Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Σκάνδαλο η φοροδιαφυγή της Eldorado Gold που βγάζει χρυσάφι από τις Σκουριές! Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Eldorado Gold
Η Eldorado Gold που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές φαίνεται πως καταφέρνει νόμιμα να μην αποδίδει ούτε ευρώ φόρο στο ελληνικό κράτος. Η Ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση, SOMO παρακολουθεί τις πολυεθνικές εταιρίες και καταγγέλλει την Eldorado Gold ότι μέσα από μια σκοτεινή κίνηση κεφαλαίων καταφέρνει να μην πληρώνει φόρους στις χώρες τις οποίες δραστηριοποιείται....
 Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας που μας μεταφέρει την είδηση, αναφέρει ότι η Eldorado Gold αποδίδει φόρους στο φορολογικό παράδεισο των νησιών Μπαρμπέιντος. Ενδεικτικό της ραγδαίας ανάπτυξης της κερδοφορίας της εταιρίας στη χώρα μας είναι ότι τα κέρδη της το 2009 ήταν 39.000 και αυξήθηκαν στα 7 εκατομμύρια το 2013.
Η SOMO καταγγέλλει ότι το ελληνικό τμήμα της Eldorado Gold αποτελεί θυγατρική μιας εταιρίας – φάντασμα που ουσιαστικά είναι μια ταχυδρομική θυρίδα κάπου στο Αμστερνταμ. Αυτή η εταιρία είναι μόνο μία από τις 12 εταιρίες – φαντάσματα που διατηρεί η Eldorado Gold μόνο στην Ολλανδία. Αυτές είναι οι μητρικές εταιρίες 43 συνολικά θυγατρικών τους διεσπαρμένων σε όλο τον κόσμο. Τέσσερεις από τις εταιρίες – φαντάσματα αγόρασαν ομόλογα της «Ελληνικός Χρυσός»  χρησιμοποιώντας κεφάλαια εταιρίας της Eldorado Gold με έδρα τα νησιά Μπαρμπέιντος. Με αυτό το κόλπο η Eldorado Gold, δεν απέδωσε φόρο για τα εκατομμύρια των κερδών της ούτε στην Ολλανδία, ούτε την Ελλάδα, αλλά στα νησιά Μπαρμπέιντος που έχουν σχεδόν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές.
Ο μηχανισμός κίνησης των κεφαλαίων όπως τον περιγράφει η Κατρίν ΜακΓκάραν, ερευνήτρια της SOMO στην Ελευθεροτυπία, είναι ουσιαστικά η δανειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός από εταιρίες – ταχυδρομικές θυρίδες της Eldorado Gold, μέσω ανασφάλιστων ομολόγων που εκδίδει. Τα κεφάλαια με τα οποία αυτές δανείζουν ανήκουν στην εταιρία της Eldorado Gold στα νησιά Μπαρμπέιντος.
Τα παραπάνω είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες της SOMO για τις δραστηριότητες της Eldorado Gold σε Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά. Φυσικά αποτελούν καταπέλτη για την κυβέρνηση Σαμαρά που ενώ έβαζε τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν και να βιαιοπραγούν ενάντια σε μέλη του κινήματος που αναπτύχθηκε στις Σκουριές, απαντούσε στις λαϊκές αντιδράσεις αλλά και εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ με το ότι το ελληνικό κράτος έχει να λαμβάνει 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια από τις δραστηριότητες της εταιρίας στις Σκουριές. Θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις, δεδομένου ότι οι εξορύξεις στις Σκουριές ήδη εμφανίζουν τα τραγικά αποτελέσματά τους για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το κίνημα των ντόπιων παραμένει αλύτρωτο και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να αναλάβει μελλοντική κυβέρνηση.

1 σχόλιο:

  1. μπα κάποιο λάθος θα κάνουν,
    ο μπουμπούκος μας λέει οτι τα ιδιωτικοποιούμαι για να μαζεύουμε φόρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive