Στα δικά τους έσοδα θα πρέπει να στηριχτούν από εδώ και στο εξής τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία, με την κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας να πέφτει του χρόνου στο ναδίρ. Όπως προκύπτει πιο συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του 2015 που κατατέθηκε στην Βουλή, η χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 22,9%, φτάνοντας τα 1,18 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. που ήταν οι φετινές οικονομικές ενισχύσεις, ενώ στον ΕΟΠΥΥ.....
η κρατική επιχορήγηση θα φτάσει στα 526 εκατ. ευρώ μόλις, μειωμένη κατά 17% σε σύγκριση με φέτος (η χρηματοδότηση θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τα 633 εκατ.). Το υπουργείο Υγείας τέλος θα έχει στη διάθεσή του συνολικά 4,22 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. το 2014.
Σύμφωνα με την "capital" ο ΕΟΠΥΥ καλείται την επόμενη χρονιά να βασιστεί σχεδόν αποκλειστικά στις εισφορές περίθαλψης που αποδίδουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να μπορέσει να τηρήσει τις βασικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επαναλαμβάνει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα ελλείμματα στα ταμεία του Οργανισμού, καθώς οι προϋπολογισμοί για το φάρμακο, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές θα είναι πάλι «κλειστοί», οπότε οι όποιες υπερβάσεις θα επιμεριστούν στους παρόχους. Όπως προβλέπεται άλλωστε και στο κείμενο του Προϋπολογισμού, τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ διασφαλίζονται μέσω της εφαρμογής των μηχανισμών καθιέρωσης ποσού επιστροφής (rebate) και αυτόματων επιστροφών (clawback).
Για τον ΕΟΠΥΥ εντούτοις το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιούργησαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την ένταξή τους σε αυτόν. Για να είναι ο Οργανισμός συνεπής με τους παρόχους, αναμένεται να τονωθεί με το ποσό των 344 εκατ. ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων. Αντίστοιχα, αναμένεται να διενεργηθούν εντός του ίδιου έτους πληρωμές για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού ύψους 652 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το ταμειακό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται στα 200 εκατ.
Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι όποιες σκέψεις για κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων φαίνεται να πέφτουν πλέον στο κενό, αφού το ποσό αυτό από τους ασθενείς αναμένεται να είναι από τα βασικά έσοδα του ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, εκτιμάται φέτος ότι θα εμφανίσουν αρνητικό ταμειακό αποτέλεσμα 42 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους άγγιζαν τα 400 εκατ.
Στην έκθεση του Προϋπολογισμού αναφέρεται ακόμη ότι ταυτόχρονα υλοποιούνται διαρθρωτικές δράσεις που αποσκοπούν στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο προϋπολογισμός του φαρμάκου θα παραμείνει αμετάβλητος κοντά στα 2 δισ. ευρώ και του χρόνου, παρόλα αυτά η υπέρβαση των διαθέσιμων κονδυλίων έχει γίνει πια μόνιμο φαινόμενο. Για τη μείωση της υπέρβασης, οι λύσεις φαίνεται να είναι η συνεχής αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων βάσει των τριών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές, η προώθηση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων κι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.