Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Βρε, ανάθεμάσε. Μέρκελ: «Είναι αναθεματισμένο καθήκον μας η βοήθεια στους πρόσφυγες». Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια έκτακτη εμφάνιση στην prime time ζώνη της γερμανικής τηλεόρασης για να μεταδώσει τη γραμμή της ανοικτής πόρτας στο πλαίσιο της μεταναστευτικής της πολιτικής, επιμένοντας ότι είναι «αναθεματισμένο καθήκον της» να βοηθήσει τους πρόσφυγες και ότι η διακοπή της εισδοχής μεταναστών εκ μέρους της Γερμανίας είναι μια ψευδαίσθηση. Η Μέρκελ...
επέλεξε να απαντήσει στις αυξανόμενες επικρίσεις εναντίον των πολιτικών που επέτρεψαν κατ “εκτίμηση σε 300.000 πρόσφυγες να εισέλθουν στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, με την εμφάνιση της ως μοναδικής καλεσμένης σε μια εκπομπή πολιτικής συζήτησης στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD και την Αν Γουίλ.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι, ως επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αρνήθηκε να λάβει μέρος σε ένα «διαγωνισμό» για το ποιος «είναι πιο εχθρικός προς τους πρόσφυγες, εμποδίζοντάς τους να περάσουν τα σύνορα». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας, έχουμε μακρά σύνορα 3.000 χιλιομέτρων. Θα έπρεπε να οικοδομήσουμε ένα φράχτη. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένα φρένο στην λήψη μεταναστών».

Η κα Μέρκελ χαρακτήρισε τους κυρίως Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία, ως «ανθρώπους που τρέχουν για τη ζωή τους»: «Είμαι περήφανη που δίνουμε ένα φιλικό καλωσόρισμα στους πρόσφυγες», και επέμεινε ότι η λήψη τους είναι «επιτακτικό καθήκον».

Οι ασυνήθιστα ειλικρινείς παρατηρήσεις της συνέπεσαν με έναν κατακλυσμό επιδοκιμασίας στο πρόσωπό της σε απευθείας σύνδεση. Ακόμη και το συνήθως επικριτικό περιοδικό Der Spiegel στο site του περιέγραψε την τηλεοπτική απάντηση της κας Μέρκελ στην κρίση ως μία από τις «πιο έντιμες» της πολιτικής σταδιοδρομίας της.
Η τηλεοπτική εμφάνιση της Καγκελάριου ήταν η τελευταία της ευκαιρία για να δείξει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης που πολλοί στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Πληροφορίες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η χώρα θα δεχτεί συνολικά 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες φέτος – σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από την αρχική εκτίμηση.

Την Τρίτη, η κα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι χειριζόταν προσωπικά την εισροή προσφύγων με τη δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης προσφυγικής κρίσης στην Καγκελαρία της, η οποία θα συντονίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης με σκοπό να ελέγξει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ενθουσιασμός για τη στάση της κας Μέρκελ φθίνει και ότι το 59 τοις εκατό των Γερμανών πλέον θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες. Η πλειοψηφία θέλει τώρα η εισροή να διακοπεί.

Η Βαυαρία, το νότιο γερμανικό κρατίδιο, το οποίο φέρει το κύριο βάρος της λήψης προσφύγων, έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι έχει κλονιστεί από τους πρόσφυγες. Η κρατική συντηρητική κυβέρνηση απείλησε χθες να στείλει πίσω τους μετανάστες από τη Βαυαρία στην Αυστρία, ακόμη και αν αυτό σήμαινε παραβίαση του νόμου.

Σημειώθηκε επίσης μια αύξηση των ακροδεξιών διαδηλώσεων κατά της εισροής μεταναστών. Την Τετάρτη περίπου 8.000 άτομα παρακολούθησαν την τρίτη αντι-μεταναστευτική διαδήλωση μέσα σε τρεις εβδομάδες στην ανατολική πόλη του Έρφουρτ. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε από το ξενοφοβικό Εναλλακτικό Κόμμα για τη Γερμανία, το οποίο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ελέγχει το 7 τοις εκατό του εκλογικού σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive