Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Γιατί γλυτώνουν οι μεγάλοι φοροφυγάδες οέο;

Γιατί γλυτώνουν οι μεγάλοι φοροφυγάδες.
Σε ανέκδοτο και μάλιστα εξαιρετικά κακόγουστο, τείνει να εξελιχθεί η επιχείρηση αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, σε μια περίοδο όπου αναζητούνται εναγωνίως εκατομμύρια ή μάλλον δισεκατομμύρια ευρώ, ως αντίβαρο στις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο και ως αναγκαίο συστατικό στον σχεδιασμό για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις....
διαπιστωμένης φοροδιαφυγής εξακολουθούν να λιμνάζουν στα ράφια των εφοριών, που έχουν γονατίσει από την έλλειψη προσωπικού, καθώς όπως προκύπτει από τους ίδιους τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή στην άτυπη κόντρα μεταξύ του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 8 μήνες, όταν η αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων πέρασε από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, χωρίς όμως ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας, δηλαδή οι εφορίες, να είναι έτοιμες να σηκώσουν τέτοιο βάρος. Πέρα από τα προβλήματα-ακόμα εμφανή και αξεπέραστα- στη διενέργεια ελέγχων κυρίως τις νυχτερινές ώρες, οι εφορίες «κληρονόμησαν» μια ακόμα «καυτή πατάτα»: περίπου 20.000 υποθέσεις, όπου κατά τους ελέγχους από το ΣΔΟΕ είχαν προκύψει στοιχεία φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων. Πού έγκειται η δυσκολία χειρισμού αυτών των υποθέσεων; Κάποιος αδαής θα μπορούσε να πει ότι οι εφορίες ακολουθώντας τις Εκθέσεις Ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβάλουν τα πρόστιμα στους παραβάτες. Κι όμως δεν είναι έτσι, γιατί με Απόφαση του προηγούμενου ΓΓΔΕ είχε οριστεί ότι αυτές οι Εκθέσεις Ελέγχου δεν έχουν δεσμευτικό αλλά πληροφοριακό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι εφορίες θα πρέπει να ξαναδούν όλες αυτές τις υποθέσεις από μηδενική βάση!
Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια Απόφαση χωρίς απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Εκθέσεις Ελέγχου στηρίχθηκαν σε ελέγχους υψηλής ποιότητας, ενώ δεν λείπουν οι αιχμές για την τύχη που είχαν αυτές οι υποθέσεις, καθώς όπως λένε «δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κατάληξηέχουν οι επανέλεγχοι, εάν έχουν γίνει». Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, όπως την εκφράζουν πολύ έμπειρα στελέχη μεγάλων εφοριών, είναι ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, ακόμα και σε κραυγαλέες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας με τυμπανοκρουσίες, οι Εκθέσεις Ελέγχου δεν ήταν διατυπωμένες όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα ενώ τα στοιχεία και το σκεπτικό οδηγούσαν σε πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων, το συμπέρασμα των Εκθέσεων ήταν πιο γενικά διατυπωμένο, με αποτέλεσμα οι εφορίες να πρέπει να επιβάλουν τελικά πολύ μικρότερα πρόστιμα.
Τι υποθέσεις είναι αυτές; Από το ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι αν και πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής από προληπτικούς ελέγχους, δεν πρέπει να υποτιμώνται, καθώς οι περαιτέρω έρευνες συνήθως οδηγούν σε «αλυσίδες» παραβατικότητας ήτοι κυκλώματα πλαστών και εικονικών τιμολογίων, διάτρητα πόθεν έσχες επιτηδευματιών π.χ. γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, κραυγαλέες υποθέσεις επώνυμης φοροδιαφυγής π.χ. «διπλά» συμβόλαια καλλιτεχνών.
ΕΠΑΦΕΣΑυτή η πτυχή της άτυπης κόντρας των ελεγκτικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών, που είχε δώσει άλλωστε την αφορμή στην Τρόικα για να ζητήσει την απορρόφηση του ΣΔΟΕ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είναι μόνο ένα από τα θέματα για τα οποία ενημερώνεται καθημερινά η νέα Γενική Γραμματέας, πριν ξεκινήσει γύρο επαφών με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. Το θέμα αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τον σχεδιασμό για 80.000 προληπτικούς ελέγχους, ο οποίος πάει περίπατο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο και στα τουριστικά θέρετρα η φοροδιαφυγή θεριεύει, ελλείψει ελέγχων.
Το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυρίαΣαββαΐδου, πέρα από τον συντονισμό των μονάδων, είναι η έλλειψη προσωπικού κι επειδή προσλήψεις δεν προβλέπονται παρά μόνο με το σταγονόμετρο, η ορθή διαχείριση του υπάρχοντος δυναμικού χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για την αποφυγή ενός ελεγκτικού Βατερλό, που δεν θα περάσει απαρατήρητο από την Τρόικα. «Η Κομισιόν αναμένει να υπάρχει πλήρης συνέχεια στο έργο μεταρρύθμισης με το οποίο έχει επιφορτιστεί η ΓΓΔΕ. Έτσι θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της, γεγονός που δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά αποτελεί και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Π. Καρβούνης, μεταφέροντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε πισωγυρίσματα, πόσο μάλλον όταν η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διεκδικήσει ελαφρύνσεις με τον Προϋπολογισμό του 2015.
Στο ράφι 720 «μεγάλα ψάρια» λόγω ελλείψεων προσωπικού
Αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα, περιμένει η Τρόικα από το πεδίο της αποκαλούμενης μεγάλης φοροδιαφυγής. Κι εδώ τα αποτελέσματα δεν είναι, όμως, τα προσδοκώμενα. Από τα άτομα μεγάλου πλούτου, από τη λίστα των εμβασμάτων και τις offshore, οι ελεγκτές της Τρόικας περιμένουν τουλάχιστον 720 τελειωμένες υποθέσεις, αλλά παρά τους εντεινόμενους ρυθμούς των ελέγχων, είναι ζήτημα εάν θα έχουν ολοκληρωθεί 500 υποθέσεις έως το τέλος του έτους. Κι εδώ ως Αχίλλειος πτέρνα χαρακτηρίζεται η έλλειψη επαρκούς-ποσοτικά και ποιοτικά- προσωπικού, καθώς οι μονάδες της ΓΓΔΕ πέρα από τις παραπάνω λίστες λαμβάνουν ραβασάκιααπό τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, δηλαδή υποφακέλους μεγάλης φοροδιαφυγής (π.χ. λίστα Λαγκάρντ) τους οποίους χειρίζεται μεν το ΣΔΟΕ αλλά όχι με την προσδοκώμενη ταχύτητα, λόγω ανεπαρκούς προσωπικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive