Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Πώς να απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας


Σημαντικός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται αυτή την τόσο όμορφη εποχή του χρόνου, λόγω της αλλεργικής ρινίτιδας.
Πρόκειται για μια αλλεργία που προκαλείται από αλλεργιογόνες ουσίες όπως τη γύρη των δέντρων και των χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα κατά την ανθοφορία. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνδέεται με την κληρονομικότητα. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή να την εμφανίσουν όταν οι γονείς τους υποφέρουν απ’ αυτήν. Τα συμπτώματα επικεντρώνονται στην περιοχή της μύτης και των παραρρινίων κόλπων και επηρεάζουν την αναπνοή...

Όπως μας εξηγεί ο Καθηγητής Ωτορινολαρρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελ. Φερεκύδης, «ο άρρωστος υποφέρει από “μπουκωμένη μύτη” που συχνά επηρεάζει την όσφρηση και την γεύση, σπάνια την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση των “βουλωμένων αυτιών”».
Άλλα συμπτώματα είναι η καταρροή με έκκριση βλέννας («σαν νερό»), συχνά φταρνίσματα κυρίως τις πρωινές ώρες, και φαγούρα στην μύτη, οπισθορινική καταρροή δηλ. η αίσθηση ότι κάτι τρέχει πίσω από τη μύτη προς τον φάρυγγα, βήχας και ροχαλητό. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από κόπωση, ευερεθιστότητα και πονοκέφαλο. Για το λόγο αυτό επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους. Ο κακός ύπνος έχει επίπτωση στις καθημερινές λειτουργίες και την εργασία των ασθενών.
Για τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας απαιτείται η λήψη του ιστορικού του ασθενή, ρινοσκόπηση, αιματολογικές εξετάσεις ειδικών ανοσοσφαιρινών και δερματικές δοκιμασίες, προκειμένου ν’ ανευρεθεί το αλλεργιογόνο που την προκαλεί ώστε να δοθεί στον ασθενή εξειδικευμένη θεραπεία (ανοσοθεραπεία). Με την ανοσοθεραπεία, αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο οργανισμός το αλλεργιογόνο και απαλλάσσει τον ασθενή από την χρήση φαρμάκων.
Γενικά πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με το αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα, όταν και εάν είναι εφικτό.
Αντισταμινικά ή και ενδορινικά κοριτιζονούχα σπρέι συχνά συνταγογραφούνται ως συμπτωματική θεραπεία, όπως επίσης αποσυμφορητικά που ελευθερώνουν την αναπνοή, η χρήση των οποίων όμως περιορίζεται σε λίγες ημέρες επειδή προκαλούν τελικά εξάρτηση αλλά και «φαρμακευτική ρινίτιδα» που επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα αλλεργική ρινίτιδα. Τα παραπάνω φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αλλά όχι την αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας που είναι η υπερευαισθησία του οργανισμού και η υπερβολική του αντίδραση στα αλλεργιογόνα.
Η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνδέεται και με άλλες ασθένειες πέρα από τις άλλες αλλεργικές νόσους όπως η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες και οι συχνές ωτίτιδες. Όταν οι ρινικοί πολύποδες συνυπάρχουν με την αλλεργική ρινίτιδα επιτείνουν την δυσκολία αναπνοής. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η αφαίρεση τους με την μοντέρνα ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι σημαντικό πριν την εγχείρηση να επιχειρείται η συντηρητική αγωγή με την ανάλογη θεραπεία. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις εγχύσεις κατάλληλων φαρμάκων εντός των πολύποδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive