά.
    Επίσης η μουσική απ' όπου κι αν προέρχεται, δεν ευθύνεται για τα δεινά των λαών, απεναντίας ενώνει λαούς, πολιτισμούς και κουλτούρες.
    Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη που λειτούργησαν ως χωνευτήρι μουσικών παραδόσεων απ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ακόμη και στον Πόντο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι σχέσεις με τους υπόλοιπους λαούς και με τους Τούρκους φυσικά, ήταν πολύ καλές.
    Άλλοι αποφάσισαν για την τροπή που πήραν τα πράγματα.
    Υπάρχουν πολλά τραγούδια που στη Μικρά Ασία (και όχι μόνο) και στον Πόντο είχαν και Ελληνικούς και Τούρκικους στίχους.
    Οι φανατισμοί, και η επικίνδυνη αμάθεια (πάντα είναι επικινδυνη), δεν συνάδουν με τη μουσική.
    Επιπροσθέτως να σημειώσω ότι δεν υπάρχουν ένοχες γλώσσες...... mary mary
    μια ΣΜΥΡΝΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive