Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΕΛΩΣ Ψευδής η "είδηση" περί δήθεν ακύρωσης της απόφασης Σκουρλέτη για Σκουριές




Ο κ. Δελεβέγκος που αρθρογραφεί στο Capital.gr είναι, όπως φαίνεται, τμήμα του μηχανισμού προπαγάνδας της Εldorado Gold.
O τίτλος του άρθρου «Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ», που αντιγράφουμε ακέραιο στη συνέχεια, είναι παντελώς ψευδής και παραπλανητικός.
Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση που ακυρώνεται δεν είναι η πρόσφατη απόφαση Σκουρλέτη αλλά μια παλαιότερη απόφαση...

του Απριλίου, του τότε Υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αφορά την επιστροφή στην εταιρεία του προσαρτήματος τεχνικής μελέτης για το εργοστάσιο μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού και αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση, εξειδικευμένη και αιτιολογημένη.
Το «συμπέρασμα» της τελευταίας παραγράφου του άρθρου, ότι «η έγκριση από το ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό της διοίκησης του ΥΠΑΠΕΝ, ότι, δηλαδή, η Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα», είναι καθαρά αποκύημα της φαντασίας του αρθρογράφου. Το ΣτΕ δεν έχει και δεν μπορεί να έχει άποψη για το πού πρέπει να γίνουν οι πειραματικές δοκιμές – ζητά απλά να εξειδικευθεί και αιτιολογηθεί ο λόγος για τον οποίο το ΥΠΑΠΕΝ απέρριψε ως μη αξιόπιστα τα πορίσματα των δοκιμών που εκτέλεσε η εταιρεία στη Φινλανδία. Το ΣτΕ δεν μπορεί να διαμορφώσει την κρίση της Διοίκησης επί ενός καθαρά τεχνικού θέματος. Και η ουσία του θέματος είναι ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική. Η εταιρεία εξαπάτησε τη Διοίκηση προκειμένου να λάβει την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων το 2011. Τώρα προσπαθεί με κάθε μέσο – και δυστυχώς χρησιμοποιώντας το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας – να αναβάλει ή να αποφύγει την αποκάλυψη.

Πιστεύουμε ότι το ΥΠΑΠΕΝ θα επιστρέψει ξανά το προσάρτημα στην εταιρεία, με μια νέα απόφαση, πληρέστερα αιτιολογημένη. Τι θα κάνει η εταιρεία, θα ξαναπροσφύγει στο ΣτΕ;

Εν τω μεταξύ, το ψέμμα ταξιδεύει… Η δήθεν «ακύρωση» της απόφασης Σκουρλέτη έχει κυκλοφορήσει παντού, γράφεται σε όλoυς τους Ελληνικούς ενημερωτικούς ιστοτόπους ενώ έχει φτάσει και στο εξωτερικό. «Παγώνει» το ΣτΕ την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές. Σοβαρά; Οι αρθρογράφοι δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτά που γράφουν, αλλά τα πήραν από το Δελεβέγκο που έγραψε το αρχικό άρθρο και, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρει. Το βράδυ θα το πούνε και στις ειδήσεις: ότι η απόφαση Σκουρλέτη (εδώ) ακυρώθηκε ή πάγωσε ή καταψύχθηκε. Τα ιστολόγια της εταιρείας ήδη έχουν πιάσει δουλειά και «χτίζουν» πάνω στο ψέμμα: ΕΚΘΕΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ.

Ακολουθεί το άρθρο του Δ. Δελεβέγκου στο capital.gr.

«Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ»

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την απόφαση επί της αίτησης που είχε υποβάλει τον Απρίλιο η Ελληνικός Χρυσός κατά του υπουργού ΠΑΠΕΝ και στελεχών του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έκανε δεκτή, με την απόφαση 3191, την αίτηση κατά του υπουργείου της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή, αναγνωρίζει ότι πράγματι το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα προσαρτήματα των τεχνικών μελετών που κατά τον κ. Σκουρλέτη η Ελληνικός Χρυσός δεν προσκόμισε, οδηγώντας τον ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιοσύνη δέχεται την αίτηση ακύρωσης της Ελληνικός Χρυσός και αναθέτει την υπόθεση στη Διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση κατά την εκφορά της οποίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις της αιτούσας- δηλαδή της Ελληνικός Χρυσός- ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή των τεχνικών μεθόδων. Αλλά και ότι η επιστροφή φακέλου -κάτι που έκανε ο τέως ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης- προβλέπεται μόνο εάν εντοπιστούν ανακρίβειες ή ανεπάρκειες και όχι επειδή άλλαξε η πολιτική θεώρηση της νέας κυβέρνησης.

