Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑλτης. ΧΑΘΗΚΑΝ 600.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

Λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ή του εντύπου Ε2 για τα μισθωμένα ακίνητα φαίνεται να είναι η βασική αιτία για την απώλεια -σε πρώτη φάση- της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με κενά μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια, γραφεία ή καταστήματα, το 2013.
Η ευκαιρία εκπτώσεων βέβαια δεν χάθηκε οριστικά. Αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν με το καλό από βδομάδα ανοίξει η ειδική εφαρμογή, θα έχουν αυτόματα το νέο τους εκπτωτικό εκκαθαριστικό.
Στόχος της ΓΓΔΕ είναι με την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων η εκκαθάριση να γίνεται αυτόματα και να εκδίδεται απευθείας το νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό. Επί του παρόντος, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ ή 4,785 εκατ. ευρώ κέρδισαν 78.399 ιδιοκτήτες με δικαιώματα σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στις 11 Σεπτεμβρίου όμως, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών...

οι δικαιούχοι έκπτωσης μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων υπολογίζονταν σε περίπου 700.000.

Η απόκλιση ανάμεσα στις αρχικές εκτιμήσεις και στο αποτέλεσμα είναι τεράστια και όπως εξηγούν πηγές της ΓΓΔΕ, η αιτία κρύβεται σε μια χιονοστιβάδα λαθών από την πλευρά των φορολογουμένων.

Διαφορετική εικόνα δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος -αναγνωρίζοντας και τα λάθη των φορολογουμένων- δίνει μερίδιο ευθύνης και στο ίδιο το σύστημα εκκαθάρισης της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών με πανομοιότυπα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για παράδειγμα από τα τέσσερα ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα στη διάρκεια του 2013, η έκπτωση 20% χορηγήθηκε μόνο για το ένα.

Ενδεχομένως να έχει δηλωθεί ένας αριθμός παροχής και για τα τέσσερα ακίνητα, αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, επιχειρώντας να απαντήσουν στη συγκεκριμένη επισήμανση.

Η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά την προσπάθεια αυτόματης εκκαθάρισης για να δοθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να κάνουν το παραμικρό οι φορολογούμενοι, ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα θα έπρεπε να παντρέψει στοιχεία από το Ε1, το Ε9, τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και το Ε2 για τα μισθωμένα ακίνητα. Το τελευταίο έντυπο δεν είναι κωδικοποιημένο. Επιπλέον, πρόβλημα αποδείχθηκε...η ορθογραφία.

«Φανταστείτε ότι πολλοί φορολογούμενοι είχαν αναγράψει το 'κενό' ως 'κεννώ' ή 'καινό' ή ακόμα με έναν ιδιότυπο κωδικό 'ΚΙΔ', δυσχεραίνοντας την αυτόματη διασταύρωση» αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ. Τα ορθογραφικά προβλήματα ξεπεράστηκαν.

Όχι όμως και αυτά που προέρχονταν από την ελλιπή συμπλήρωση του εντύπου Ε2 και τη μη κωδικοποίησή του. Χιλιάδες φορολογούμενοι, ενδεχομένως για να αποφύγουν τον έλεγχο, δεν είχαν δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή είχαν δηλώσει για το ίδιο ακίνητο (ένα στον Έβρο και ένα στην Κρήτη για παράδειγμα) τον ίδιο αριθμό παροχής. Όλοι αυτοί αποκλείστηκαν, αρχικά τουλάχιστον, από την έκπτωση του 20%.

Αν υποβληθούν διορθωτικές δηλώσεις, οι εκπτώσεις δεν χάθηκαν οριστικά. Η εφαρμογή για την τροποποιητική δήλωση Ε9 αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive