Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Washington Post: Η Γερμανία να μάθει από το παρελθόν της για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης

Washington Post: Η Γερμανία να μάθει από το παρελθόν της για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης
Σφοδρή κριτική στην Γερμανία της λιτότητας, από την γνωστή Αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η οποία καλεί την Γερμανία, σχετικά με την ελληνική κρίση, να θυμηθεί το δικό της δημοσιονομικό παρελθόν(fiscal past).  Στο άρθρο του ο Χάρολντ Μέιρσον, γράφει πως, «αν έφτιαχνες μία λίστα με χώρες, που θα έπρεπε να έχουν μάθει από τα εκατοντάδες χρόνια λαθών του παρελθόντος τους, η Γερμανία θα έπρεπε, να είναι στην κορυφή…
 Δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει μάθει κόστος της τρελής προσήλωσης στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της, έχει τις ρίζες της στην απόφαση των αντιπάλων της του Β Παγκοσμίου Πολέμου, να διαγράψουν το ήμισυ των χρεών της»  
Η νέα κυβέρνηση εκφράζει την σύγκρουση με το παρελθόν της κακοδιαχείρισης
Σχετικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση και τον χαρακτήρα που προσδίδει η σύγκρουση με το παρελθόν, γράφει ότι,  «Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείριση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του Αντενάουερ ως προς εκείνη του Χίτλερ. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας» προστίθεται.
Καταστροφή και για τους Γερμανούς ένα «Grexit»
Επίσης η αμερικανική εφημερίδα, κάνει αναφορά  στα τραγικά αποτελέσματα που θα είχα για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ.
«Τόσο για λόγους στρατηγικής, όσο και οικονομικούς, θα αποτελούσε καταστροφή για τη Γερμανία εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην αποκήρυξη των χρεών της και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης».
Οι «τυχεροί» γερμανοί, είχαν τους συμμάχους που τους χάρισαν τα χρέη τους.
«Ευτυχώς για τη Γερμανία, οι δικοί της πιστωτές είχαν υιοθετήσει διαφορετική στάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος, το 1953, 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στη Γερμανία κατά την προ-ναζιστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Δ. Γερμανίας κατά το ήμισυ.
Επιπλέον, συμφώνησαν ότι η αποπληρωμή του δεν θα προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές.
Με τη συγκατάθεση όλων των μερών, η συμφωνία του Λονδίνου και οι διαδοχικές τροποποιήσεις της, κατέστησαν τη Γερμανία ισότιμη με τους πιστωτές της, διαθέτοντας τη δυνατότητα, την οποία χρησιμοποίησε κατά καιρούς, να απορρίπτει τους όρους των πιστωτών και να εμμένει σε νέες διαπραγματεύσεις».
Μόνο το 11% των δανείων που πήρε η χώρα, δόθηκαν στην Ελλάδα
Σημαντική αναφορά στα τραγικά αποτελέσματα των σκληρών πολιτικών λιτότητας που επέβαλλαν οι δανειστές στην χώρα μας, «η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ.

Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%.
Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.
Μόλις το 11%  δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση.
Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν μία νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκή Ένωσης αντέδρασαν σθεναρά στις όποιες αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive