Τη «νωπή λαϊκή εντολή» και την «αμοιβαίως επωφελή λύση» προτάσσει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις ισχυρές πιέσεις των ευρωπαίων και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θέτουν, προκειμένου η ελληνική πλευρά να συμφωνήσει στις επιταγές των δανειστών. Βερολίνο και Ντάισελμπλουμ, με εμπρηστικές δηλώσεις, επιχείρησαν και σήμερα να θέσουν υπό στενό κλοιό την ελληνική κυβέρνηση και να δημιουργήσουν σκηνικό ρήξης...
στη διαπραγμάτευση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Η Αθήνα δέχεται σθεναρές πιέσεις, ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στο δικό της σχέδιο, χωρίς να αποδεχτεί παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Το παιχνίδι τουpressing κορυφώθηκε με το μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δίνουμε δάνεια "γέφυρες"».
Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δια του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, έβαζε το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής πλευράς, καλώντας την να καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στο Eurogroup της Τετάρτης. Παράλληλα, «έδειξε» στην κατεύθυνση της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, το οποίο η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά.
Παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας-Ευρώπης υπήρξε νωρίτερα και από τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την ελπίδα αλλά και την αγωνία να ακούσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ενα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και υπουργούς, κάλεσε την κυβέρνηση να «συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ».
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, χαρακτηρίζουν αναμενόμενη τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και απολύτως ευπρόσδεκτη. «Εκεί, ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Το ασφυκτικό πλαίσιο των εταίρων, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο γραφείο του στη Βουλή και ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Υπ. Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη.
Στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκαν επίσης οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό προς του Υπουργούς.
Σακκελαρίδης: Δεν συζητούμε τελεσίγραφα
Μιλώντας στο Βήμα fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με τελεσίγραφα, αναφερόμενος παράλληλα στην απόφαση της ΕΚΤ.
«Δεν υπάρχει κάποια έννοια τελεσιγράφου. Νομίζω ότι και από την ΕΚΤ και από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο χθες, στο Bloomberg και σε άλλα Μέσα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα -τον οποίο άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή- ακόμα και αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι αμελητέες. Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.