Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Χάνουν τα κλειδιά οι τραπεζίτες, τα παίρνουν οι ITήδες. Του Χρήστου Φράγκου

 Νέα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα δημιουργούν τα stress tests που θα διεξάγει ο Single Supervisory Mechanism υπό την Ντανιέλ Νουί το Νοέμβριο, καθώς εκτός από τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας θα εστιάζουν και στις αποδώσεις ιδίων κεφαλαίων, επενδύσεων και την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου. Η μεθοδολογία που κλείδωσε αργά χθες το απόγευμα στην έδρα της BIS στη Βασιλεία της Ελβετίας σταθμίζει το ρίσκο των χρηματοδοτήσεων υπό τις οικονομικές συνθήκες με τη δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν έσοδα από τα στοιχεία που διαθέτουν στο ενεργητικό τους. Στο πλαίσιο της δομικής.... αναδιάρθρωσης των τραπεζών αναβαθμίζονται οι διευθύνσεις πληροφορικής οι οποίες αναλαμβάνουν το ρόλο της χαλιναγώγησης του ρίσκου και την πρωτοβουλία στην παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου.
Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr οι τράπεζες οδηγούνται σε βίαιη μετάλλαξη καθώς από τη μια περιορίζεται το μερίδιο της επενδυτικής τραπεζικής στην παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται το ρίσκο σε δάνεια και επενδύσεις απομειώνοντας την αξία των χαρτοφυλακίων σε πραγματικό χρόνο και υποβάλλοντας το σύστημα σε διαρκές stress testing.

Διαβάστε επίσης: Η αλήθεια για τις τράπεζες

Σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της Bank for International Settlements (BIS), του κεντρικού συμβουλευτικού οργάνου όλων των κεντρικών τραπεζών, στόχος είναι η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και ο απεγκλωβισμός από το τρίπτυχο δάνεια, χορηγήσεις, επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων ώστε να επιταχυνθεί και διευρυνθεί η διείσδυση στην κοινωνία.

Παράλληλα όμως ζητείται από τις κεντρικές τράπεζες η εγκατάσταση και ο εξυγχρονισμός των υποδομών πληροφορικής ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ενιαία στοιχεία από τις τράπεζες ώστε να λειτουργήσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη νέων συστημικών κρίσεων.

Αυτό που ζητά η ΕΚΤ μέσω της SSM από τις τράπεζες είναι η αλλαγή του business model, το οποίο είναι πολύ πιο επώδυνο από την αναζήτηση ρευστότητας από τις αγορές. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση καθώς οι εν δυνάμει επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τα νέα business plans που θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε νέες αχαρτογράφητες περιοχές.

Συνεπώς οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα πυροδοτηθούν από τα stress tests θα είναι δυσκολότερες καθώς οι επενδυτές θα ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν βιώσιμες τις τράπεζες με βάσει τα νέα δεδομένα της ΕΚΤ/SSM.

Η μεθοδολογία

Όπως έχει εξ αρχής επισημάνει το sofokleousin.gr τα δεδομένα που προέκυψαν από το Asset Quality Review (AQR) θα έχουν ενισχυμένο ειδικό βάρος στην διαμόρφωση των κεφαλαιακών αναγκών καθώς και στην αποτίμηση του ρίσκου. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται ότι χθες κλείδωσε και ο τύπος και ο τρόπος υπολογισμού των mark-to-market αξιών στα ακίνητα, τις μετοχές και τα στοιχεία του ενεργητικού.

Παράλληλα αξιολογείται η εγκυρότητα και η πληρότητα των παρεχομένων στοιχείων και οι ελλείψεις καθώς και τα λάθη προσμετρώνται στο ρίσκο, το οποίο εν συνεχεία επηρεάζει τόσο τη διαθέσιμη ρευστότητα όσο και τη μεσοπρόθεσμη κεφαλαιακή επάρκεια.

Διαβάστε επίσης: SOS από BIS: Εχασαν τον μπούσουλα οι τράπεζες

Τροποποιείται και σφραγίζεται ο τρόπος υπολογισμού της διαθέσιμης και προσδοκώμενης ρευστότητας αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναβαθμίσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα και να ενοποιήσουν την οικονομική τους διαχείριση ώστε να υπάρχει real time εικόνα των διαθεσίμων και του ρίσκου.

Πιο σφιχτός γίνεται και ο κορσές της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος περιορίζοντας αισθητά τα περιθώρια ελιγμών και εσωτερικών καλύψεων για τους τραπεζίτες καθώς οι κατά τόπους κεντρικές τράπεζες υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν και να θέσουν σε λειτουργία Early Warning Systems μέσα από τα οποία οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν ομογενοπποιημένα στοιχεία για την κατάσταση δανείων, κόστος καταθέσεων και διάρθρωση επενδυτικών θέσεων και ημερήσιας ρευστότητας.

Τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εξαιρούνται από το emergency planning τα κεφάλαια που δανείζονται οι τράπεζες από το Ευρωσύστημα ενώ τροποποιούνται και οι όροι και οι προϋποθέσεις προσφυγής σε κοινοτικό χρήμα από τις αρχές του 2015.

Διαβάστε επίσης: Η BIS τραβά το χαλί στις τράπεζες

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το ρίσκο και τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι το adverse σενάριο το οποίο λαμβάνει πρόνοια για ραγδαία άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 4% σε τέσσερις πράξεις. Με αυτό τον τρόπο οι αδύναμες κεφαλαιακά τράπεζες, χωρίς ενισχυμένη παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και με χαλαρές χρηματοροές εκτιμάται ότι θα χάσουν την πρόσβασή στις αγορές και θα οδηγηθούν σε κρίση.

Σε αυτό το σημείο η ΕΚΤ αποφάσισε την ενσωμάτωση της οδηγίας της BIS για τη διάσωση και «ευθανασία» των τραπεζών, η οποία σε συνδυασμό με το πλαίσιο του Single Resolution Mechanism ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη διάλυση τραπεζών. Η ενεργοποίηση των διαδικασιών bail-in που θα επιβάλλει ακόμα και κούρεμα καταθέσεων πριν την προσφυγή σε κρατική χρηματοδότηση δημιουργεί ακόμα και ρίσκο στις καταθέσεις, η αποτίμηση του οποίου στο κόστος της ημερήσιας ρευστότητας δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.

Τα νέα business plans

Όπως έχει αποκαλύψει το sofokleousin.gr για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται η βελτιστοποίηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και επενδεδυμένων, το οποίο συνεπάγεται δραστικές ανακατατάξεις στη διάρθρωση των τραπεζών.

Οι διευθύνσεις πληροφορικής αναβαθμίζονται ντε φάκτο, όπως και τα εναλλακτικά δίκτυα, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει μέσω αυτών των μηχανισμών να αναζητήσουν λύσεις για τον περιορισμό του ρίσκου και την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου.

Σε βάθος τριετίας οι διευθυντές πληροφορικής θα βρεθούν δίπλα, αν δεν υποκαταστήσουν, τους investment bankers, ενώ από τις αποδώσεις των πληροφορικών συστημάτων θα κρίνεται και η βιωσιμότητα των business plans.

Η απεικόνιση της νέας κατάστασης στην οργανωτική δομή των τραπεζών είναι αυτή που σε πρώτη φάση θα πιστοποιεί τη βούληση για ουσιαστική αναδιάρθρωση και θα πείσει τους επενδυτές ώστε να δεσμεύσουν κεφάλαια.


http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive