Στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων είχαν βρεθεί οι ανεξάρτητοι βουλευτές, κατά την διάρκεια και των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας μάλιστα αίσθηση ακόμα και με ένα τους νεύμα, το οποίο επιδεχόταν περαιτέρω και συνάμα εξονυχιστική, διερεύνηση και ερμηνεία… Κι αυτό γιατί η ψήφος τους ήταν εκείνη που θα έκρινε αν η χώρα θα οδηγείτο στις κάλπες ή όχι…
Αφού όμως αποτέλεσαν για 20 μέρες τον διακαή πόθο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς επιβίωση ή αντίστοιχη πτώση, με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών οι προβολείς έσβησαν απότομα και οι ίδιοι βρέθηκαν σε αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης.
Από τα ποικίλα πολιτικά φλερτ, μερικά εκ των οποίων είχαν ήδη ξεκινήσει ενώ άλλα άρχισαν να αναπτύσσονται από το μεσημέρι της 25ης Δεκεμβρίου κι έπειτα, κάποια ευδοκίμησαν ενώ άλλα παρέμειναν στα λόγια, αφήνοντας κάποιους εκτός πολιτικής σκέπης και κατ’ επέκταση εκτός πολιτικής σκηνής…
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων 9 από τους 25 ανεξάρτητους δεν πέρασαν το προεκλογικό τεστ, μένοντας εκτός ψηφοδελτίων και εκτός κοινοβουλίου ενώ οι υπόλοιποι 16 «γυρολόγοι», εντάχθηκαν με επιτυχία στην νέα τους πολιτική στέγη με την ελπίδα να ενταχθούν και στην νέα πολιτική σκηνή. Ποιοι ήταν εκείνοι που όμως δεν κατάφεραν ή έστω επέλεξαν να μην περάσουν το κοινοβουλευτικό κατώφλι για την επόμενη τετραετία;
1. Μίμης Ανδρουλάκης
Ο Μ. Ανδρουλάκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως επιθυμεί να αποχωρήσει από την πολιτική και όπως φάνηκε δεν επεδίωξε να ενταχθεί σε κάποια από τις εκλογικές λίστες.
2. Βύρων Πολύδωρας
«Δεν θα μετέχω αυτή τη φορά στις εκλογές», ήταν η απάντηση του Βύρωνα Πολύδωρα στα σενάρια που τον έφεραν να πολιτεύεται και σε εκείνα που τον ήθελαν να φλερτάρει με την θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ.
3. Βασίλης Καπερνάρος
Αν και ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Καπερνάρος κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος Ρίζες, του πρώην γ.γ της κυβέρνησης, Ιωάννη Μπαλτάκου, παρόλα αυτά δήλωσε πως «δεν θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές της μισαλλοδοξίας και του ευτελούς φανατισμού, αλλά θα προετοιμαστεί για τις επόμενες, χωρίς πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς και ανίερους κομματικούς καιροσκοπικούς συμβιβασμούς»….
4. Παναγιώτης Μελάς
Χωρίς πολιτική στέγη έμεινε και ο Παναγιώτης Μελάς, μετά την διαφοροποίησή του στο θέμα της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και την αποχώρησή του από τους ΑΝ. ΕΛ. Βέβαια αφότου δήλωσε πως δεν δέχεται «να παραμείνει με ανθρώπους που λένε αισχρότατα ψέματα, βρώμικα ψέματα, αισχρότητες και κακοήθειες» υπογράμμισε πως θα επανέλθει δριμύτερος στις μεθεπόμενες εκλογές . Την ίδια πορεία ακολούθησε και ο υιός του ο οποίος έμεινε εκτός γαλάζιας λίστας.
5. Γιάννης Κουράκος
Αν και έστω στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία στήριξε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, εντέλει δεν κατάφερε να ενταχθεί στις εκλογικές λίστες. Βέβαια σύμφωνα με δήλωσή του, κατά την οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην πολιτευθεί, «η απόφαση του να απέχει από την επόμενη εκλογική διαδικασία ήταν συνειδητή εφόσον θα αποβεί επιζήμια για την χώρα».