Απόσπασμα της απόφασης

«Επειδή όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προπαρατέθησαν, με το προσβαλλόμενο έγγραφο η Διοίκηση αρνήθηκε την έγκριση της τεχνικής μελέτης του επίμαχου προσαρτήματος με την αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιοβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου σύμφωνα με τον όρο Β9.α, για το λόγο δε αυτό δεν έκρινε σκόπιμη την ενδελεχή και ακριβή επεξεργασία όλων των υποβληθέντων στοιχείων, αλλά περιορίσθηκε στην ενδεικτική διατύπωση ορισμένων ελλείψεων (υπεύθυνες δηλώσεις μελετητών και υπογραφή μελέτης από διπλωματούχο μηχανικό, μη υποβολή ορισμένων στοιχείων στην ελληνική γλώσσα, μη τεκμηρίωση χαρακτηρισμού εξοπλισμού ως κινητού, μη αναφορά χωματουργικών εργασιών, μη συμπερίληψη δαπάνης αποκατάστασης στον προϋπολογισμό του έργου), καθώς και στην παράθεση επικουρικών παρατηρήσεων σχετικά με την παράλειψη της αιτούσας να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της υπηρεσίας που περιέχονται στους όρους Β9.β1-β4.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από την αιτούσα, αλλά και από το 26.5.2015 υπόμνημά της προς τη Διοίκηση, ο φορέας εκμετάλλευσης σε συμμόρφωση προς τον όρο Β9.α προέβη στην εκτέλεση προγράμματος δοκιμών σε ημιοβιομηχανική κλίμα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία, όπου και απεστάλη ικανή ποσότητα επιτόπιων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών Ολυμπιάδας (20 τόνοι).

Τα πορίσματα των δοκιμών αυτών, από τα οποία προέκυψε η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλή ανάκτηση παρατέθηκαν στο σώμα της τεχνικής μελέτης και χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη των ειδικών μελετών των διεργασιών της μεταλλουργικής επεξεργασίας, ενώ όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης (μεθοδολογία, τεχνική πληρότητα, αποτελέσματα, λεπτομερή στοιχεία αναλύσεων τροφοδοσίας προϊόντων, ισοζυγίων μάζας και ανακτήσεων) παρατέθηκαν ως παραρτήματα της τεχνικής μελέτης στην αγγλική γλώσσα, όσα προέρχονται από την Outotec, τα λοιπά δε στην ελληνική».

Και η ουσία της απόφασης του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Ενόψει τούτων, η αιτιολογία του ως άνω εγγράφου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιοβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφ” ενός μεν αόριστη, καθ” όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα. Αφετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών από τα οποία προκύπτει η μη εφαρμοσιμ΄ποτητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μίγμα τροφοδοσίας […]. Εξ” άλλου, απαραδέκτως επιχειρείται η συμπλήρωση της μη νόμιμης αυτής αιτιολογίας με το μετά τη συζήτηση κατατεθέν υπόμνημα του Δημοσίου, στο οποίο αναφέρεται ότι ούτε επιτόπου δοκιμές έγιναν ούτε επιτόπου δείγματα παρήχθησαν, καθ’όσον το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας μέχρι σήμερα παράγει συμπυκνώματα από παλιά τέλματα αφού δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη του μεταλλείου, το δε εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών δεν έχει καν λειτουργήσει”.

Το ιστορικό

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία υπέβαλε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα δύο επίμαχα προσαρτήματα που το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει στην απόφασή του ότι απουσιάζουν και γι’ αυτό προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΥΠΑΠΕΝ δεν τα ενέκρινε, ως ορίζει ο νόμος σε 60 ημέρες, με αποτέλεσμα η Ελληνικός Χρυσός να προσφύγει στο ΣτΕ, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών.

Τέσσερις ημέρες, μετά την προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ήταν τότε υπουργός ΠΑΠΕΝ, επέστρεψε τα προσαρτήματα στην εταιρεία για «συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων”.

Ανάμεσα στις ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, αλλά το υλοποίησε σε ερευνητικό κέντρο στο Pori της Φινλανδίας.

Πλέον, όμως, η έγκριση από το ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό της διοίκησης του ΥΠΑΠΕΝ. Ότι, δηλαδή, η Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive