Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;...
Ενώ στην Ελλάδα τη συζήτηση μονοπωλούν οι φοροελεφαρύνσεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα να «χαλαρώσει» το pressing σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, σε διεθνές επίπεδο αναπτύσσεται μια «υπόγεια» οικονομική διπλωματία και ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που σχολίασαν την προσπάθεια της Ευρώπης να «πάρει κεφάλι» στη συζήτηση για την Ελλάδα, επισημαίνοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κατά τις πρόσφατες άτυπες, προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Het Podium» ένα από τα σενάρια που συζητείται στο παρασκήνιο προβλέπει μια διπλή λύση: Ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων από τη μια πλευρά, και εξαγορά. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να απεμπλακεί από την υπόθεση της Ελλάδας η οποία πλέον θα παραμείνει αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι «το σενάριο αυτό αντιμετωπίζεται θετικά από την πλευρά του κ.Σόιμπλε, αλλά και από την πλευρά του κ.Ρέγκλινγκ», κάνοντας σαφές ότι Γερμανία και ΕΜΣ βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ριζοσπαστική αυτή η λύση μπήκε στο τραπέζι μετά την επιμονή του ΔΝΤ να εγγυηθεί η Ευρωζώνη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ως προϋπόθεση για να συνεχιστούν ο πληρωμές από το Ταμείο και μετά τις πιέσεις που ασκεί για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στην Αθήνα, δεν ακούγεται καθόλου ευχάριστα όμως στην Ευρώπη, που τάσσεται περισσότερο υπέρ μιας ήπιας λύσης με επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μια νίκη της Ευρώπης, η οποία θα αναλάμβανε πλέον μόνη, τα του οίκου της. Παράλληλα, θα ενισχυόταν ο ρόλος του ΕΜΣ ο οποίος υπό την καθοδήγηση του κ.Ρέγκλινγκ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα νέο. Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη στήριξη κρατών μελών της ΕΕ που θα βρεθούν μελλοντικά σε αντίστοιχο «κίνδυνο». Θετικά στη συζήτηση αυτή λειτουργεί και η πρόθεση της Ιρλανδίας να βγει στις αγορές και να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που της έχει χορηγήσει το ΔΝΤ και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.
Το «λάθος» της Γερμανίας
Η τελική απόφαση δεν θα είναι εύκολο να ληφθεί πριν τις αρχές του ερχόμενου έτους και ο ρόλος της Γερμανίας θα είναι καταλυτικός. Όπως αναφέρουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές η Γερμανία ήταν αυτή που είχε ζητήσει επίμονα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην επίλυση του ελληνικού προγράμματος, μια ενέργεια που από κάποιους χαρακτηρίστηκε γερμανικό «λάθος», αφού έβαλε το ΔΝΤ για τα καλά στα ευρωπαϊκά πράγματα, δίνοντας του τη δυνατότητα ακόμη να ασκεί βέτο επηρεάζοντας τις αποφάσεις ευρωπαϊκών μηχανισμών όπως είναι το Eurogroup. Το μέγεθος του «λάθους» είναι δύσκολο να προσμετρηθεί αν υπολογίσει κανείς ότι με την αρχική Γερμανική στάση άνοιξε ο δρόμος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία να έχουν λόγο για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και μάλιστα με την κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Θα κερδίσουμε το στοίχημα.»
Την ίδια ώρα, προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να τοποθετήσουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο CNBC. «Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης έξι χρόνων, οι επενδυτές βλέπουν πως το στοίχημα θα κερδηθεί», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό και ένας τρόπος να το πετύχεις είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ο κ.Χαρδούβελης δήλωσε ότι το «πρόγραμμα είχε κάποια πλεονεκτήματα, οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις, για δύο-τρία χρόνια είμαστε πρώτοι στη λίστα του ΟΑΣΕ για τις μεταρρυθμίσεις. Για εμένα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και ο πληθυσμός να έχει την ιδιοκτησία τους. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κόσμος να δει λεφτά στην τσέπη του. Πρέπει να συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα πλεονεκτήματα της επικείμενης οικονομικής επέκτασης».
Όσον αφορά στην πίεση που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες όλα αυτά τα χρόνια της σκληρής προσαρμογής ο κ.Χαρδούβελης σημείωσε: «Ειλικρινά οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Πλέον ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι ένα δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει.
Επενδυτές, στη σειρά.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ελληνική οικονομία από ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο του 9ο Ετήσιου Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει πάνω από. 1000 ραντεβού (!) με κορυφαία funds του εξωτερικού, που εστιάζουν το στόχαστρο τους στις μετοχές των τραπεζών και στον ΟΠΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λονδίνο θα βρεθούν περισσότεροι από 160 fund managers από τουλάχιστον 100 ξένες εταιρείες. Ανάμεσα τους: JP Morgan, Capital York, Marathon, Centaurus, East Capital, Wellington, Hermitage Capital, Orange Capital, Millenium, Argonaut, Spinnaker Capital, Stone Lion Capital, UBS, Perry Capital, Renaissance AM.
Το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των επενδύσεων θα δώσουν ομιλίες τους προς τα ξένα funds ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υφυπουργάς Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς.
Η «τσέπη» του Έλληνα
Ενόψει της άφιξης της τρόικα στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, στο ελληνικό προσκήνιο παραμένει το θέμα των σταδιακών μειώσεων των φόρων, που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.
· Μετά το «όχι» της τρόικα στην κατάργηση ή στο κούρεμα κατά 50% της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η κυβέρνηση εξετάζει τώρα τη μείωση της κατά 30%, σε συνδυασμό με την αύξηση του εισοδηματικού ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται (σήμερα είναι τα 12.000?).
· Μελετάται επίσης η μείωση του Τέλους επιτηδεύματος, από 650? σε 500?.
· Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς και συνταξιούχους, σταδιακά από το 2015. (π.χ. Μείωση του ανώτατου συντελεστή από 42% σε 32%).
· Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, αρχικά στο 20% και στη συνέχεια στο 15%. (από 26% και 33% σήμερα).
· Η σταδιακή μείωση, μέχρι την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
· Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από φέτος τον Οκτώβριο.
· Η αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο σε 72 δόσεις ή 100 δόσεις.
www.hetpodium.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.