Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΓΙΝΑΜΕ. ΚουκουκοΦΛΩΡΟΙ, ΑΔΩΝΙΣ, ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΣΜΠΩΚΟΣ ΥΠΕΡ EL DORANDO Και ΚΑΤΑ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ!! ΟΥΑΟΥ !! ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ



Πορεία διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν εκατοντάδες άτομα στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια με πανό στο οποίο αναγράφονταν το σύνθημα «Η εξόρυξη στη Χαλκιδική δε θα γίνει», πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη βουλή, ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους απ΄ όπου και ξεκίνησαν....
Νωρίτερα, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, στα προπύλαια του πανεπιστημίου, ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους.
Οι διαδηλωτές ζητούν απ΄ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις, να ληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία ακύρωσης της επένδυσης, αλλά και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής εις βάρος του κινήματος και υπέρ της εταιρίας.
«Συγκεντρωθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Χαλκιδικής», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική, Αττικής, επισημαίνοντας την επιτυχία της μαζικότητας της συγκέντρωσης. «Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και να δημιουργήσει ένα καθαρά επικοινωνιακό κλίμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε ένα απειλητικό κλίμα στις τάξεις της προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις».

Όσον αφορά την προοπτική της επένδυσης, ο κ. Κεφαλάς τη χαρακτήρισε ως «ανεπιθύμητη δραστηριότητα». Όπως είπε, «όχι μόνο προκαλεί μία μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή, αλλά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δημιουργείται μία "μονοκαλλιέργεια", η οποία στο κοντινό μέλλον, πρόκειται να θέσει τόσο τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, όσο και την ευρύτερη κοινωνία στο περιθώριο, μετά το τέλος της εξόρυξης».

Τέλος, σε σχέση με τις κατηγορίες περί πολιτικής υποκίνησης της κινητοποίησης κατά της επένδυσης, ο κ. Κεφαλάς, διαψεύδοντάς τες κατηγορηματικά, δήλωσε ότι «για να αντιστέκεται τόσο σθεναρά, τόσος πολύς κόσμος, σίγουρα πρέπει να συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι», κάνοντας επίσης λόγο για «άθλιους τρόπους νομιμοποίησης της επένδυσης».

Οι διαδηλωτές επεσήμαναν ό,τι σε κάθε περίπτωση προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με δυναμικό τρόπο, προκειμένου, όπως ανέφεραν, να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό «έγκλημα» που συντελείται στη Χαλκιδική.

Στην Βουλή οι μεταλλωρύχοι - Το ψήφισμα που παρέδωσαν 

Με σημαίες και συνθήματα έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής, με τις οικογένειές τους, συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους υπέρ της συνέχισης της εξόρυξης χρυσού, δηλώνοντας διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να αποσπάσουν μία οριστική απάντηση από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ελληνικό κοινοβούλιο με τα αιτήματά τους: τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων.

Νωρίτερα, μετά από συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη λεωφόρο Μεσογείων, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της περιοχής είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αποστόλη Αλεξόπουλο.

«Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του»

«Σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους. Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα καταφέρεται εναντίον της Eldorado Gold, καθώς επίσης και μερίδας των ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμή μας το δικαίωμα των εργαζομένων στη διαμαρτυρία, ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας».

Αντίθετα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, «οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως ”ασπίδα” και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στον δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους και οι αντιδικίες μας αφορούν μόνο τις αυθαιρεσίες της εταιρείας».

Σε σχέση με την Eldorado Gold, το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει ότι «αν και σεβόμαστε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της». Προσθέτει δε, ότι η εν λόγω εταιρεία «δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως ”ασπίδα” τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί ”ασυλία”».

«Η Eldorado Gold και τα εγχώρια φερέφωνά της», συνεχίζει η ανακοίνωση, «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση».
Επίσης, σε σχέση με τη λειτουργία μερίδας ΜΜΕ υπογραμμίζεται: «Είναι εντυπωσιακό ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία ”θάβουν” όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις, προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold».

