Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό των Αλλοδαπών εργατών! & έδωσαν τη δουλειά σε Έλληνες!

766f35bafa258b26803326724d6803d7_XL

Του Γιώργου Ρούστα
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι διοικούντες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης όταν ένα πρωινό αντίκρισαν έξω από τα γραφεία τους καμία 70αριά εργάτες να τους περιμένουν για να περάσουν από μια πρόχειρη συνέντευξη με στόχο μια δουλειά στα χωράφια. Ανάλογος αριθμός και την επόμενη μέρα και πολλαπλάσιος τη μεθεπόμενη. Είχε προηγηθεί αγγελία του Αγροτικού Συνεταιρισμού στην «Ε», μέσω της οποίας ζητούσαν εργάτες γης (άνδρες και γυναίκες), από 20-60 ετών. Συνολικά οι αιτήσεις με τα βιογραφικά που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τις 400, εκ των οποίων οι 350 επρόκειτο για Έλληνες.... και δη κατοίκους του νομού.
Αφορμή για να απευθυνθούν στον ευρύτερο πληθυσμό τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού αποτέλεσε η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν προ ημερών οι αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι –σημειωτέον- απασχολούνταν τα τελευταία χρόνια συστηματικά στα χωράφια της περιοχής, διεκδικώντας περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Δημήτρη Λεωνιδάκη «το ημερομίσθιο (εργόσημο) που δίναμε για 8 ώρες εργασίας (με μισή ώρα διάλειμμα για κολατσιό) είναι 30 ευρώ. !!
Στη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν απαίτησαν τα ίδια χρήματα για 7,5 ώρες. Δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο ότι επέλεξαν μια περίοδο την οποία οι δουλειές είναι στο φόρτε τους.
Και επειδή σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή των φρούτων, μια κρίσιμη περίοδος που δεν επιτρέπει ούτε μια εργατοώρα χαμένη, ως Δ.Σ. αποφασίσαμε να μην ενδώσουμε στις πιέσεις των αλλοδαπών εργατών, αλλά να μεριμνήσουμε για νέο προσωπικό ή στη χειρότερη περίπτωση για εφεδρείες.
Εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν αντικρίσαμε τόσους πολλούς υποψήφιους εργάτες που ζητούσαν δουλειά. Στην αγγελία δεν κάναμε λόγο για Έλληνες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ήταν μόνιμοι κάτοικοι του νομού», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και με την ίδια αφοπλιστική ειλικρίνεια του συνεχίζει:
«Από την άλλη δεν σας κρύβω ότι πολλοί από μας τους διοικητικούς του Συνεταιρισμού βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση όταν χρειάστηκε κατά τη διάρκεια της επιλογής να αποκλείσουμε σε πρώτη φάση νεαρά παιδιά που ήταν απόφοιτοι Πανεπιστημίου ή κάποιους μεσήλικες, κυρίως άνεργους οικοδόμους που χρειάζονταν λίγα ένσημα για τη σύνταξή τους.
Και αυτό γιατί κρίναμε ότι ο σωματότυπός τους δεν βοηθούσε, παρά τη θέλησή τους για δουλειά…»rodakina-660x330
ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών και κάθε μορφωτικού επιπέδου προσέτρεξαν στα γραφεία του Συνεταιρισμού Γιάννουλης για να ζητήσουν δουλειά για τα χωράφια της περιοχής. Κοινό τους χαρακτηριστικό η μεγάλη ανάγκη που είχαν για εργασία και χρήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς τους δεν ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες για την καλλιέργεια των χωραφιών και τη συγκομιδή των φρούτων, θέλοντας να δείξουν (ανεξαρτήτως αν πραγματικά γνώριζαν) ενήμεροι για την αγγαρεία της δουλειάς και αποφασισμένοι να χύσουν τόνους ιδρώτα στο χωράφι.
Μάλιστα κάποιοι δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμη και πολιτική παρέμβαση, κοινώς ρουσφέτι στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, για να πάρουν την πολυπόθητη γι΄αυτούς δουλειά. Σύμφωνα με τον κ. Λεωνιδάκη «κυρίως μεταξύ των υποψήφιων αγρεργατών ήταν φοιτητές που ήθελαν τα χρήματα για τις σπουδές τους και πολλοί άνεργοι που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Έτσι απομυθοποιείται το σκηνικό που ήθελε τους Έλληνες, να προτιμούν το καφενείο και το επίδομα ανεργίας από το να δουλέψουν υπό αντίξοες συνθήκες στα χωράφια.
Όσον αφορά στην επιλογή των αγρεργατών, οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού προχώρησαν σε μια τυχαία επιλογή ονομάτων από τη λίστα που διαμορφώθηκε και στη συνέχεια συνομιλώντας μαζί τους και ανάλογα τις σωματικές δυνατότητες του καθένα και τις γνώσεις τους στη γεωργία προχωρούσαμε στην επιλογή.
Κάποιοι ήδη έπιασαν δουλειά, άλλοι θα κληθούν για απασχόληση στην πορεία, κυρίως την περίοδο της συγκομιδής. Αυτή η ιστορία με τη στάση εργασίας των αλλοδαπών εκτιμώ ότι μας βγήκε σε καλό. Χωρίς ρατσιστική προσέγγιση η απασχόληση Ελλήνων θα τονώσει και την τοπική οικονομία.
Αρκεί να σας πω ότι πέρυσι τα μέλη του Συνεταιρισμού έδωσαν 500.000 ευρώ στην απασχόληση εργατών γης, χρήματα που λογικά έφυγαν στο εξωτερικό. Αφήστε το ότι υπάρχει καλύτερη συνεννόηση μαζί τους».
Ρωτάμε τον πρόεδρο του ΑΣ Γιάννουλης για την αντίδραση των αλλοδαπών εργατών από την παραπάνω εξέλιξη: «Δεν ξέρω ποια είναι. Άκουσα όμως ότι άρχισαν οι διαφωνίες μεταξύ τους, για τη σκοπιμότητα της απεργίας που πραγματοποίησαν, η οποία γύρισε μπούμερανγκ». 
Πηγή :eleftheria.gr/
B0BA7AA6C5D2AA9F739828D21AC16CD2