6. Χρυσούλα Γιαταγάνα
«Όχι ευχαριστώ» ήταν η απάντηση της Χρυσούλας Γιαταγάνα μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συμπεριλήφθη σε τιμητική αλλά μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. «Δεν αποδέχτηκα την πρόταση αυτή, γιατί έχω μάθει να κερδίζω η ίδια, με τον αγώνα μου, την όποια θέση μου ανήκει. Είχα ζητήσει να δώσω τη μάχη του σταυρού στην Α’ Θεσσαλονίκης, για να κρίνουν οι συμπολίτες μου εάν επιθυμούν να υπάρχει και η δική μου φωνή στην επόμενη Βουλή» ήταν οι δηλώσεις που ακολούθησαν την απόρριψη της πρότασης. Οι κακές γλώσσες βέβαια λάλησαν ως αιτία του όχι, το γεγονός πως της προτάθηκε θέση σε μη εκλόγιμη σειρά.
7. Πάρις Μουτσινάς
Εκτός εκλογικής λίστας του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως με την αρχική προσέγγιση, βρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ο κ. Πάρις Μουτσινάς. Παρά τα θετικά μηνύματα ένθεν κακείθεν και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις η συνεργασία δεν επετεύχθη και η έκπληξη που ακολούθησε καταγράφηκε μεγάλη.
8. Μάρκος Μπόλαρης
Εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος και προς ΣΥΡΙΖΑ πορευόμενος ο κ. Μπόλαρης είναι ένας ακόμη βουλευτής του οποίου το όνομα δεν θα δούμε στο εκλογικά ψηφοδέλτια πληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία του στην πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση Παπανδρέου. Ακόμα όμως και οι συζητήσεις που φαίνεται να είχε με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν ευδοκίμησαν…
9. Σταθης Μπούκουρας
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας, μετά το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου εντός κοινοβουλευτικών εδράνων με την δακρύβρεχτη απολογία του κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την αίτηση άρσης ασυλίας, πήρε τον δρόμο προς το σπίτι μένοντας εκτός πολιτικής σκηνής και εκτός φυλακής… Νωρίτερα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Πολιτική κυβίστηση: Οι 16 ανεξάρτητοι που βρήκαν στέγη
Από τους πρώην ανεξάρτητους βουλευτές 16 είναι εκείνοι που βρήκαν πολιτική στέγη για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τη μερίδα του λέοντος πήρε το Ποτάμι καθώς και η Νέα Δημοκρατία , ενώ τρίτος υποθάλποντας 4 ανεξάρτητους βουλευτές ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν τα δύο άλλα κόμματα που «στέγασαν» από έναν πρώην ανεξάρτητο βουλευτή.
Τους πήρε το Ποτάμι
Οι κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα και Π. Τατσόπουλος - οι τρεις πρώτοι είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα ενώ οι δύο τελευταίοι είχαν ψηφίσει όχι και στις τρεις ψηφοφορίες - μετά την ανεξάρτητη καριέρα τους αποφάσισαν να στηρίξουν τον Σταύρο Θεοδωράκη και βρέθηκαν έτσι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού.
Μπήκαν στις γαλάζιες λίστες
Πέντε ήταν και οι πρώην ανεξάρτητοι βουλευτές που επέλεξαν τη στέγη της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι κ. Μίκα Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Γ. Νταβρής και Β. Οικονόμου εντάχθηκαν στις γαλάζιες λίστες για να δώσουν την μάχη τους στις 25 Ιανουαρίου.
Τους στέγασε η Κουμουνδούρου
Οι Οδ. Βουδούρης Θ. Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή αποτελούν πλέον τους 4, πρώην ανεξάρτητους, νυν υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ .
Τέλος ο Χρ. Αηδόνης εντάχθηκε στο νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κόμμα του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην χρυσαυγίτης Χρ. Αλεξόπουλος συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια του Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.