Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

"ΞΥΠΝΗΣΑΝ" στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο δυτικής Αφρικής, επαναστάτησαν και ΝΙΚΗΣΑΝ

Lieutenant Colonel Yacouba Isaac Zida of Burkina Faso's presidential guard speaks to anti-government protesters in front of army headquarters in Ouagadougou
Παραιτήθηκε ο Μπλεζ Κομπαορέ εν μέσω μαζικών αιματηρών διαδηλώσεων… Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζίντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Προεδρικής Φρουράς στην Μπουρκίνα Φάσο της δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε, μέσω δήλωσής του, που ανέγνωσε στο ραδιόφωνο Ωμέγα, ότι έχει αναλάβει ως επικεφαλής του κράτους....
 «Αναλαμβάνω από το εξής (…) τις ευθύνες του επικεφαλής της μετάβασης και του αρχηγού κράτους για να διασφαλίσω τη συνέχεια του κράτους, μέχρις ότου καθοριστεί με συναινετικό τρόπο με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας ειρηνικής δημοκρατικής μετάβασης», ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ζιντά σε ομιλία του που μεταδόθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Οι δηλώσεις του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Μπουρκίνα Φάσο, του στρατηγού Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του αρχηγού κράτους, είναι άκυρες», υπογράμμισε ο Ζιντά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μετά την ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση του αντισυνταγματάρχη ήρθε αφότου κάτοικοι που ζουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου ανέφεραν ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και επί αρκετά λεπτά της ώρας ακούγονταν συνεχόμενα πυρά.
Ο συνταγματάρχης ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από την Αφρικανική Ένωση και την ECOWAS (την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, στην οποία συμμετέχει η Μπουρκίνα Φάσο), να «δείξουν κατανόηση» και να «υποστηρίξουν» τον λαό της χώρας «σε αυτές τις δύσκολες δοκιμασίες» που περνά.
Την ίδια ώρα δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο στρατηγός Τραορέ. Μετά την ανακοίνωσή του ότι αναλαμβάνει το ηνία της χώρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά την παραίτηση του Κομπαορέ, ο στρατηγός δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.
Μεγάλες διαφωνίες παρουσιάστηκαν χθες στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ορίστηκαν από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση εγγυήτριες για την πολιτική και θεσμική μετάβαση της Μπουρκίνα Φάσο, μετά την παραίτηση του Κομπαορέ έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία.
Πάντως η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει ανοικτά θέση. «Εναπόκειται σε αυτούς να το οργανώσουν. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ζεφερέν Ντιαμπρέ όταν ρωτήθηκε σχετικά.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο στρατός σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει με τη μετάβαση, θα τους πούμε τι πιστεύουμε», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η μετάβαση αυτή να διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο. Παρόλα αυτά ο Ντιαμπρέ εξέφρασε «την ικανοποίησή» του για την παραίτηση του Κομπαορέ, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές «προκλήσεις» για «την ανοικοδόμηση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive