Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Το εφετείο της Αθήνας ανέστειλε την απέλαση Κενυάτισσας που κινδυνεύει με κλειτοριδεκτομή

Το εφετείο ανέστειλε την απέλαση Κενυάτισσας που κινδυνεύει με  κλειτοριδεκτομήΣε σκηνές από την ταινία «Το λουλούδι της ερήμου» παραπέμπει η συγκλονιστική προσφυγή Κενυάτισσας, η οποία μπροστά στον κίνδυνο να υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στη χώρα της προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας πετυχαίνοντας την πρώτη ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για την χορήγηση διεθνούς προστασίας. Με την υπ’ αριθμ. 419/2014 απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας ανεστάλη η απέλαση της Κενυάτισας αλλά και των τριών ανήλικων παιδιών της , εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το μέτρο της χορήγησης διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951) είναι...
μητέρα τριών ανήλικων παιδιών προκειμένου να μην υποστεί ίδια ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων (Female genital multilation - FGM) αλλά και βασανισμό τα παιδιά της Το δικαστήριο ακούγοντας την κραυγή αγωνίας της γυναίκας για το απάνθρωπο βασανιστήριο που μπορεί να υποστεί στη χώρα της, έκανε δεκτή την αίτηση της, παγώνοντας την απέλασή της.
Η Κενυάτισσα ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας για τον εαυτό της και τα τρία ανήλικα παιδιά της ηλικίας 13, 5 και 3 ετών (το τελευταίο μάλιστα ήταν νόμιμο παιδί αμερικανού πολίτη).

Στο αίτημα της ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της, γιατί ανήκει στη φυλή Kikuyu, που υποβάλλουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τις γυναίκες στην πρακτική FGM. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει από την οργάνωση Mungiki που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της Κένυας.

Το αίτημά της απορρίφθηκε δυο φορές από το το περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την αιτιολογία ότι δεν προσκόμισε «αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της λόγω του κινδύνου υποβολής στην πρακτική του FGM από την οργάνωση Mungiki μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να συνάγεται ότι υπάρχει άμεσος και αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της».

Η Κενυάτισσα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη επικαλούμενη «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο αμερικανού πολίτη». Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο την πρόεδρο Εφετών Σταυρούλα Λιάγκου και εισηγήτρια την Εφέτη Σταυρούλα Μπρούστα, έκανε δεκτή προσωρινά την αίτησή της και την ανέστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive