Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα: Αναμένεται δήλωση Τσίπρα. 'Ολες οι εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό για το δημοψήφισμα της Κυριακής και τους λόγους που πρέπει να ψηφίσει «Όχι». Υπενθυμίζεται ότι κ. Τσίπρας θα έχει σύντομη ομιλία και στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του «Όχι» στην πλατεία Συντάγματος στις 21:00 το βράδυ. Γιούνκερ για δημοψήφισμα:...
Αν οι Έλληνες πουν «όχι» στο δημοψήφισμα θα αδυνατίσει δραματικά η ελληνική διαπραγματευτική θέση. Αλλά και στο «ναι» θα είναι αδύναμη η θέση της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, θα ανακοινώσει την απόφαση για την συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν οι δικαστές.
Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τώρα ότι θα δώσει ELA η ΕΚΤ στην περίπτωση ενός ΟΧΙ
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως δεν μπορεί να πει εάν η ΕΚΤ θα δώσει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ερωτηθείς για το εάν η ΕΚΤ θα δώσει τη βοήθεια που χρειάζονται για να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, ο Κονστάνσιο είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω εκ των προτέρων σε αυτή την ερώτηση».
«Θα είναι μια απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ). Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πως το διοικητικό συμβούλιο στο σύνολό του θα αναλύσει την κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από ομιλία του σε χρηματοοικονομικό συνέδριο.
Οι συγκεντρώσεις της ημέρας
Κορυφώνονται σήμερα οι εκστρατείες υπέρ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Την αυλαία ανοίγει στις 12.30 το πρωί συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος την οποία θα ακολουθήσει πορεία τα γραφεία του ΣΕΒ.
Στις 19.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 21:00.
Επίσης, στις 19.30 στο Καλλιμάρμαρο, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στην οποία έχει καλέσει η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη».
Οι Γερμανοί θέλουν το δημοψήφισμα, ρίχνουν ευθύνες στον Τσίπρα και είναι αναποφάσιστοι για το Grexit
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε δείγμα 1.001 Γερμανών η πλειονότητα των ερωτηθέντων (60%) τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Εξάλλου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (68%) απάντησε ότι την κύρια ευθύνη για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα φέρει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις το 4% είπε ότι φταίνε οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ένα τέταρτο των Γερμανών (24%) απάντησε ότι και οι δύο πλευρές φέρουν εξίσου την ευθύνη.
Ντέρμπι το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Alco που δημοσιεύεται στο Έθνος, το δημοψήφισμα δείχνει να εξελίσσεται σε ντέρμπι.
Συγκεκριμένα, το ΝΑΙ λαμβάνει 41,5%, ενώ το ΟΧΙ 40,2 %. Η αναγωγή στα έγκυρα δείχνει ότι το ποσοστό του ΝΑΙ φτάνει στο 44,8% και το ποσοστό του ΟΧΙ στο 43,4% με αναποφάσιστους περίπου το 11,8% των ερωτηθέντων.
Αντίθετα, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ: 74%, έναντι 15% που επιθυμεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Τέλος, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, αν κερδίσει το «όχι», έναντι 30% που εκτιμά το αντίθετο.

Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας, για καταθέσεις, αναλήψεις, λειτουργία καταστημάτων

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα πιο πιθανά σενάρια για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι τα εξής:
Η ΕΚΤ διατηρεί τον ELA. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα περιμένουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα να έχουν εικόνα αν υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εάν τα μηνύματα από Αθήνα και δανειστές είναι ότι υπάρχει καλή θέληση για την εξεύρεση μιας συμφωνίας και μάλιστα το συντομότερο δυνατό η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα, χωρίς να αυξήσει το “κούρεμα” των ενέχυρων (collaterals) που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα παραμείνουν σε καθεστώς περιορισμένων αναλήψεων και ίσως για μερικές ημέρες ακόμα να ισχύσει η τραπεζική αργία. Αυτό θα σημαίνει ότι τα ΑΤΜ's θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά η ρευστότητα των τραπεζών θα βρίσκεται στο “κόκκινο”.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα κρίνει και τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ η οποία θα κρίνει αν θα αυξήσει την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA και ταυτόχρονα να μειώσει το κούρεμα των ενεχύρων. Όσο θα διαπιστώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τόσο η ΕΚΤ θα μπορεί να αυξάνει τον ELA και παράλληλα να αυξάνεται και το όριο αναλήψεων από τις τράπεζες.
Ωστόσο, όσο οι τράπεζες θα παραμένουν σε καθεστώς αργίας και το σύστημα θα υπολειτουργεί, τόσο θα αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Πέρα από τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής των τραπεζικών ιδρυμάτων, κυβέρνηση και εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν στο ύψος της νέα ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα μπορεί να αντληθεί από τον ESM, βάζοντας όμως και νέους όρους στη συμφωνία.
Η ΕΚΤ αποσύρει την στήριξη της και κουρεύει τα ενέχυρα των τραπεζών. Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρηθεί ότι δεν επιτρέπει την επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ή οι δύο πλευρές ανεξαρτήτως του αποτελέσματος δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση, τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποσύρουν τον ELA από τις τράπεζες, προχωρώντας παράλληλα και σε κούρεμα των collaterals.
Η απόφαση αυτή θα σημαίνει ότι τα ATM's γρήγορα θα αδειάσουν από χρήματα, ενώ θα είναι άγνωστο το πότε θα ξανανοίξουν οι τράπεζες. Ταυτόχρονα όμως οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν τα περίπου 120δισ ευρώ του ELA στην ΕΚΤ, ποσό το οποίο προφανώς και δεν θα έχουν.
Η αδυναμία επιστροφής των κεφαλαίων στην ΕΚΤ θα καταστήσει αυτόματα τις τράπεζες αφερέγγυες, και θα οδηγήσει τις διοικήσεις τους να αναζητήσουν τα χρήματα “εκ των έσω”.
Έτσι κατά σειρά, οι μέτοχοι, οι κάτοχοι των ομολόγων που έχει εκδώσει η τράπεζα και οι καταθέτες θα κληθούν να καλύψουν το ποσό. Ειδικά για τους τελευταίους ο νόμος προβλέπει κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, με τα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρήσεων να προηγούνται και να ακολουθούν οι μικρότερες επιχείρησής και στο τέλος τα φυσικά πρόσωπα.
Ωστόσο, στην Ελλάδα οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι πλέον ελάχιστες με αποτέλεσμα εάν δεν καλυφθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια να χρειαστεί να επιβληθεί φόρος (και όχι κούρεμα) επί του συνόλου των καταθέσεων, ώστε να ξεπεραστεί και το νομικό κώλυμα, καθώς οι καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.
Για παράδειγμα στην Κύπρο το 2013, αρχικά είχε αποφασιστεί να αντληθούν 5,8 δις ευρώ με φόρο επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Τότε ο φόρος είχε οριστεί στο 6,7% για καταθέσεις έως 100.000 € και 9,9% για καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο, η άρνηση της Κυπριακής βουλής οδήγησε σε αλλαγή της αρχικής απόφασης, με αποτέλεσμα τελικά να κουρευτούν κατά 40% οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα συγχωνεύθηκαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.
Η ΕΚΤ αυξάνει τη ρευστότητα. Το πλέον απίθανο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει τη Δευτέρα να αυξήσει τη ρευστότητα των τραπεζών. Οι ελάχιστες πιθανότητες οφείλονται στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος, ενώ είναι μάλλον δύσκολο μέσα σε μερικές ώρες από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ να υπάρξει τέτοια σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκειμένου να δώσει σήμα στους κεντρικούς τραπεζίτες να αλλάξουν την στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive