Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο πρόγραμμα. Αν το φάρμακο ήταν πικρό αλλά αποτελεσματικό θα το παίρναμε. Το φάρμακο όμως είναι «τοξικό» και αυτό το ξέρει και ο θεράπων γιατρός αλλά δεν αλλάζει γιατί έχει δεσμεύσεις, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή. O υπ. Οικονομικών εμφανίστηκε ξεκάθαρος για την στάση που θα κρατήσει στο eurogroup της Τετάρτης....
«Ούτε 'yes man', λοιπόν ,ούτε 'no man', απλώς Ευρωπαίοι πολίτες που ξέρουν να υπεραμύνοται το ευρωπαϊκό συμφέρον ορθώνοντας το ανάστημα απέναντι σε πολιτικές που μπορεί να είναι πλειοψηφικές στην Ευρώπη σήμερα αλλά πλήττουν την Ευρώπη και την Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης: «Πρώτον θα σκέφτομαι ότι εκπροσωπώ όχι μόνο το 40% του κόσμου που μας ψήφισε αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατάω κατά νου τις συγκινητικές προτροπές του κόσμου να μην κάνουμε πίσω και από την άλλη το εθνικό και ευρωπαϊκό μας καθήκον να βρούμε λύση».
Real.gr- Βαρουφάκης Βουλή από realmedialive
Και συνέχισε: «Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει και να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα θυμάμαι και την κριτική του ΚΚΕ για την Ευρώπη των καρτέλ που θεωρεί τη Δημοκρατία διακοσμητική και ανεκτή μόνο στο βαθμό που οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα.
Πάνω απ όλα όμως θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι τον 'yesman' δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνεχώς ναι ναι».
Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω», είπε, αντιγράφοντας τον πρωθυπουργό, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για να υποστηρίξει ότι θα πηγαίνει στο Κοινοβούλιο και θα μιλά για την Οικονομία της χώρας.
«Η κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα που εκλέχθηκε να αμφισβητήσει ως προς τη λογική του», είπε, διαβεβαιώνοντας πως αν επρόκειτο για ένα πικρό μεν θεραπευτικό δε φάρμακο, θα πρότεινε να το καταπιούμε.
«Αν πίστευα ότι η υποχώρησή μας και η αποδοχή του τρέχοντος προγράμματος, θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση, θα το πρότεινα. Δεν το πιστεύω όμως». Σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρθηκαν απρεπώς στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστήριξε πως η αποτυχία να πιάσει τους στόχους δεν οφειλόταν στην αδυναμία της, αλλά στο ότι «οι ισχυροί επέβαλαν στον ηττημένο όρους που δεν είχαν δικαίωμα να επιβάλουν και ο ηττημένος αποδέχθηκε όρους που δεν είχε δικαίωμα να αποδεχθεί»...
Υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, όποιος και αν το εφάρμοζε, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το κράτος χρεοκόπησε το 2010 και αντί να αντιμετωπιστεί έτσι, το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να δοθεί το μεγαλύτερο δάνειο των εποχών. «Δεν θα είχε αίσιο τέλος η πολιτική αυτή», είπε, χαρακτηρίζοντας «τοξική φαντασίωση» τα «πανηγύρια» του Μαΐου του 2010. Παρατηρώντας ότι η μεγάλη ελπίδα της προηγούμενης κυβέρνησης και της τρόικας ήταν οι μεταρρυθμίσεις να δώσουν το έναυσμα, υποστήριξε πως αυτές απορρίπτονται ως ξένο σώμα από μία κοινωνία σε απόγνωση, ειδικά δε, όταν το τρίγωνο της αμαρτίας αφήνεται ανέπαφο και το κατεστημένο κουνά το δάχτυλο με φράσεις τύπου «μαζί τα φάγαμε».
«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε άλλο ένα ναι. Θα το παίρναμε και θα είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αλλά το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το ξέρει ο θεράπων γιατρός, αλλά έχει δεσμεύσεις να συνεχίσει να μας το δίνει», λέει. «Η ιδέα ότι μία χώρα χωρίς παραγωγικό ιστό και εργαζομένους εξαθλιωμένους θα φύγει από τη σκοτοδύνη παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα, φέρνει απόγνωση στους οικονομολόγους», είπε, τονίζοντας ότι αυτά που παραδέχονται οι ξένοι συνομιλητές της χώρας μας κεκλεισμένων των θυρών, θα πρέπει να ειπωθούν και στον δημόσιο διάλογο.
Ο κ. Βαρουφάκης θύμισε ότι το 2010 και το 2011 η φράση «αναδιάρθρωση του χρέους» θεωρείτο εθνική προδοσία, για να περάσουμε μετά στο PSI και την αναδιάρθρωση του χρέους που έπληξε όμως τα Ταμεία, τους Έλληνες φορολογούμενους κ.τ.λ. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η κρίση που ξεκίνησε στη Wall Street το 2008 έχει κάνει μετάσταση παντού», είπε, απαιτώντας εκ μέρους της νέας κυβέρνησης νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, αφού «οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε είναι μέρος του προβλήματος», όπως είπε. «Κάποιος πρέπει να πει όχι», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι έπεσε σε εμάς ο κλήρος.
«Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με μόνο αίτημα να μας δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας», υποστήριξε, τονίζοντας ότι αντίθετα, πριν ακόμα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση, της έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό, λέγοντας «είτε υπογράφετε, είτε…».
Ο ίδιος ζήτησε να ‘παντρευτούν’ οι αρχές της συνέχειας του κράτους που είναι σεβαστή και της νέας νωπής εντολής για τέλος στο πρόγραμμα που είναι και αυτή σεβαστή.
«Τους λέμε ότι ούτε εμείς θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την πλήρη εφαρμογή του», είπε, ζητώντας κοινά επωφελή συμφωνία. Μία συμφωνία γέφυρα κατά την οποία δεν θα κάνουμε εμείς ως χώρα καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό ή θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθούν και θα μπουν μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις, προαναγγέλλοντας την έλευση του κ.Γκουρία αύριο για να βοηθήσει στον άρτιο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες πάντως είπε ότι θα προσθέσουν περίπου το 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο τρέχον μνημόνιο, αφού πάντως το άλλο 30% τεθεί σε αναστολή ή αφαίρεση.
«Τρόικα τέλος», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους θεσμούς στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, αλλά το κλιμάκιο που έρχεται με ‘αποικιακούς όρους’ στην Ελλάδα. Επιμένοντας στην πρόταση για πρόγραμμα-γέφυρα, ώστε να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση σοβαρά με τους εταίρους της, αναρωτήθηκε αν ζητά πολλά. «Νομίζω τα αυτονόητα», είπε, εκτιμώντας ότι η λαϊκή εντολή δεν δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κάνει του κεφαλιού της, καθώς υπάρχουν άλλες 18 εντολές άλλων χωρών. «Ένα πράγμα ζητάμε. Το δικαίωμα να καταθέσουμε την άποψή μας», είπε, θυμίζοντας την αρχή του Ζαν Μονέ, ότι αν κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι και πει ο καθένας όσα είχε σκεφτεί να πει, υπάρχουν μικρές πιθανότητες συμφωνίας, ενώ αν κάτσουν όλοι στην ίδια πλευρά, αυξάνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.