Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τι λένε Ιταλοί αρχαιολόγοι: «Δεν βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη»

Ιταλοί αρχαιολόγοι: «Δεν βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη»

Με μεγάλη προσοχή συνεχίζονται οι εργασίες των αρχαιολόγων στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, καθώς εντείνεται η αγωνία για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται πως θα δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τo ταφικό μνημείο.
Ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, ο καθηγητής Νικόλα Μπονακάζα, ανέφερε:...

 
O αρχαιολόγος Νicola Bonacasa
O αρχαιολόγος Νicola Bonacasa
«Στον τύμβο Καστά, λοιπόν, αν έχουμε έναν νεκρό, σίγουρα θα είναι κάποιο μεγάλο πρόσωπο της εποχής. Όμως, σας ξεκαθαρίζω πως δεν πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρακολουθώ τι γίνεται στην Ελλάδα με τα σενάρια, αλλά να είστε σίγουροι πως εκεί δεν είναι ο τάφος του Έλληνα Στρατηλάτη. Είναι αδύνατον με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Ο Αλέξανδρος τάφηκε στην Αλεξάνδρεια κι εκεί αναζητεί όλος ο κόσμος τον τάφο του».
«Ο τάφος είναι τόσο μεγάλος, που για μένα είναι απίθανο να είναι ένας τάφος για ένα άτομο. Πιστεύω πως είναι ένα κενοτάφιο, όχι απαραίτητα στρατιωτικό. Είναι πολύ πιθανό να έχει φτιαχτεί και για πολιτικά πρόσωπα της εποχής. Δύσκολο να βρίσκεται εκεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος, διότι ο βασιλιάς δεν μπορεί να ταφεί με άλλους. Μπορεί να βρίσκονται μέσα στρατηγοί της εποχής αλλά και στρατιώτες. Όχι όμως άτομα της βασιλικής οικογένειας. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται εκεί. Η πρωτεύουσα ήταν η Πέλλα. Δεν ήταν η Αμφίπολη».
Όσον αφορά στις Καρυάτιδες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου υποστηρίζει: «Εδώ είναι το περίεργο, γιατί την περίοδο εκείνη αρχίζουν να γεννιούνται τα "μείγματα". Μείγματα μεταξύ της θρησκείας και της ιστορίας της εξουσίας. Υπάρχει ένα σύστημα διασύνδεσης ανάμεσα στα γεγονότα, γι' αυτό έχουμε εκεί και τις Σφίγγες αλλά και τις Καρυάτιδες. Δεν είναι απίθανο να βρουν κι άλλα στοιχεία διαφορετικών εποχών. Οι Καρυάτιδες, όμως, δεν ανήκουν στην πολιτική παράδοση της εποχής, αλλά ούτε και στην παράδοση της βασιλικής αυλής. Άρα, είμαστε πολύ μακριά από την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου». 



Ο διευθυντής της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza, καθηγητής Έντσο Λίπολις, μίλησε για τη σπουδαιότητα του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά καθώς και για τη σημασία των Καρυάτιδων και των Σφιγγών.

O καθηγητής Enzo Lippolis
O καθηγητής Enzo Lippolis
Όπως υποστήριξε: «Το ταφικό μνημείο είναι εντυπωσιακό σε διαστάσεις και, σίγουρα, αν είναι τάφος, δεν είναι ένας τάφος για ένα μη σημαντικό άτομο. Άκουσα πως στην Ελλάδα υπάρχει κάποιος ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται για τον τάφο του Έλληνα στρατηλάτη. Ο Μέγας Αλέξανδρος ετάφη στην Αλεξάνδρεια κι εδώ κλείνουμε αυτήν τη συζήτηση. Η Ρωξάνη, τώρα, και ο Αλέξανδρος ο 4ος δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη. Δεν θα απέρριπτα ότι θα μπορούσε να ήταν ο τάφος αυτών, αν τελικά το μνημείο αποδειχθεί τάφος. Δεν έχω άλλωστε και στοιχεία για να το απορρίψω. Όμως, το μνημείο μού φαίνεται αρκετά μεγάλο για να είναι ένας τάφος στρατηγού ή στρατηγών του Μακεδονικού βασιλείου. Ακόμα και για τον Νέαρχο θα μου φαινόταν πολύ περίεργο να του έχουν φτιάξει έναν τάφο με αυτές τις διαστάσεις.Για μένα το ταφικό μνημείο αυτό δείχνει πολιτική εξουσία. Αλλά είναι νωρίς ακόμα, προχωρούν οι ανασκαφές. Ωστόσο, δεν αποκλείω να πρόκειται για μια μεγάλη ταφή, ένα πολυάνδριο. Μην ξεχνάτε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε για το πού μπορεί να ετάφησαν μέλη της οικογένειας του Κασσάνδρου. Η Αμφίπολη, όμως, δεν είναι η καρδιά της αυθεντικής Μακεδονικής δυναστείας. Επίσης, είναι πολύ νωρίς για τη χρονολόγηση του ταφικού μνημείου αλλά και για να πούμε ποιος ήταν ο προορισμός του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive