Εντελώς νεφελώδες είναι το πολιτικό τοπίο ετούτη τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι εκκλήσεις της ΔΗΜΑΡ για τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η συμφωνία σε αυτό το ζήτημα με τους ΑΝΕΛ, αλλά και η δήλωση κορυφαίου στελέχους της Κουμουνδούρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο συμβούλιο εφόσον το συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν αρκετές κινήσεις για να δημιουργηθεί η αίσθηση, την Κυριακή το βράδυ, πως κάτι είναι στα σκαριά. Άλλωστε, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως και ο Αλέξης Τσίπρας θα δει σήμερα Δευτέρα τον Κάρολο Παπούλια, το ίδιο κι ο Κουβέλης, όπως θα τον δει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κινήσεις....
που κάθε άλλο παρά κάτω από μία στενά επικοινωνιακή τακτική πρέπει να εξηγούνται.
Πιο αργά το βράδυ της Κυριακής, εμφανίζεται ο Αλ. Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δηλώσει πως η εβδομάδα που έρχεται «θα είναι εβδομάδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων».
Οι εικασίες κάνουν λόγο για το μείζον και καυτό ζήτημα με την κυπριακή ΑΟΖ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το χρέος και την αποπληρωμή του αλλά και τον πάγο που έβαλε ο Σόϊμπλε σε ότι επιχειρούσε να αποκομίσει η ελληνική πλευρά. Η σχεδόν απαξιωτική δήλωση του Γερμανού υπουργού, πως ποσώς μας ενδιαφέρουν οι εκλογές και τα προβλήματα σας και πως μάλλον δεν είστε ακόμα έτοιμοι για τις αγορές, έσβησε κάθε ελπίδα ακόμα και για επικοινωνιακού τύπου κινήσεις από την κυβέρνηση.
Παράλληλα όμως, η γερμανική αποστροφή, «φοβόμαστε ότι θα ξεκινήστε πάλι τις παροχές» στέλνει μήνυμα και σε όποια μελλοντική κυβέρνηση.
Οδηγείται η χώρα σε εκλογές;
Η γνωστή ιστοσελίδα Iskra η οποία πρόσκειται στην αριστερή πλατφόρμα και πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενεί άρθρο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τον αρθρογράφο να τοποθετεί ως ιδιαίτερα σημαντική την νέα αξιολόγηση της τρόικας αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται, χωρίς να μπορεί να τα κρύψει η κυβέρνηση.
«Η τροϊκανή αξιολόγηση-εκβιασμός, προϊόν της συνολικής, στρατηγικής κατάρρευσης του ευρωζωνικού μύθου, προϋποθέτει ψήφιση νέων σκληρών μέτρων. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, τα εργασιακά και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, το ασφαλιστικό , είναι το επόμενο «πικρό ποτήρι» και δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν από τις σπασμωδικές, επικοινωνιακού χαρακτήρα, μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης .»
Επανέρχεται μάλιστα και το σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού με διατήρηση όμως της παρούσας κυβέρνησης, σενάριο που κυκλοφορεί σε αρκετά δημοσιογραφικά γραφεία, όπου και βλέπουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας - σωτηρίας με πρωθυπουργό κάποιον «άσπιλο» και «άφθαρτο». Ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Η δημιουργία μίας τέτοιας μορφής κυβέρνησης μπορεί να γίνει μόνο για έναν πολύ συγκεκριμένο και ορατό σκοπό. Όπως, ας πούμε, η κρίση με την Τουρκία. Ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη για εθνική συναίνεση, για να σωθεί η χώρα, όπως φωνάζουν εδώ και κάμποσο καιρό συγκεκριμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ.
Ή, άλλο παράδειγμα, για την εθνική συναίνεση, μία κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα.
Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση η Αριστερά, ήτοι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται - νιώθει πως θα δεχτεί μεγάλη πίεση. Στελέχη του ανησυχούν σοβαρά πως θα βρεθούν πάλι σε θέση άμυνας και πως συγχρόνως θα κληθούν να απαντήσουν στην πράξη πια και με πίεση χρονική τι «επιλέγουν», συνεργασία με τις δυνάμεις του μνημονίου για να σωθεί η Ελλάδα ή απόρριψη αυτού του ενδεχομένου, με κίνδυνο να φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανή πτώση της κυβέρνησης και εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ αναζητά να μπει ως σφήνα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
«Η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της ΝΔ».
Αυτό είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας τους κρυφούς πόθους και στόχους του κόμματος του. Το οποίο ΠΑΣΟΚ βέβαια «εκσυγχρονίζεται» και αλλάζει σε Δημοκρατική Παράταξη.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως παραμένει σταθερό και προσηλωμένο στην τακτική του που είναι μακρυά από εκλογές πάση θυσία. Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Κουκουλόπουλος, το «όχι» (σε εκλογές) είναι πολύ καθαρό και βαθιά πολιτικό αλλά «δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις και πρέπει να διεκδικήσουμε την τρίτη εντολή».
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, έκανε λόγο για εγχείρημα που μπορεί να δώσει απάντηση για το μέλλον και χαρακτήρισε, ως πολύ σημαντικό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει σήμερα κανένα περιθώριο ασυνεννοησίας. Υποστήριξε ακόμα ότι «το κύριο πολιτικό ζήτημα και η αλλαγή ατζέντας που πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να εδραστεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα από την ευρύτερη αλλαγή πολιτικού συστήματος», ενώ και ο κ. Λοβέρδος εστίασε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν συνεχίσει η χώρα την πορεία της, είπε, θα ναι «στον αέρα ότι κατακτήσαμε».
Τελευταία ευκαιρία για τη ΔΗΜΑΡ η πρόταση για το συμβούλιο
Ο Φώτης Κουβέλης θα παρουσιάσει στον κ. Παπούλια την πρόταση του για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με θέμα την συνεννόηση για το χρέος της χώρας.
Αυτό που διαρρέει προς τα έξω είναι ότι ο κ. Κουβέλης εκτιμά πως πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα η συνεννόηση στο μείζον αυτό θέμα.
Στην ουσία γνωρίζει ότι τα περιθώρια στενεύουν υπερβολικά και με όλο αυτό το εύθραυστο πολιτικό τοπίο, επιβάλλεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.