Είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι μεγιστάνες στην Ελλάδα, και όπως σημειώνουν οι FT, κάποιοι τους θαυμάζουν και κάποιοι τους ζηλεύουν για τα αμύθητα πλούτη και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις. Ενώ οι απλοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτούς ως «οι διαπλεκόμενοι», οι οικονομολόγοι τους αποκαλούν ολιγάρχες, λόγω της κυριαρχίας τους στην επιχειρηματική ζωή του τόπου...
Όπως όμως και αν περιγράφονται σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, ο ρόλος τους στην ελληνική πολιτική ζωή και κοινωνία έχει μπει στο μικροσκόπιο ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει «κηρύξει πόλεμο» στους ολιγάρχες, και σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Σταθάκη, αν καταλάβει την εξουσία θα τερματίσει την πρακτική της δωρεάν παροχής τηλεοπτικών αδειών, σε πολιτικά ημέτερους, και θα επανεξετάσει το καθεστώς ιδιωτικοποίησης ορισμένων συμβάσεων.
«Η αντιμετώπιση της οικονομικής κυριαρχίας των ολιγραχών είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Σταθάκης.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα σχόλια αυτά, σηματοδοτούν μια στροφή στην Ελλάδα, όπου οι επιρροή των ολιγαρχών είναι αισθητή από όλους αλλά σπανία κάποιος συζητάει δημοσίως τέτοια ζητήματα.
«Το πραγματικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στην Ελλάδα είναι το καθεστώς ολιγαρχίας, αλλά είναι ένα θέμα ταμπού, που δεν συζητούν οι πολιτικοί και τα μμε δεν γράφουν για αυτό» δηλώνει στου FT, o Αριστείδης Χατζής, καθηγητής δικαίου και οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ένας από τους λόγους για αυτό το ταμπού σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι τα κύρια μμε στην Ελλάδα, ανήκουν στους ολιγάρχες.
Σε πρόσφατη διαρροή της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που αναρτήθηκε στο WikiLeaks διαβάζουμε: « Τα Ελληνικά ιδιωτικά μμε, ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς συγγένειας, γάμου, και άλλους δεσμούς με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους".
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ο έλεγχος αυτών των ανθρώπων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η κρίση δεν φαίνεται να τους επηρέασε, παρά την εξαφάνιση των όποιων κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά παρόλα αυτά έχουν αποδυναμωθεί από τους περιορισμούς των διεθνών δανειστών.»
Οι πολιτική επιρροή των ολιγαρχών φαίνεται να αποδυναμώθηκε, από το γεγονός ότι ακόμα και τα πολιτικά κόμματα πρέπει πλέον να διατηρούν λογιστικά βιβλία, και στο μέλλον θα είναι και όλο και πιο δύσκολο να υπάρχει κρυφή χρηματοδότηση προς οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, καθώς και χρηματοδότησης των πολιτικών από τον επιχειρηματικό τομέα.
Το μέγεθος της διαπλοκής αυξήθηκε σύμφωνα με τους FT, όταν κατά την δεκαετία του 1990, η οικονομία της χώρας απογειώθηκε μέσω της φιλελευθεροποίησης της, που ήταν ένα από τα ζητούμενα για την ένταξη στην νομισματική ένωση, και την χρηματοδότηση που λάβαινε από τις Βρυξέλες, για έργα υποδομής και τεχνολογική ανάπτυξη.
Τα μεγάλα συμβόλαια μοιράστηκαν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, και κατά καιρούς , κάποιος έλεγχος, φανερώνει το μέγεθος της κατάστασης, και αυτό να επηρεάζει τα πολιτικά δρώμενα στην χώρα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα «Στο παρελθόν είδαμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Σωκράτη Κόκκαλη, ιδρυτή της εταιρείας Intracom, για την πτώση της κυβέρνησης του το 1993, με αφορμή την διαφωνία τους για την τότε συζήτηση περί πώλησης του ΟΤΕ, σε Γαλλικό όμιλο, που είχε τον δικό της προμηθευτή συσκευών, παρακάμπτοντας τον κο Κόκκαλη, ο κος Κόκκαλης, είχε αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.
Το δημοσίευμα στην συνέχει εξετάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Κόκκαλη, και την επέκταση της επιρροής του σε σημαντικά τμήματα της Ελληνικής οικονομίας, και την αγορά της Π.Α.Ε Ολυμπιακός.
Ο Γ. Παπανδρέου είχε επίσης ισχυριστεί το 2011, ότι η πτώση της κυβέρνησης του οφειλόταν στους ολιγάρχες, μετά από εκστρατεία του τότε υπουργείο οικονομικών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, που στοίχησε στο ελληνικό δημόσιο 3 δις ευρώ.
Όπως ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε στους FΤ: «Αρκετοί εξέχοντες τραπεζίτες, και βιομήχανοι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ήταν αποφασισμένοι να με κάνουν να αποχωρήσω».
Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακούρη, επικεφαλής του ελληνικού σκέλους του διεθνούς οργανισμού για την διαφάνεια,» οι Έλληνες ολιγάρχες τηρούν αυτή την στιγμή στάση αναμονής περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις, με αναφορές να θέλουν ορισμένους από αυτούς να κάνουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άγνωστα μέχρι στίμης αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κορυφαίοι ολιγάρχες στην Ελλάδα είναι οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Μιχάλης Σάλλας, Σπύρος Λάτσης, Γιώργος Μπόμπολας, και Δημήτρης Κοπελούζος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.