Σχόλιο:  Μπράβο στον Πρόεδρο και να θυμίσουμε οτι ο Συνεταιρισμός προμηθεύει του καταναλωτές με φρέσκο Γάλα αλλά ΑΤΜ
Λειτουργεί από τη Δευτέρα το νέο σημείο πώλησης στο δημοτικό διαμέρισμα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων, όπου οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να βρίσκουν 24 ώρες το 24ωρο, φρέσκο, παστεριωμένο, συνεταιριστικό και πάνω απ” όλα ποιοτικό γάλα στην περιοχή τους.
Το νέο κατάστημα του Συνεταιρισμού λειτουργεί στην οδό Κουλουψούζη 35 στο κέντρο της Γιάννουλης (ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου) και από το απόγευμα της Δευτέρας προμηθεύει τους κατοίκους της περιοχής με φρέσκο συνεταιριστικό ποιοτικό γάλα σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, όπως άλλωστε όλα τα καταστήματα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνεταιρισμού.
"ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ"

2 σχόλια:

 1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΥΠΝΟΥΝ.
  ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΙ ΖΗΤΗΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ, ΜΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΚΤΥΠΗΣΕ ΕΛΛΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
  ΟΥΔΕΠΟΤΕ !!!!!!!!!
  ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΜΑΣ ΕΠΕΣΚΕΠΤΟΝΤΟ ΞΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΗ ΕΚΦΡΑΣΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ: "ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ";;
  ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΕΙΧΕΙ ΚΑΚΟΜΑΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΤΑΝ.... ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ !!
  ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΒΑΛΛΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΟ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΝΕΚΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ.
  ΨΕΜΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΝ !!
  ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΕΞ ΙΔΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΟΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΟΥ Η ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αν είχαμε σοβαρό κράτος θα μπορούσε να δώσει λύση και να βοηθήσει τον Έλληνα άνεργο, να επιδοτήσει π.χ. την εργασία(για ορισμένους κλάδους όπως είναι π.χ. η συγκομιδή ) αντί την ανεργία τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια και να οργανώσει (από κοινού με τον εργοδότη ή μόνο του)μεταφορές,σίτιση και στέγαση(π.χ. οργανωμένο κάμπιγκ,hostel κλπ...) των εργαζομένων.Π.χ. αν το μεροκάματο είναι 25 ευρώ πρέπει να έρθει το κράτος και να προσθέσει στα 25 ευρώ άλλα 20 ευρώ.Είναι πολύ προτιμότερο από το να σπαταλώνται δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα ανεργίας σε μια χώρα που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει. Το όφελος για την εθνική οικονομία και κοινωνία θα ήταν πάρα πολύ τεράστιο καθώς τα χρήματα θα παρέμειναν στην ελληνική οικονομία, θα είχαμε και πάλι παραγωγικούς ανθρώπους και σύνδεση της ελληνικής γης με Έλληνες εργαζόμενους. Επίσης θα πρέπει να δοθούν γενικώς σε όλους τους παραγωγούς-αγρότες κίνητρα προκειμένου να επενδύσουν στην τεχνολογία για μηχανική συγκομιδή(όπως συμβαίνει στο εξωτερικό που επενδύουν συνεχώς στην τεχνολογία ενώ οι δικοί μας στους λαθρομετανάστες) με αποτέλεσμα να έχεις ανάγκη από πολύ λιγότερα εργατικά χέρια,η εργασία να γίνεται πολύ λιγότερο κουραστική και ταυτόχρονα γίνεσαι πολύ περισσότερο παραγωγικός και ανταγωνιστικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive