Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα την ετήσια έκθεσή της για τις θανατικές ποινές και τις εκτελέσεις σε όλο τον κόσμο κατά το προηγούμενο έτος. Συνολικά 2.466 θανατικές καταδίκες καταγράφηκαν το 2014, 500 περισσότερες σε σχέση με το 2013, αλλά ο αριθμός των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν φτάνει τις 607, από 778 το 2013. Παράλληλα, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι παραμένουν καταδικασμένοι σε θάνατο. Κατά κύριο λόγο, όμως, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις εκτελέσεις στην Κίνα, στην οποία αποτελούν κρατικό μυστικό, ενώ η Διεθνής Αμνηστία τις έχει υπολογίσει σε χιλιάδες....
Εντούτοις, με τη συμπερίληψη προηγούμενων δεδομένων μπορούμε να δούμε την πραγματική διάσταση της θανατικής ποινής στη χώρα, κατατάσσοντάς την πολύ πιο πάνω από το Ιράν, το οποίο παραδέχεται ότι διενήργησε 289 εκτελέσεις, αν και ο πραγματικός αριθμός θεωρείται ότι είναι κι εκεί πολύ υψηλότερος.
Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι δήλωσε: «Σε μια χρονιά κατά την οποία αποτρόπαια συνοπτικές εκτελέσεις από ένοπλες ομάδες χαράχθηκαν στην παγκόσμια συνείδηση, όπως ποτέ πριν, είναι φρικτό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις καταφεύγουν κι αυτές σε περισσότερες εκτελέσεις σε μια σπασμωδική αντίδραση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.»
Και συνέχισε λέγοντας, «Είναι ντροπή το γεγονός ότι τόσα πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο ουσιαστικά παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων -. Καταδικάζοντάς τους σε θάνατο για τρομοκρατία ή για την καταστολή της εσωτερικής αστάθειας στο πλαίσιο της σαθρά θεμελιωμένης αρχής της αποτροπής».
Πράγματι, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και τεράστια δυσαρέσκεια το γεγονός ότι μία εκ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία από τις ηγετικές παγκόσμιες οικονομίες αλλά και μία χώρα που έχει αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την πλειοψηφία των δημοκρατικών κρατών ανά την υφήλιο, τηρεί μία τόσο σκληρή και αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα των εκτελέσεων και των θανατικών ποινών. Επιπρόσθετα, η απόκρυψη των σχετικών στοιχείων σίγουρα, ακόμα και στο μέτρο των εντυπώσεων, προκαλεί ανησυχίες και βέβαια δεν αποτελεί πολιτικά ορθή παράμετρο στο πλαίσιο των εκάστοτε διαπραγματεύσεων της Κίνας στα διεθνή fora.
ΠηγέςThe Independent
Amnesty International
Amnesty International
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.