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής», ενώ «καθιστά σαφές ότι θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα όσο ισχυρά και διαπλεκόμενα και αν είναι».

Τα σημερινά γεγονότα λεπτό προς λεπτό

16:24 
Κλειστή και στα δύο ρεύματα είναι πλέον η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, από την Πλατεία Συντάγματος έως το Χίλτον, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα, είναι κλειστοί και όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.

15: 25 
Έξω από την βουλή βρίσκονται μεταλλωρύχοι τους περίμεναν βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν τον αγώνα τους. Το ψήφισμα που παρέδωσαν οι εργαζόμενοι στην πρόεδρο της Βουλής. 





14.57 
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, που ήταν κλειστά από το πρωί, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής.

Παράλληλα, είναι κλειστή η κάθοδος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και η άνοδος, από την λεωφόρο Αμαλίας έως το Χίλτον.

14.23 
Κλειστή είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, στο ρεύμα προς το κέντρο της Αθήνας, λόγω της πορείας που πραγματοποιούν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής.

13:32 
Αποχώρησαν από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότισης οι συγκεντρωμένοι μεταλλωρύχοι οι οποίοι κινούνται προς το κέντρο της Αθήνας. «Άνοιξε» το ρεύμα ανόδου της Μεσογείων.

12:58 
«Έναν έντιμο συμβιβασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης ζήτησαν δια στόματος του Χρήστου Ζαφειρούδα, προέδρου των εργαζομένων στις υπόγειες στοές στα μεταλλεία Χαλκιδικής, χιλιάδες διαδηλωτές με τις οικογένειές τους που συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΑΠΕΝ.

12:40 
 Αυτή την ώρα στη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος φορώντας κράνος απευθύνθηκε προς τους απεργούς.

VIDEO - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ by realmedialive


12:38 Οπως έγινε γνωστό δεν θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των μεταλλωρύχων με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ο υπουργός δεν βρίσκεται στο υπουργείο.

12:10 
Στη 1 το μεσημέρι θα λήξει η διαμαρτυρία στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και θα ξεκινήσουν με πορεία, η οποία θα καταλήξει στο Σύνταγμα. Νωρίτερα θα περάσουν τόσο από την καναδική πρεσβεία όσα και από τα γραφεία της εταιρείας, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών για να φτάσουν στη Βουλή και να δώσουν και εκεί ψήφισμα με τα αιτήματά τους. 

11:03 
Πλέον η λεωφόρος Μεσογείων έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα από τη συγκέντρωση των χιλιάδων συγκεντρωμένων μεταλλωρύχων.

10:05 
Η κεφαλή της πορείας των διαδηλωτών έφτασε έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.



10:03 
Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας παρατηρείται μεγάλη κίνηση, τόσο στο κομμάτι της λεωφόρου Μεσογείων έως το Πεντάγωνο, όσο και στη λεωφόρο Κατεχάκη και τους άλλλους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Αθήνας.



09:59
 Ο πρόεδρος του συλλόγου των μεταλλορύχων Γιώργος Χατζής μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΙ ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και παρέμβασή του ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.



VIDEO - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ by realmedialive


09:55 Η πορεία των μεταλλωρύχων βρίσκεται επί της λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος της σχολής της Αστυνομίας.

09:40 
Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες που αναφέρουν: «Ναι στην ανάπτυξη - Ναι στα μεταλλεία, ενώ χτυπούν τα κράνη τους στην άσφαλτο.

VIDEO- ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ by realmedialive

09.34 Το «παρών» στη διαδήλωση υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων θα δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
09:27 
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλία της Χαλκιδικής κλείνουν το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Μεσογείων.

09:20 Πεζή οι μεταλλωρύχοι διασχίζουν τη Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.


07:45 Με συνολικά 82 λεωφορεία, πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι, από τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, έφτασαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα, όπου έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πορεία προς τη Βουλή, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων.



VIDEO - ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ by realmedialive

Τα λεωφορεία με τους μεταλλωρύχους έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα όπου είχαν ολιγόλεπτη στάση και συνεχίζουν την πορεία τους προς Αθήνα με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.



Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει, στις 6 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive