Στην απόρριψη του σχεδίου Ντάισελμπλουμ όσον αφορά στη συνέχιση (παράταση) του Μνημονίου, προχώρησε η κυβέρνηση, την ώρα που οι συζητήσεις κορυφώνονταν στο Eurogroup. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου: «Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη. Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο.... ΕΛΛΑΔΑείναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».T o προσχέδιο που απερρίφθη
«Το Eurogroup συνεχίζει να εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση τις υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως αποφύγουν μονομερείς ενέργειας και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά το πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις».
Ήταν βαρύ το κλίμα...
Το κλίμα επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε πως η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία που υπήρχε πριν και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια τονίζοντας: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα».
Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι οδηγούμαστε σε ρήξη και πιθανότατα το αδιέξοδο θα συζητηθεί την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, καθώς λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας διεκόπη το Eurogroup.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η πληροφορία που μετέδωσε μέσω του Twitter ο προϊστάμενος του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ότι το Eurogroup άρχισε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη!
Σόιμπλε: «Οσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα δεν σκέφτομαι εναλλακτικές επιλογές»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Με αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου» είπε ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους. «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να σκεφτώ εναλλακτικές επιλογές», πρόσθεσε.
«Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εκπληρωθεί κι αν ο χρόνος γι' αυτό δεν αρκεί - εφόσον θέλουν να το εκπληρώσουν - μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητά η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είπε, δεν είναι ο μόνος. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε προφανώς κάποια αποτελέσματα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της.
Όπως είπε, «δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά θέμα απόφασης της Ελλάδας: τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών». «Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά είμαστε ανοικτοί για τις εκθέσεις που θα λάβουμε», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε από πλευράς του ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα τώρα είναι να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
«Η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει το σημερινό πρόγραμμα για την ώρα» είπε ο Σαπέν. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξουμβούργου, Πιέρ Γκραμένα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. «Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς». Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, ανέφερε ότι «θα χρειαστεί κι άλλο Εurogroup για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να βρεθεί λύση». Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουί Ντε Γκουίντος ανέφερε ότι όπως ο Βαρουβάκης έτσι και εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή. «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα δάνεια των Ελλήνων πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.