Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Αργεντινή: Ο "γύπας" που την οδήγησε στην "χρεοκοπία" και η επόμενη μέρα

Αργεντινή: Ο "γύπας" που την οδήγησε στην χρεοκοπία και η επόμενη μέρα
Με την αμηχανία στην κοινή γνώμη της Αργεντινής να είναι έντονη και την… κολώνια της αντιπαλότητας ανάμεσα στον «γύπα» Πολ Σίνγκερ και την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες να κρατάει χρόνια, ξημέρωσε σήμερα η… επόμενη ημέρα στη Χώρα του Τάνγκο, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως το Μπουένος Άιρες ακολουθεί τον δρόμο, που είχε ήδη χαράξει για εκείνο μέσω της υποβάθμισης στη βαθμίδα «Selective Default» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s....

Η επιλεκτική χρεοκοπία ήρθε μετά το βέτο αμερικανικών δικαστηρίων να ανάψουν το «πράσινο» φως στην εκταμίευση από τραπεζικούς λογαριασμούς 539 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή «κουρεμένων» ομόλογων. Οι συμφωνίες είχαν γίνει και το μόνο που απέμενε ήταν να βρεθεί η «χρυσή» τομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διαμεσολαβητή των αμερικανικών «hedge funds». Μόνο που στην περίπτωση του Πολ Σίνγκερ, η διαπραγμάτευση ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή, με το ναυάγιο τελικά να βάζει τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα «hedge funds» ζήτησαν επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους ομολόγων, που εντάσσονται στη δικαιοδοσία τους, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Εμφανώς απογοητευμένος ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, μίλησε για «άδικη προσφορά, που θα υποθήκευε το μέλλον της χώρας», ενώ η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες έκανε λόγο για «γύπες» και «παιχνίδια κερδοσκόπων».

Η επιλεκτική χρεοκοπία θα επηρεάσει σ’ έναν βαθμό τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της σε διεθνές επίπεδο. Ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου, τους τελευταίους μήνες το Μπουένος Άιρες είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο υιοθέτησης πιο αξιόπιστων οικονομικών δεικτών για διάφορα δεδομένα, όπως ο πληθωρισμός.

Η διελκυστίνδα και το αποθεματικό των 30 δισ. δολαρίων

Οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν πως η κατάσταση είναι εκ διαμέτρου αντίθεση σε σχέση με την αντίστοιχη το 2001, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν με τις κατσαρόλες και τις κουτάλες ανά χείρας, ζητώντας την παραίτηση των κυβερνώντων και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.

Με συναλλαγματικά αποθέματα, περίπου 30 δισ. δολαρίων, το Μπουένος Άιρες θα μπορούσε εύκολα να καλύψει το «χρηματοδοτικό κενό», που προέκυψε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί και να μην υποκύψει στους… εκβιασμούς και τα παιχνίδια του Πολ Σινγκερ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε περίπτωση που το Μπουένος Άιρες πλήρωνε αυτό το μικρό ποσό στα συγκεκριμένα funds, τότε οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα είχαν τη δυνατόταη να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα χρήματα. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο ακόμα και για 100 δισ. δολάρια.

Η επιμονή λοιπόν του επικεφαλής της «Elliott Capital Management» να μην κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις των πελατών του δεν άφηνε άλλα περιθώρια ελιγμών. Η επιλεκτική χρεοκοπία μετατράπηκε σε μονόδρομο.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα σενάρια πάντως της επόμενης ημέρας είναι αρκετά, μ’ ένα από αυτά να αναφέρει πως προσωρινή λύση θα αποτελούσε η αγορά των «επίμαχων» ομολόγων από ιδιωτικές τράπεζες και η μετατόπιση έτσι των διαπραγματεύσεων σε τραπεζικό επίπεδο. Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δεν το διέψευσε, ωστόσο φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις.
Δεύτερη λύση θεωρείται η στάση πληρωμών του Δημοσίου μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, προχωρώντας παράλληλα σε συμφωνία με τους κατόχους τους για την αποπληρωμή τους μέσα στο 2015. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνει εκτός παιχνιδιού η ρήτρα RUFO, η οποία έχει ημερομηνία λήξης: 31 Δεκεμβρίου 2014. Μια τέτοια ενέργεια εξάλλου δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς η δυναμική της Αργεντινής παραμένει μεταξύ άλλων ισχυρή λόγω του μεγάλου τζίρου στις εξαγωγές της. Η ανεργία και τα επιτόκια θα πάρουν βέβαια την ανιούσα, ωστόσο η κατάσταση αυτή θα είναι προσωρινή, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οποία εξηγούν πως στην περίπτωση μιας στάσης πληρωμών στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (περίπου 2% για το 2014) και θα συνεχιζόταν και το 2015.

Ενδεικτικό πάντως της στάσης αναμονής που τηρεί η Αργεντινή φαίνεται και από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Χώρα του Τάνγκο, οι οποίες χαρακτηρίζονται «χλιαρές».

Ποιος είναι ο Πολ Σίνγκερ

Ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Elliott Management Corp», ο οποίος αποκαλείται και «γεράκι» αναμένεται να χάσει σημαντικό ποσό χρημάτων από την επιλεκτική χρεοκοπία, στην οποία επέλεξε να μπει η Αργεντινή.

Ο Πολ Σίνγκερ ηγείται μίας ομάδας «hedge funds», αμερικανικών συμφερόντων, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο της Αργεντινής. Ο 69χρονος κροίσος διαθέτει προσωπική περιουσία καθαρής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, αποτελώντας τον 381 πλουσιότερο άνθρωπο των ΗΠΑ.

Ίδρυσε την εταιρεία «Elliott Management Corp» το 1977 και μόνο το 2013 κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια μέσα από συναλλαγές με επενδυτές. Αποτέλεσε βασικό χρηματοδότη της καμπάνιας του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνι, ενώ είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των γάμων των ομοφυλοφίλων.

Ουσιαστικά ο Πολ Σίνγκερ «βγάζει λεφτά» αγοράζοντας «κόκκινα δάνεια» σε χαμηλή τιμή, τα οποία στη συνέχεια πουλάει με κέρδος ή διεκδικεί την αποπληρωμή τους μέσω της δικαστικής οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive