Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Αποκλειστικό: Η μαζική αποχώρηση της Νεολαίας Σύριζα οδηγεί σε νέο πολιτικό φορέα. Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

surizaneolaia.medium
Ήδη γράφεται και αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης ότι σχεδιάζεται μαζική αποχώρηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα με πολλούς να πιθανολογούν την ενδεχόμενη στήριξή της στη Λαϊκή Ενότητα πριν τις εκλογές. Αποκλειστικές πληροφορίες που φθάνουν την τελευταία στιγμή ωστόσο, αναφέρουν ότι το κομμάτι της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζει όχι απλώς τη διάσπασή της αλλά τη συνολική αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέπει στη συμμετοχή έντονων διεργασιών για τη δημιουργία νέου σχηματισμού...
που θα αποτελέσει τον τρίτο πόλο, μετά τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας και του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για να κατανοήσει κανείς τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του είναι ανάγκη να σημειωθεί ότι η νεολαία του κόμματος ανέκαθεν λειτουργούσε ως αυτόνομη οργάνωση που δεν έπαιρνε εντολές από το κόμμα. Ωστόσο μέσα στη νεολαία σταδιακά δημιουργήθηκαν ομάδες-τάσεις που ήταν φιλικά προσκείμενες στις αντίστοιχες τάσεις στο κόμμα. Έτσι σήμερα υπάρχουν τρεις μεγάλες τάσεις. Το Αριστερό Ρεύμα που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Ανασύνθεση που πρόσκειται φιλικά στο Κίνημα των 53 και η Αριστερή Κίνηση που στηρίζει τους Προεδρικούς και την ομάδα Τσίπρα.
Το θρίλερ της Διάσπασης
Με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, η τάση του Αριστερού Ρεύματος, παραιτήθηκε από τη Νεολαία και προσχώρησε στο νέο κόμμα του κ. Λαφαζάνη. Οι διεργασίες ωστόσο μέσα στη νεολαία ήταν εντονότατες. Μετά την απόφαση των 53, με κάποιες απώλειες, να παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και κατά κάποιο τρόπο να πάρουν το τιμόνι του κόμματος, δίνοντας ανάσα ζωής στον Αλέξη Τσίπρα, η «αντίστοιχη» τάση, Ανασύνθεση, αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει, σχεδιάζοντας να οδηγήσει ολόκληρη τη Νεολαία σε αποχώρηση.
Αυτό που ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν καθαρό είναι ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή τους. Στέλεχος της Νεολαίας που επιθυμεί για ευνόητους λόγους να κρατήσει την ανωνυμία του, μου ανέφερε ότι οι διαφωνίες με τις πολιτικές θέσεις αλλά και με τον τρόπο οργάνωσης της Λαϊκής Ενότητας είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα κατηγόρησε το Αριστερό Ρεύμα ότι «με τον τρόπο που λειτούργησε, αυτόνομα και χωρίς να θέση το ζήτημα της παραίτησής του μέσα στις διαδικασίες της οργάνωσης, δυσχέρανε σημαντικά τη συντονισμένη κίνηση της Νεολαίας απέναντι στις εξελίξεις». Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η επόμενη κίνηση πλέον θα είναι πιθανότατα η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα επιδιώξει συνεργασία με το τμήμα εκείνο των 53 που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και σημαντικό μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τρεις Πόλοι
Δημιουργούνται έτσι τρεις νέοι πόλοι, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.
• Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που βρίσκεται σε συζητήσεις με μέρος της Ανταρσία για συνεργασία. Υπάρχουν ωστόσο εσωτερικά ήδη στο νέο κόμμα μεγάλες διαφωνίες που προκαλούνται από δύο κυρίως ζητήματα. Το ένα είναι το αρχηγοκεντρικό μοντέλο που προωθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το άλλο η προσπάθεια να «καπελώσει» σύμφωνα με πληροφορίες, τις ομάδες που θα δεχθούν να ενταχθούν και να στηρίξουν το εγχείρημά του. Αυτό πιθανόν να δυσχεράνει σοβαρά την ευόδωση της συνεργασίας με τμήμα της Ανταρσία.
• Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ενότητα
• Ο τρίτος πόλος θα περιέχει πιθανόν, το μεγαλύτερο κομμάτι της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με μέρος του Κινήματος των 53 που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με σημαντικό μέρος της ΑΝΤΑΡΣΙΑ.
Κύκλοι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την εκτίμηση ότι ίσως οι νέοι πόλοι καταφέρουν να συνασπίσουν ενιαίο μέτωπο πριν τις εκλογές. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Αν ωστόσο αυτό επιτευχθεί θα μιλάμε πλέον για μαζική συνεργασία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως αυτή εκφράζεται στην ΑΝΤΑΡΣΙΑ με πολύ μεγάλο μέρος του πρώην ΣΥΡΙΖΑ. Το πλήγμα για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι τεράστιο, αφού δεν χάνει μόνο μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματός του αλλά ίσως και το μαχητικότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive