Με τη χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, τα ηνία της διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές περνούν στα χέρια του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη. Με την απόφαση αυτή ο Γ. Βαρουφάκης περνά, επί της ουσίας, στην «πολιτική αποστρατεία» μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις του με τους ομολόγους του, ο κ. Χουλιαράκης ήταν και είναι «πιο κοντά» με τους συνομιλητές του στο Brussels group...
σε σχέση με τον άνθρωπο του ΥΠΟΙΚ, Ν. Θεοχαράκη.
Εξ αυτού η απόφαση Τσίπρα στέλνει και ένα ακόμη μήνυμα: ότι προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση και να φτάσει στην «έντιμη» συμφωνία κάνοντας και τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποιος είναι ο Γ. Χουλιαράκης
Ψηλός, αδύνατος, με σχεδόν εφηβικό πρόσωπο, έμφυτη συστολή, απροσποίητη ευγένεια, επιστημονική κατάρτιση, συγκρότηση και πάνω απ όλα… στοχοπροσήλωση .
Όλα αυτά είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων πρώτος τη τάξει διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, «αθέατος» επί μήνες στα μέσα ενημέρωσης, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον… τυπικώς προϊστάμενο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Καμιά δήλωση, καμιά συνέντευξη, καμιά διαρροή, καμιά φωτογραφία.
Το πρόσωπο του άγνωστου Γιώργου Χουλιαράκη μας «αποκαλύφθηκε» όταν στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας τον παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.
Αποτελεί όμως και το «πειστήριο» ποιος τελικά κέρδισε στον υπόγειο «πόλεμο των…ακης» που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα στους κόλπους της κυβέρνησης!
Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης με την ομάδα του επιχειρούσε, με την επιθετική αυταρέσκεια του να επιβάλει και στη διαπραγμάτευση το ύφος και τη γραμμή του σκληρού ροκ και ο Γιάννης Δραγασάκης επιχειρούσε με γνώμονα την κοινή λογική και προμετωπίδα τον Γ. Χουλιαράκη στο EWG να δείξει ότι η Αθήνα επιθυμεί ένα αρμονικό και συμβιωτικό βαλς με τους εταίρους.
Η πρόσκληση Δραγασάκη στον Γ. Χουλιαράκη να εγκαταλείψει το Μάντσεστερ και την ήσυχη ζωή του καθηγητή, δικαίωσε τον αντιπρόεδρο και πρόσφερε στην κυβέρνηση έναν απρόσμενα – εξαιτίας της απειρίας του - «εξαίρετο διαπραγματευτή».
Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που του προσέδωσε σχεδόν αμέσως ο Τόμας Βίζερ ο αυστριακός επικεφαλής του EuroworkingGroup ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια γνώρισε και διαπραγματεύτηκε με ουκ ολίγα στελέχη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Δεν είναι, λένε όσοι συνεργάζονται μαζί του η θεωρητική και επιστημονική κατάρτιση που τον καθιστούν τέτοιον. Είναι κυρίως τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον βοηθούν να δίνει τις «μάχες». Επιμένοντας αλλά και υποχωρώντας, αποφασιστικά αλλά και εποικοδομητικά .
Ο στοχοπροσηλωμένος Γιώργος Χουλιαράκης
Η στοχοπροσήλωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, όπως λέει στο theTOC.gr ,φίλος που θυμάται τον Γιώργο από τα φοιτητικά τους χρόνια και τη ζωή στο πατρικό σπίτι του στην οδό Πατησίων δίπλα στον ΟΤΕ.
Ενταγμένος στην Αριστερά από τότε, χωρίς δογματισμό, φανατισμό και ιδεοληψίες.
Αφοσιωμένος στις ιδέες. Σχεδόν θρησκευτικά προσηλωμένος στην επιστήμη του. Κλειστός, εσωστρεφής και χαμηλών τόνων αλλά και απόλυτα «δοσμένος» σε όσους κατάφερναν να πάρουν το εισιτήριο για τον στενό κύκλο των φίλων.
«Ο Γιώργος δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα κοινωνικός αλλά με όποιον δενόταν έκανε σχέσεις ζωής» αναφέρει ο ίδιος άνθρωπος.
Από τα ελάχιστα πράγματα που ξέρουμε για την προσωπική του ζωή είναι ότι είναι παντρεμένος με μια Ισπανίδα και λατρεύει την αδελφή του Λιλή Χουλιαράκη η οποία είναι καθηγήτρια στο LSE και παντρεμένη με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, επίσης πανεπιστημιακό Ηλία Μόσιαλο.
Ο στόχος της διαπραγμάτευσης έχει καταλάβει πλέον ολόκληρη τη ζωή του.
«Έτσι είναι ο Γιώργος. Αφοσιώνεται και δεν υπάρχει τίποτα μέχρι να φέρει σε πέρας το στόχο του» δηλώνει στο theTOC.gr ο φίλος από τα χρόνια της νιότης, των ιδεών και της Αριστεράς.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γ. Χουλιαράκης είναι ο πέμπτος που ορίζεται επικεφαλής του ΣΟΕ μέσα στην κρίση - μετά τους Γ, Ζανιά Π,Τσακλόγλου, Χριστ. Στεφανάδη, Τάσο Αναστασάτο, την ώρα που ο μέσος όρος «θητείας» στο ίδιο πόστο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι 10-15 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.