Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Θα παγώσει η Ελλάδα, χωρίς φυσικό αέριο, το χειμώνα;

gas
Για σχέδιο διάλυσης της Ουκρανίας από τη Ρωσία έκανε λόγο στο υπουργικό συμβούλιο στο Κίεβο ο Πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ. Για εκβιασμό και δημιουργία τεχνητού προβλήματος, μιλά ο ρώσος πρωθυπουργός  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για αμερικανούς «συμβούλους» που προωθούν, μαζί με τον εμφύλιο και έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας....
Ανεξάρτητα από το ποιός έχει δίκιο και ποιός έχει άδικο, η ουσία είναι ότι από χθές, ξεκίνησε ένας πόλεμος του φυσικού αερίου, διαφορετικός από τους προηγούμενους. Αν στους μήνες που θα επακολουθήσουν, η  Ουκρανία, η Ε.Ε. και η Ρωσια  δεν βρούν ένα σημείο συμβιβασμού, τότε η Δύση  κινδυνεύει  να «παγώσει» το χειμώνα που έρχεται. Το κλείσιμο της στρόφιγγας μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη θα γίνει έντονα αισθητό, μόλις αρχίσουν τα κρύα, το φθινόπωρο. Για κάποιους όπως η Ουκρανία και οι χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, τα προβλήματα είναι πιο ήπια, για κάποιους άλλους όπως για τις χώρες της νότιας Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- οι ελλείψεις μπορεί να γίνουν πιεστικές.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Κίεβο έχει μαζέψει στις υπόγειες δεξαμενές του στα δυτικά της χώρας, 11,5 δις κυβικά φ.α., χωρίς να το έχει πληρώσει. Αυτό αναλογεί στο 40% των ετήσιων αναγκών του. Μάλιστα το Κίεβο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ενεργειακές ανάγκες μέχρι και το Δεκέμβριο.
Η Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, κ.α., σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από ρωσικές πηγές επίσης έχουν εναλλακτικές, αφού οι απώλειες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να καλυφθούν από τις ποσότητες που πάνε μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική, του “Βόρειου Ρεύματος”. Οι ποσότητες σήμερα είναι 30 δις κυβικά.
  • Και αν το Βερολίνο τα βρει σκούρα, μπορεί να επιτρέψει στη Gazprom να στέλνει άλλα 30 δις.!
Το μεγάλο πρόβλημα όμως θα το έχουν οι χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Από τα 2,7 δις κυβικά που καταναλώνει η χώρα, τα οποία μπορεί να αυξηθούν αν αρχίσει εν τέλει η πολυδιαφημιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας (πριν από την κρίση η κατανάλωση ήταν πάνω από 3 δις κυβικά), τα 2,5 δις τα προμηθεύεται από τη Ρωσία μέσω του προαναφερόμενου αγωγού.
Το ζητούμενο είναι αν η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτό το  δυσμενές σενάριο ή αν βρίσκεται εντελώς απροετοίμαστη σε αυτή την προοπτική.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι δύο πλευρές, δηλαδή η Ουκρανία και η Ρωσία δεν κατα:φέρουν να βρουν ένα σημείο συνεννόησης, τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν μπορεί να είναι μεγάλα και για την Αθήνα.Προς το παρόν οι δύο πλευρές –Ρωσία και Ουκρανία- αναλώνονται σε απειλές και σε δικαστήρια. Χθές έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία προσέφυγε κι εκείνη στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, διεκδικώντας αποζημίωση έξι δις δολάρια. Σύμφωνα με την ουκρανική Naftogaz, το ποσό αυτό είναι η υπερτιμολόγηση από το 2010. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Gazprom είχε καταθέσει αγωγή αγωγή στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για χρέος  4,5 δις δολαρίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive