Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Θλίψη, οδυρμός και αμέτρητα γιατί στην κηδεία του Βαγγέλη. ΦΩΤΟ & BINTEO

Θλίψη, οδυρμός και αμέτρητα γιατί στην κηδεία του Βαγγέλη
Ένα "ποτάμι" βουβό. Μια λαοθάλασσα μαυροφορεμένη, οδήγησε στην τελευταία του κατοικία τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το χαμόγελο του Βαγγέλη έσβησε .... γιατί; Το ερώτημα που βασανίζει όλους μας και ελπίζουμε να πάρουμε απαντήσεις .... Θλίψη, οδυρμός και αμέτρητα "γιατί"... Τα λόγια φτωχά  για να περιγράψει τα συναισθήματα που κατέκλυζαν τις σκέψεις όλων των ανθρώπων της χώρας σήμερα το μεσημέρι. Το Σελλί Ρεθύμνου "βούλιαξε" από τον κόσμο που βρέθηκε εκεί για να αποχαιρετίσει τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη....
Ένα παιδί που έφυγε άδικα από τη ζωή. Ίσως θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη γιατί κανείς δεν κατάφερε να τον προστατεύσει.
Χιλιάδες κόσμου από πολλές περιοχές της Κρήτης βρέθηκε σήμερα εκεί για να αποχαιρετήσει αυτό το παιδί που χάθηκε τόσο άδικα και τόσο νέο.
Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε σήμερα στο Σελλί Ρεθύμνου, γενέτειρα του πατέρα του στους πρόποδες του όρους Βρύσινα, εκατοντάδες ανθρώπων από τις 07:30, οπότε έφτασε η σoρός του φοιτητή, απαντήθηκαν για τελευταία φορά, με το χαριτωμένο παιδί, όπως πολλοί το χαρακτήρισαν, και πλήθος κατέκλεισε την εκκλησία, όπου εψάλη ίσως η πιο σιωπηρή εξόδιος ακολουθία, μέσα σε βαρύ πένθος για ολόκληρη την Κρήτη.

ΚΗΔΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ by realmedialive
Το Σελλί ήταν ο τόπος που ήθελε να βρίσκεται περισσότερο, η γενέτειρα του πατέρα του, όπου εργαζόταν εθελοντικά κάθε καλοκαίρι για να στηρίξει τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Όλοι ήταν εκεί.
Όχι μόνο οι συντετριμμένοι συγγενείς και οι φίλοι που στερήθηκαν το δικό τους Βαγγέλη τόσο νωρίς, αλλά και δεκάδες άνθρωποι που αν και δεν γνώριζαν τον 20χρονο, μοιράστηκαν όλο αυτό το μαρτυρικό διάστημα τις αγωνίες και τις ελπίδες για την τύχη του Βαγγέλη και τελικά τη θλίψη για το μοιραίο τέλος του.
Ο 20χρονος Βαγγέλης, σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων «δέχτηκε» τον ανείπωτο πόνο όχι μόνον των μικρών κοινωνιών του Σελλίου και των Αρμένων, αλλά και χιλιάδων αγνώστων, που θέλοντας με την παρουσία τους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, βρέθηκαν στο πλευρό της χαροκαμένης οικογένειας.
Ανάμεσα τους, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Κώστας Μελίδης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, καθώς επίσης και συνσπουδαστές του Βαγγέλη από τη σχολή του.
Όλα συνέβησαν εκεί, συναπαντήματα, μνημόσυνο και κηδεία μαζί, στον τόπο που ο Βαγγέλης λάτρευε.
Στην εξόδιο ακολουθία όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων τόσο από το Ρέθυμνο όσο και των όμορων νομών.
Μεταξύ των στεφάνων, υπήρχε και εκείνο του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Στέφανα απέστειλαν σύλλογοί και σωματεία Κρητών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σύλλογοι φοιτητών, πανεπιστημιακών και όχι μόνο, σχολών της χώρας. Ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν όλοι για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας που με σταθερά βήματα αρχίζει και «μολύνει» τις κατά τόπους κοινωνίες.
Χιλιάδες νέοι από το νησί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι οπότε ολοκληρώθηκε η μαζική προσέλευση του κόσμου, τόσο την εκκλησία όσο και το κοιμητήρι, κρατώντας στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο με λευκές κορδέλες.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 2000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Σελλί Ρεθύμνου για να συνοδεύσουν τον άτυχο Βαγγέλη στην τελευταία του κατοικία.
Η συγκίνηση και ο πόνος είχαν ηλεκτρίσει το ήδη βαρύ κλίμα του πένθους κατά την εξώδιο ακολουθία.
Απόλυτη σιωπή επικρατούσε, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη συνόδευσαν τη σορό του εκτός σπιτιού με εκατοντάδες μπαλωθιές, όπως το κρητικό έθιμο επιβάλλει.
«Το άσπρο φέρετρο και τα άσπρα κουφέτα, ας υποδείξουν στους κυβερνώντες ότι εμείς θέλουμε αυτό το χρώμα… Το λευκό, το αλέκιαστο. Γι αυτό θα αγωνιστούμε όλα τα παιδιά που είμαστε σήμερα δίπλα στον Βαγγέλη».
Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο νεαρή εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φίλη από παιδιά με τον Βαγγέλη.
Τραγική φιγούρα η μητέρα του 20χρονου η οποία, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του Βαγγέλη στο κοιμητήριο, μην αντέχοντας τον πόνο λύγισε και λιποθύμησε.
Η μητέρα του σπάραξε: «Παιδί μου, άγγελέ μου, σπλάχνο μου. Για ποιο ταξίδι κίνησες» έλεγε με λυγμούς. «Γιε μου, παλικάρι μου, πάει το παιδί μου» φώναζε ο πατέρας του, ενώ η αδελφή του αγκάλιασε το φέρετρο του αδερφού της ψελλίζοντας: «αδελφούλη μου».
Μοιρολόγια, μπαλωθιές και το παράπονο της μητέρας που φώναξε "Πού πας Βαγγέλη" συνόδευσαν το φέρετρο με τη σορό του 20χρονου στην τελευταία του κατοικία.
Μέχρι τον κάτω κόσμο ακούγονταν οι κραυγές της μητέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη που αποχαιρέτησε σήμερα το σπλάχνο της στα 20 του χρόνια «Που πας Βαγγέλη μου; Είμαι περήφανη, τ'ακούς;», φώναζε η μητέρα του Γιακουμάκη, ενώ σειόταν ο τόπος από τις μπαλωθιές στην εκκλησία και στο νεκροταφείο του Σελλίου, Ρεθύμνου.
Ο πατέρας του Βαγγέλη κι εκείνος καταβεβλημένος φώναζε μήπως και φτάσουν οι φωνές του εκεί που βρίσκεται ο Βαγγέλης του.
Από την πλευρά του ο θείος του νεαρού ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η οικογένεια ανέθεσε την υπόθεση σε γνωστό δικηγόρο των Ιωαννίνων. "Όσοι είναι αθώοι να παραδοθούν λευκοί στην κοινωνία, όσοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά" τόνισε αναφέροντας ότι η οικογένεια δεν θα παίξει το ρόλο του κατήγοροι και έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι ο Βαγγέλης δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει και ότι την παραμονή της εξαφάνισης του είχε βγάλει εισιτήριο για να κατέβει στο Καρναβάλι Ρεθύμνου.

Μητέρα Γιακουμάκη: Ήρωας που γράφτηκε στην ιστορία το παιδί μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive